Mensenrechtenorganisaties beschuldigen het leger in het overwegend boeddhistische Birma van moord en buitensporig geweld in een actie tegen wat genoemd wordt etnische rebellen in het oosten van het land. Meer dan tienduizend mensen zijn er het slachtoffer van. Het leger zou bombardementen op scholen en boeddhistische tempels hebben uitgevoerd, geschoten hebben op burgers en vrouwen hebben verkracht.
Sinds zes oktober heeft het leger zes dorpen doorzocht waarbij geschoten is. Dorpelingen worden vermist in de provincie Shan. De Shan Human Rights Foundation meldt acht gevallen van seksueel geweld sinds april dit jaar, onder wie een 32-jarige vrouw die door tien soldaten verkracht is.
Mensenrechtenorganisaties zijn zeer bezorgd over het feit dat er geen publieke veroordeling door de internationale gemeenschap over deze oorlogsmisdaden en deze aanvallen op burgers is. Birma is al decennia in oorlog met etnische groepen in de grensgebieden. Honderdduizenden mensen zochten gedwongen hun toevlucht in Thailand. Het vervangen van de militaire junta door een door militairen gecontroleerde burgerregering en het winnen van de verkiezingen onlangs door oppositieleider Aung San Suu Kyi lijkt weinig hoopvol voor de etnische minderheden in Birma. ‘We verwelkomen de uitslag van deze verkiezing maar de realiteit is dat mensen nog steeds moeten vluchten, sterven en vrouwen verkracht worden,’ zeggen mensenrechtenactivisten in Birma. De Verenigde Naties is ook bezorgd over de gevechten en meldt dat zesduizend ontheemden een toevluchtsoord zoeken in kloosters en tijdelijke onderkomens.
Bron BNN.