De door China benoemde 11e Panchen lama Bainqen Erdini Qoigyijabu, heeft gisteren net aan de Hogeschool voor Tibetaans boeddhisme in Peking afgestudeerde boeddhistische monniken in een ritueel gezegend. De lama was aanwezig bij de uitreiking van de diploma’s. Elf monniken promoveerden tot de graad Tho Ram Pa, een van de hoogste posities in het Chinees/Tibetaans boeddhisme.
Het systeem van de graad “Tho Ram Pa” werd in Chinese boeddhistische onderwijskringen in 2004 gelanceerd in een poging om de studie van het Tibetaans boeddhisme en de opleiding van monniken te integreren met het moderne onderwijs. De 11e Panchen Lama vroeg de monniken hun studie voort te zetten, het land te beschermen en zich in te spannen voor het geluk van de mensen.
De Tibetaanse regering in ballingschap (CTA) in India heeft begin deze mand de internationale gemeenschap opgeroepen meer werk te maken van de vrijlating van de Panchen Lama, Gedhun Choekyi Nyima, een van de meest gerespecteerde religieuze leiders in Tibet, die op mysterieuze wijze twintig jaar geleden verdween. China wordt verantwoordelijk geacht voor de verdwijning van het toen zesjarige kind, waar sindsdien niets meer van is vernomen. Hij wordt beschouwd als een van de jongste politieke gevangenen.
De Tibetaanse geestelijke leider, de Dalai Lama, erkende de reïncarnatie van de tiende Panchen Lama Nyima op 14 mei 1995. Binnen drie dagen na de aankondiging werd het kind ontvoerd. In april 2011 stelde een werkgroep van de Verenigde Naties, die de verdwijning onderzocht, China verantwoordelijk voor zijn verdwijning. De werkgroep stelt dat de Chinese autoriteiten ‘voortdurend hebben geweigerd om informatie over hem of zijn verblijfplaats bekend te maken’.
Volgens het Tibetaanse centrum voor mensenrechten en democratie zijn er momenteel meer dan tweeduizend Tibetaanse politieke gevangenen. Verschillende internationale organisaties, onder wie het VN-Comité tegen foltering en het VN-Comité inzake de rechten van het kind hebben China opgeroepen de verblijfplaats van de Panchen Lama bekend te maken, maar houdt China zich doof voor deze oproepen.
China wees na de verdwijning van de door de Dalai Lama erkende een eigen Panchen Lama aan. De belangrijkste drijfveer voor de Chinese overheid om een aan haar loyale Panchen Lama te hebben, is dat de Panchen Lama betrokken is bij het aanwijzen van de Dalai Lama.
De Tibetaanse Panchen Lama wordt dit jaar zesentwintig. De Chinese autoriteiten willen nog steeds geen inzicht in geven waar Gedhun met zijn familie woont, of hij nog in leven is en hoe het met hem gaat.
Bron Xinhua, ICT en BD.