• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter- Variëren met wortel

B’eter- Variëren met wortel

24 april 2015 door Refreshing Earth of the Heart

Wat te eten in april? In het vroege voorjaar, als er nog geen verse groente te koop is van Nederlandse bodem – zonder dat er een koelcel of een verwarmde kas aan te pas kwam, is het lastig kiezen voor de bewuste consument die rekening houdt met de milieuconsequenties van zijn of haar handelen. Die consequenties liggen niet altijd voor de hand.

Ik haal mijn informatie meestal van de groente en fruit kalender van Milieu Centraal. Deze geeft met een klasse aan wat de gezamenlijke milieubelasting is van de teelt, transport en verpakking van groente en fruit. Groente en fruit in klasse A en B zijn milieuvriendelijk. Producten in klasse D en E veroorzaken de meeste milieubelasting. De milieuklasse kan voor hetzelfde product van maand tot maand verschillen, en van herkomstland tot herkomstland. Onder A vinden we zoals verwacht de aardappelen, wortelen, kolen en uien, maar ook diverse producten die per vrachtschip van ver weg zijn aangevoerd, zoals bananen uit Midden-Amerika. Dat komt, omdat producten vaak onder gunstige omstandigheden (met geen of weinig mest en pesticiden) zijn verbouwd, en weliswaar met een diesel slurpende boot zijn overgebracht, maar nog altijd met minder CO2 uitstoot dan een Nederlandse kas of een energieverslindende koelcel. Gek genoeg krijgen appels uit Nieuw-Zeeland, peren uit Chili, Argentinië of Zuid-Afrika, net als Nederlandse appels en peren een A. Ook mogen we Europese waar eten die per vrachtwagen is vervoerd, zoals tomaten en komkommer uit Spanje, aldus Milieu Centraal. Helaas kennen ze geen systeem met AA/AAA of A+/A++ label, zoals bij elektrische apparaten. De vraag of een appel uit Nieuw-Zeeland beter of slechter is dan een Nederlandse appel uit de koelcel blijft dus onbeantwoord.

BospeenZo’n beetje het slechtste wat je – kwa groente en fruit – kunt eten op dit moment zijn blauwe bessen uit Nieuw-Zeeland, frambozen en bramen uit Mexico, en peultjes, maar ook snij- en sperziebonen uit Kenia (alle E). Verrassend vond ik de slechte score (D) van Nederlandse rucola, uit de kas, terwijl mijn eigen rucola uit de tuin al bijna geoogst kan worden. Asperges uit Peru kun je beter ook laten liggen (E).

Wortelen zijn een verantwoorde, betaalbare (zelfs de biologische) groente die in alle seizoenen gegeten kan worden, en het zowel goed doet in verwarmende winterse soepen en stoofpotten als rauw in frisse zomerse salades of als gezond snack tussendoor. Vandaag drie gerechten met wortel in de hoofdrol. Wortel op zichzelf heeft een wat zoetige smaak die kan gaan vervelen, maar je kunt met wortel eindeloos variëren en naar smaak zuurs, zouts en/of pittigs toevoegen voor een soms verrassende smaakcombinatie. Helaas zegt de groente- en fruitkalender niks over knoflook, peterselie, selderij en koriander, en uw b’eter kok weet ook niet alles… Zoals Kermit de kikker al zegt: “it’s not easy being green”.

Beter pikante wortelspreadPittige wortelspread

Ingrediënten:

  • 4 wortels (geschild en in stukken) (A)
  • 1 rode paprika (in stukken) (B)
  • 1-2 augurken
  • 1 flinke tl mosterd
  • 1 flinke el mayonaise (of veganaise)
  • 10-20 groene olijven
  • ca. 25 selderijblaadjes
  • 1 à 2 el kappertjes
  • 1 snufje (kruiden)zout
  • 1 snufje witte peper

Kook de wortel en paprika in een beetje water met wat zout tot ze zacht zijn. Laat afkoelen. Doe de groenten samen met de augurk, mosterd, veganaise, olijven en selderijblaadjes in een keukenmachine en snij/meng tot een smeuïge spread. Voeg de kappertjes en zout en peper toe naar smaak.

Het oorspronkelijke recept komt van EVA op donderdagveggiedag.be.

Beter pittige wortelsalade 24 april 2015Pikante Marokkaanse wortelsalade.

Ingrediënten:

  • 5 wortels (geschild en in stukken) (A)
  • 2 tenen knoflook (fijngehakt of uit de knijper)
  • een paar takjes verse koriander (kan vervangen worden door peterselie)
  • 1 scheut olijfolie
  • 1 flinke theelepel komijnpoeder
  • 1 flinke theelepel paprikapoeder
  • 1 flinke theelepel harissa – of iets meer als je van pittig houdt
  • zout naar smaak

Kook de wortels in water met wat zout tot ze zacht zijn maar nog stevig. Verhit de olijfolie in een pan en voeg er de specerijen, de knoflook, en de harissa aan toe. Laat dat op laag vuur 3 minuten zachtjes samen fruiten en voeg er dan de uitgelekte plakjes wortel aan toe en eventueel nog wat zout. Roer alles goed door elkaar. Schep de wortelsalade in een kom en bestrooi met de fijngehakte verse koriander (of peterselie). Zet 1-2 uur in de koelkast voordat je ‘m opdient, de salade smaakt de volgende dag nóg lekkerder.

Het oorspronkelijke recept komt van de website Marokkaans/Arabisch koken met Amber.

Harira (Marokkanse soep)

Beter harira soep 24 april 2015Deze soep maak je gemakkelijk in grote hoeveelheden. Ideaal als je visite krijgt. De soep blijft in de koelkast zo’n drie dagen goed, maar je kunt hem ook goed invriezen.

Ingrediënten:

  • een scheutje olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd (A)
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden (A)
  • 2 grote wortels, fijngesneden (A)
  • 1 flinke eetlepel versgeraspte gember (of een kleine eetlepel gemberpoeder)
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 liter groentebouillon (van twee blokjes)
  • 400 gram tomaten uit blik
  • het sap van een halve of hele citroen (B)
  • 400 gram voorgekookte kikkererwten (minstens 8 uur weken, 1 uur koken)
  • handvol bladpeterselie (gesneden)

Verhit een scheutje olie in de soeppan en fruit de ui, knoflook, bleekselderij en wortel al roerend ongeveer 5 minuten. Voeg de specerijen toe en blijf roeren, als laatste de verse gember. Wanneer de specerijen beginnen te geuren, voeg je de tomatenpuree, de groentebouillon en de tomaten toe. Voeg de kikkererwten met hun kookvocht toe (maar gooi het vocht weg als je kikkererwten uit blik gebruikt). Laat zo’n 30 minuten sudderen. Voeg als laatste het citroensap toe, en zo nodig nog een beetje zout. Laat nog een minuutje meekoken. Dien op bestrooid met de peterselie.

Het oorspronkelijke recept komt van de Groene meisjes.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Nieuws Tags: Groene meisjes, Jana Verboom, wortel

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – variëren met wortel
  2. B’eter- Variëren met wortel
  3. Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes
  4. Broccoli-cashewnotencurry

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.