• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes

16 januari 2016 door Refreshing Earth of the Heart

In mijn hoofd is het momenteel een beetje een chaos, en hoewel er allerlei stukjes voor deze rubriek in flarden aanwezig zijn, en diverse (kook-)projecten in de pijplijn zitten in verschillende stadia van uitvoering, heb ik momenteel niet één stukje met recept(en) klaar inclusief foto’s en/of schetsjes. Ik val hierbij terug op twee recepten die ik afgelopen weken gemaakt heb, helaas zonder het resultaat op foto vast te leggen.

De avocado-maissoep is een oude favoriet, een recept dat ik al zeker 25 jaar maak, hier in een vegaversie waarin je de melk en kaas niet mist. De geroosterde groenten met twee sauzen is oorspronkelijk een recept voor pompoen, een collega had het gemaakt voor een gezamenlijk kerstdiner en ik vond het zo lekker dat ik meteen het recept heb gevraagd. Ik heb een deel van de pompoen vervangen door pastinaak, wortel, aardappel en spruitjes, voor een kleurrijk geheel. Ook rooster ik regelmatig zoete aardappel en stukken ui in de oven, die recepten heb ik hier gecombineerd.

Argentijnse avocado-maissoep

Ingrediënten (maaltijdsoep voor 3 personen of voorgerecht voor 6)

  • 2 grote aardappels
  • 1 blik maiskorrels
  • 1 grote ui
  • Scheutje olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • ¾ l water
  • Zout naar smaak (ca 1 theelepel)
  • paar draadjes saffraan
  • ½ bosje peterselie (of koriander)
  • 1 rijpe avocado
  • 100 gram witte cashewnotenpasta
  • Ca. 1 eetlepel citroensap
  • tabasco
  • peper

Pel en snipper de ui. Laat in een zeef de mais uitlekken. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van ca. 1 cm. In een pan de ui zachtjes fruiten in de olie. Pel de knoflook en pers deze boven de ui uit. Fruit even mee. Toevoegen: water, de aardappelblokjes, zout en saffraan. Aan de kook brengen en aardappelblokjes in circa 10 minuten gaar koken. Snijd intussen de peterselie (of koriander) fijn. Haal de pan van het vuur, laat de soep iets afkoelen en pureer deze met een staafmixer (of in een keukenmachine). Roer er nu de cashewnotenpasta doorheen totdat alle klontjes zijn opgelost. Proef, en voeg eventueel naar smaak nog wat citroensap en/of zout toe. Breng de soep weer aan de kook. Voeg nu mais, peper en wat tabasco toe, of zet de mais in een schaaltje op tafel zodat iedereen het zelf naar smaak kan toevoegen. Schil vlak voor het opdienen de avocado en snij deze in blokjes. Zet schaaltjes avocado en peterselie (of koriander) op tafel. Zo kan iedereen naar smaak avocado, verse kruiden, en eventueel nog extra tabasco aan de soep toevoegen. Zelf heb ik ook de maiskorrels apart in een schaaltje op tafel gezet, zodat iedereen een eigen kleurrijke compositie kan maken, van geel, groentinten, en spetters oranje.

(Bron: een oude Allerhande, het oorspronkelijke recept bevat melk en kaas)

Aardappelen en groenten uit de oven met chi­lisaus en ko­ri­an­dersaus

Ingrediënten (hoofdgerecht voor 4 personen of bijgerecht voor 6)

Bottom of Form

  • Stukjes pompoen (met schil), aardappel, ui, pastinaak, winterpeen, zoete aardappel, knolselderij, hele schoongemaakte spruitjes
  • 2 tl kaneel
  • 6 el olijfolie
  • 2 tl zout
  • ½ tl versgemalen zwarte peper
  • 25 g koriander of half koriander half peterselie
  • 1 teen knoflook
  • 4 volle eetlepels tahin (sesampasta)
  • Naar smaak tabasco, harissa of een andere pittige saus
  • Sap van ½ citroen

BospeenVerwarm de oven voor op 220 °C. Verzamel wat aardappelen en verschillende soorten groenten die in de oven kunnen worden geroosterd, maak schoon en snijd in stukken van ca. 2 cm doorsnede: pompoen (met schil), aardappel (met schil), ui, pastinaak, winterpeen, zoete aardappel, knolselderij, hele schoongemaakte spruitjes. Doe alles in een grote kom met de kaneel, 2 eetlepels olie, 1 tl zout en royaal peper. Meng alles, zodat de pompoen met een dun laagje kruidenolie is bedekt. Leg de stukken op een bakplaat en rooster ze ca. 35 minuten tot ze gaar zijn en de bovenkant begint te kleuren. Zet eventueel halverwege de temperatuur wat lager (200) als het te hard gaat.

Doe voor de kruidensaus de koriander en/of peterselie, knoflook in stukken, 4 eetlepels olie en een royale snuf zout in de blender of mengkom, pureer alles tot een pasta met blender, staafmixer of keukenmachine (voeg eventueel nog wat olie toe) en zet opzij.

Maak de pittige saus door sesampasta los te roeren met wat zout, citroensap, zoveel water als nodig is voor een gladde saus, en naar smaak tabasco, harissa of een andere pittige saus. Maak de saus zo heet (pittig) als de eters nog lekker vinden.

Besprenkel de geroosterde groenten met de beide sauzen en zet de sauzen en in een kommetje bij zodat iedereen naar smaak kan bijscheppen en de geroosterde groenten op zijn of haar bord in de sauzen kan dippen.

(Bron: Plenty more, Yotam Ottolenghi, het oorspronkelijke recept bevat yoghurt)

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Nieuws Tags: avocado, Jana Verboom, mais, soep

Lees ook:

  1. Vietnamese soep met citroengras en shiitake
  2. B’eter – Groenten roosteren in de oven
  3. Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?
  4. B’eter- Variëren met wortel

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 25 april 2021
    Open les Kum Nye Tibetaanse Yoga | Online
  • 25 april 2021
    Boeddhisme in een notendop
  • 25 april 2021
    Leren mediteren
  • 26 april 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 27 april 2021
    Volle Maan Chant
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Van de bergen naar de stad

Kees Moerbeek - 18 april 2021

De leiders van het Nieuwe Boeddhisme (shin bukkyō) beweerden dat het Japanse boeddhisme evolutionair de meest geavanceerde vorm was van Boeddha’s leer. Anderen gingen zelfs zover om te beweren dat het zuivere boeddhisme alleen in Japan bewaard is gebleven.

Het zelfgekozen levenseinde

Erik Hoogcarspel - 15 april 2021

Je hoort steeds meer tegenwoordig dat een leven “voltooid” kan zijn, alsof het leven een klus is die je moet klaren. Ik begrijp het gevoel, maar uit de bijna-doodervaringen blijkt dat mensen die op het randje zijn geweest opeens andere opvattingen hebben gekregen.

De brug tussen China en Japan

Kees Moerbeek - 4 april 2021

Toen het koninkrijk Silla zich in het jaar 57 losmaakte van China, ontstonden de Drie Koninkrijken van Korea. Dit waren: het koninkrijk Goguryeo, het koninkrijk Baekje en het koninkrijk Silla. Dit artikel gaat met grote stappen door de geschiedenis van Korea. Eeuwenlang was het land de brug die China met Japan verbond en ook de brug waarover de Boeddha naar Japan reisde.

Ardan

Ardan - 4 april 2021

...

Over het lijden van boeddhisten in Bangladesh

Kees Moerbeek - 28 maart 2021

Bangladesh werd in 1971 na een wrede onafhankelijkheidsoorlog onafhankelijk van Pakistan. Dit ‘land van de Bengalen’, de letterlijke betekenis van ‘Bangladesh’, is de delta van de rivieren de Ganges en de Brahmaputra en grenst zowel aan India als aan Myanmar. Zo’n 0,6% van de ruim 162 miljoen Bengalen is Theravada boeddhist en 95% is moslim. In 1988 werd de islam er staatsgodsdienst. Dit artikel gaat over de grote lijnen van de positie van de boeddhisten.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Het jaar 2021 – dag 112 – overcome corona
  • Dag van de Aarde – Dalai Lama: Geen oplossing tenzij we samenwerken
  • Boeddhistische doeners en denkers – de serie (46)
  • De Bijbel – Wat je kunt doen tegen pandemiemoeheid
  • HRW – Nieuwe aanpak nodig om voortdurend politiemisbruik in VS aan te pakken

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens