Afgelopen weken heb ik nog verder geëxperimenteerd met pompoenpitten. Ik kan niet zeggen dat het altijd goed afliep: soms had je een mond vol harde stukjes. Vooral met de flessenpompoen ging het goed. Het zou kunnen dat de pompoenen in november al wat oud worden, en de zaden wat hard: misschien gaat pompoenpitten roosteren beter met verse pompoenen in de nazomer en vroege herfst. In geval van twijfel: even tien minuutjes voorkoken. Bijkomend voordeel is dat je ze dan niet zo goed schoon hoeft te maken.
Vandaag heel iets anders. Ook ik zwicht wel eens voor kant-en-klaar gemaksvoer, bij voorbeeld als ik rond etenstijd op een vertraagde trein sta te wachten, en alleen een doosje harde geroosterde pompoenpitten bij me heb. De laatste tijd heb ik erg genoten van de wraps met falafel, spinazie en wortel en de rocky road brownies van ’s lands bekendste supermarkt, met filialen op alle grotere stations.
Natuurlijk kun je vrijwel alles wat kant-en-klaar in de winkel te koop is ook zelf maken, kiezend voor plantaardige, biologische ingrediënten, en kwalijke ingrediënten als geur- kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen, alsmede het alom aanwezige palmvet werend. Ik koos dit keer voor falafel uit de oven, omdat ik geen frituurpan heb, en bakken in de oven eenvoudiger is. Het rocky road brownie recept dat ik vond bevat niet alleen geen boter en eieren, maar zelfs bijna geen vet. Het deeg heeft meel, tofu en appelmoes als basis. Dat proef je overigens niet, niemand kon raden dat er tofu en appelmoes in zat in plaats van eieren en boter. Dit ga ik zeker vaker maken. Je kunt er allerlei restjes in kwijt, de “rocks”. Zelfs straks de overgebleven pepernoten en chocoladeletters. (Ik heb het niet geprobeerd met geroosterde pompoenpitten)
Ingrediënten falafel (voor ongeveer 16 falafels, 4 porties):
- Ca. 200 gram kikkererwten (of een blik)
- 1 rode ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- handjevol verse gehakte peterselie
- citroensap van ½ citroen
- 2 volle eetlepels zelfrijzend bakmeel
- 1-2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
- 1-2 theelepels komijnpoeder (djinten)
- ½ theelepel zout
Ingrediënten tahini dressing:
- 8 eetlepels tahini
- ca. 7 eetlepels water
- 1 teentje knoflook, geperst
- Sap van 1 citroen
- verse peterselie
- snufje zout
Verder heb je nodig:
- per persoon 2 wraps (kant-en-klaar of zelf gemaakt)
- per persoon handjevol bladspinazie of sla
- per persoon 100 gram winterwortel, fijn geraspt
Week de kikkererwten minstens 8 uur en kook ze in ca. 1 uur gaar. Ik kookte ze dit keer wegens tijdsgebrek in een snelkookpan in 25 minuten gaar. Of gebruik kikkererwten uit blik. Laat uitlekken in een zeef. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix alles door elkaar. Stampen met een pureestamper kan ook, het hoeft niet helemaal glad te zijn. Pak telkens een lepel kikkererwtendeeg, maak er met natte handen burgers van en verdeel ze over een ingevette bakplaat. Bak de falafels ca. 20 minuten. Draai ze eventueel halverwege om.
Maak intussen de tahinidressing door alle ingrediënten (begin met wat minder water) met een vork flink los te roeren. Voeg water toe tot de saus de gewenste dikte heeft.
Maak zelf wraps (daarover een andere keer) of bak de gekochte wraps even op volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd ze warm.
Leg op elke wrap een handjevol sla of spinazie, een pluk geraspte wortel, een paar falafel en schenk er scheutig de dressing overheen. Rol op en eet uit de hand, of eet met mes en vork.
Rocky road brownies
Ingrediënten:
- ca. 300 gram appelmoes van 1 flinke goudrenet, scheutje water, schepje suiker
- ca. 200 gram tofu
- ½ kopje bruine basterdsuiker
- ½ kopje cacaopoeder
- 1 ½ a 2 kopjes zelfrijzend bakmeel (of ander meel naar keuze)
- Het originele recept bevat hazelnoten en marshmellows (pas op, die zijn niet altijd vegetarisch; er kan gelatine in zitten)
- Ik gebruikte hazelnoten uit eigen tuin, een restje pure paaseitjes (iets in stukjes gehakt in de keukenmachine), een handjevol rauwe cacaobonen, een restje paasschuimpjes in stukjes, en een restje gepofte rijst.
Maak appelmoes door stukjes appel (schillen hoeft niet) met wat water en suiker kort te koken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een vorm in. Doe appelmoes en tofu in de keukenmachine en maak er een gladde puree van. Voeg cacao en suiker toe en laat de machine nog even draaien. Schep het mengsel in een beslagkom en meng er met een spatel zoveel meel bij totdat een deeg ontstaat dat de dikte van cakebeslag heeft: niet meer vloeibaar, maar nog wel smeuïg (ca. 1 ½ kopjes). Meng de vulling erdoor, bewaar eventueel wat voor bovenop. Doe alles in de vorm en strijk glad. Bak ongeveer 35 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen en snij in stukken.
Het falafel-recept is afgeleid van een recept van de groene meisjes , de rocky road brownies zijn afgeleid van One Green Planet
Overigens doen er verhalen de ronde op Internet over het kookvocht van kikkererwten (“aquafaba”) dat je nooit meer moet weggooien. Je zou het als vervanger van eiwit kunnen gebruiken, en er macarons, meringues of zelfs pavlova mee kunnen maken. Gevalletje nieuwe kleren van de keizer? Misschien ga ik het zelf wel uitzoeken. Dit keer ging het kookvocht nog gewoon door de gootsteen.