Het advocatenkantoor Wickwire Holm in Halifax, Nova Scotia, USA, gaat de claims van studenten en anderen binnen Shambhala van seksueel wangedrag door de leider van Shambhala Sakyong Mipham rinpoche en anderen onderzoeken. Dat heeft de demissionaire raad van Shambala bekend gemaakt. Hoofdonderzoeker Selina Bath wordt het primaire aanspreekpunt.

De raad noemt haar een erkende, neutrale, onafhankelijke werkplekonderzoeker met een ruime ervaring. Bath heeft tal van onderzoeken uitgevoerd binnen organisaties van verschillende groottes over zaken met betrekking tot seksuele intimidatie, pesten en gebrek aan respect op de werkplek. Zij zal worden bijgestaan door Will Russell, lid van de Wickwire Holm’s Labour and Employment group.

Beweringen van seksueel geweld of wangedrag door een leraar of leider in de Shambhalagemeenschap kunnen rechtstreeks bij de onderzoeker worden ingediend. Sakyong wordt beschuldigd van seksueel wangedrag met minstens drie vrouwelijke studenten en een mogelijke verkrachting. Andere leiders van Shambhala zouden tientallen jaren vrouwen en kinderen binnen Shambhala hebben misbruikt. Onderzoeker Andrea Winn onderzocht een jaar lang de aantijgingen van vrouwen en anderen van seksueel wangedrag binnen de organisatie. Zij drong aan op een onpartijdig onderzoek door derden. Sakyong heeft het hebben van relaties met volgelingen toegegeven en heeft zijn functies binnen Shambhala neergelegd.

Iedereen die nu al juridische en psychologische ondersteuning krijgt van een zogenoemde Olive Branch kan die Olive Branch ook toestemming geven om informatie te delen met Selina Bath.

Bath aanpak bestaat volgens de Kalaparaad uit het individueel ontmoeten van getuigen en respondenten om hun aanklacht en perspectief beter te begrijpen. De onderzoeker vraagt de betrokkenen hun verklaring op papier te zetten. Indien een eiser of een verweerder een getuige van een derde identificeert die volgens Bath over nuttige of relevante informatie beschikt, zal Bath ook deze persoon ondervragen. De aanpak van Bath bestaat er volgens de raad uit door te dringen tot de kern van de beschuldigingen om eventuele onderliggende of systemische problemen te identificeren.

Bath zal diegenen interviewen die willen dat hun aanvraag wordt onderzocht. Interviews zijn privé en vertrouwelijk tussen het individu en de onderzoeker. Informatie die in het kader van het onderzoek wordt verkregen wordt zoveel mogelijk vertrouwelijk behandeld, maar moet volgens de raad mogelijk worden gedeeld met getuigen en respondenten van derden om ervoor te zorgen dat het onderzoek grondig en effectief is. Drie maanden lang, tot 31 oktober, kunnen betrokkenen claims indienen.

Shambhala verwacht dat door de specifieke kenmerken van de vordering als de onderliggende problemen aan te pakken, Bath in staat is een volledig rapport op te stellen dat Shambhala inzicht geeft om de naar voren gebrachte problemen volledig te begrijpen. Na afloop van het onderzoek zal Shambhala een verslag publiceren.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Misbruik, Boeddhisme
Tags: , , , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk