Nederlandse soja is negen keer milieuvriendelijker dan soja uit Zuid-Amerika. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Questionmark in opdracht van Milieudefensie. Soja is een belangrijk ingrediënt van veevoer. Milieudefensie roept de Nederlandse vee-industrie op om veel meer lokaal geteeld veevoer te gebruiken om het milieu te sparen.
In Zuid-Amerika oerwoud en ander natuurgebied vernietigd om aan de groeiende wereldwijde vraag naar soja te voldoen. Daardoor verdwijnen planten en dieren. De biodiversiteit neemt af en de CO2 die in bomen zat opgeslagen, komt vrij. Questionmark berekende dat 78 procent van de milieuschade van Zuid-Amerikaanse soja door ontbossing komt. Nederland is een grote speler op de sojamarkt. Nederland importeert jaarlijks ruim 8 miljoen ton soja, waarvan 75% uit Zuid-Amerika. Hiermee is Nederland na China de grootste importeur van soja ter wereld.
Soja uit Nederland
Het onderzoek van Questionmark laat duidelijk zien dat in Nederland geteelde soja veel minder schadelijk is voor het milieu. Als een Nederlandse kip en varken soja uit Nederland in plaats van uit Zuid-Amerika eten, is de schade aan het milieu van varkens- en kippenvlees 27 procent lager. Voor eieren scheelt het zelfs 38 procent.
Om alle vee in Nederland te kunnen voeren met lokale soja moet meer landbouwgrond ontgonnen worden, stelt het rapport. Milieudefensie wil geen nieuwe landbouwgrond voor soja in Europa maar minder productie en consumptie van vlees, zuivel en eieren.
Indrukwekkend
De Nederlandse vee-industrie sprak in 2011 af om meer veevoer uit Europa te halen, mits dit duurzamer is. Campagneleider Jacomijn Pluimers van Milieudefensie: “De cijfers zijn indrukwekkend: negen keer milieuvriendelijker! Dit is een enorme kans om onze milieuschade te verkleinen! De vee-industrie en supermarkten moeten kiezen voor producten op basis van lokale soja. ”
Paula Kuitenbrouwer zegt
Milieudefensie heeft uiteraard groot gelijk met niet nog meer nieuwe landbouwgrond voor soja in Europa te willen maar aan te dringen op minder productie en consumptie van vlees, zuivel en eieren.
Als je bestudeerd hoeveel antibiotica, soya en ander voer en medicijnen nodig is voor vlees, dan vraag je je af waarom vlees nog zo goedkoop is.
We kunnen maar beter zelf soya eten (tofu en allerlei namaak vlees), drinken (soya-drank), snoepen (granen-bars) en er veganistische kaas van maken. Daarvoor is veel minder landbouwgrond nodig want we halen de koe er als tussenschakel in de voedselketen uit.
De koeien kunnen dan met pensioen en we vervuilen minder het milieu en het klimaat. Ook besparen we ons antibiotica misbruik en lekken er minder hormonen in ons systeem en het drinkwater.
Vlees is eigenlijk zo jaren ’90.
Marja Timmer zegt
Helemaal mee eens met bovenstaande reactie! Vlees is zó jaren ’90. Niet meer van deze tijd.