• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes

Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes

16 januari 2016 door Refreshing Earth of the Heart

In mijn hoofd is het momenteel een beetje een chaos, en hoewel er allerlei stukjes voor deze rubriek in flarden aanwezig zijn, en diverse (kook-)projecten in de pijplijn zitten in verschillende stadia van uitvoering, heb ik momenteel niet één stukje met recept(en) klaar inclusief foto’s en/of schetsjes. Ik val hierbij terug op twee recepten die ik afgelopen weken gemaakt heb, helaas zonder het resultaat op foto vast te leggen.

De avocado-maissoep is een oude favoriet, een recept dat ik al zeker 25 jaar maak, hier in een vegaversie waarin je de melk en kaas niet mist. De geroosterde groenten met twee sauzen is oorspronkelijk een recept voor pompoen, een collega had het gemaakt voor een gezamenlijk kerstdiner en ik vond het zo lekker dat ik meteen het recept heb gevraagd. Ik heb een deel van de pompoen vervangen door pastinaak, wortel, aardappel en spruitjes, voor een kleurrijk geheel. Ook rooster ik regelmatig zoete aardappel en stukken ui in de oven, die recepten heb ik hier gecombineerd.

Argentijnse avocado-maissoep

Ingrediënten (maaltijdsoep voor 3 personen of voorgerecht voor 6)

  • 2 grote aardappels
  • 1 blik maiskorrels
  • 1 grote ui
  • Scheutje olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • ¾ l water
  • Zout naar smaak (ca 1 theelepel)
  • paar draadjes saffraan
  • ½ bosje peterselie (of koriander)
  • 1 rijpe avocado
  • 100 gram witte cashewnotenpasta
  • Ca. 1 eetlepel citroensap
  • tabasco
  • peper

Pel en snipper de ui. Laat in een zeef de mais uitlekken. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van ca. 1 cm. In een pan de ui zachtjes fruiten in de olie. Pel de knoflook en pers deze boven de ui uit. Fruit even mee. Toevoegen: water, de aardappelblokjes, zout en saffraan. Aan de kook brengen en aardappelblokjes in circa 10 minuten gaar koken. Snijd intussen de peterselie (of koriander) fijn. Haal de pan van het vuur, laat de soep iets afkoelen en pureer deze met een staafmixer (of in een keukenmachine). Roer er nu de cashewnotenpasta doorheen totdat alle klontjes zijn opgelost. Proef, en voeg eventueel naar smaak nog wat citroensap en/of zout toe. Breng de soep weer aan de kook. Voeg nu mais, peper en wat tabasco toe, of zet de mais in een schaaltje op tafel zodat iedereen het zelf naar smaak kan toevoegen. Schil vlak voor het opdienen de avocado en snij deze in blokjes. Zet schaaltjes avocado en peterselie (of koriander) op tafel. Zo kan iedereen naar smaak avocado, verse kruiden, en eventueel nog extra tabasco aan de soep toevoegen. Zelf heb ik ook de maiskorrels apart in een schaaltje op tafel gezet, zodat iedereen een eigen kleurrijke compositie kan maken, van geel, groentinten, en spetters oranje.

(Bron: een oude Allerhande, het oorspronkelijke recept bevat melk en kaas)

Aardappelen en groenten uit de oven met chi­lisaus en ko­ri­an­dersaus

Ingrediënten (hoofdgerecht voor 4 personen of bijgerecht voor 6)

Bottom of Form

  • Stukjes pompoen (met schil), aardappel, ui, pastinaak, winterpeen, zoete aardappel, knolselderij, hele schoongemaakte spruitjes
  • 2 tl kaneel
  • 6 el olijfolie
  • 2 tl zout
  • ½ tl versgemalen zwarte peper
  • 25 g koriander of half koriander half peterselie
  • 1 teen knoflook
  • 4 volle eetlepels tahin (sesampasta)
  • Naar smaak tabasco, harissa of een andere pittige saus
  • Sap van ½ citroen

BospeenVerwarm de oven voor op 220 °C. Verzamel wat aardappelen en verschillende soorten groenten die in de oven kunnen worden geroosterd, maak schoon en snijd in stukken van ca. 2 cm doorsnede: pompoen (met schil), aardappel (met schil), ui, pastinaak, winterpeen, zoete aardappel, knolselderij, hele schoongemaakte spruitjes. Doe alles in een grote kom met de kaneel, 2 eetlepels olie, 1 tl zout en royaal peper. Meng alles, zodat de pompoen met een dun laagje kruidenolie is bedekt. Leg de stukken op een bakplaat en rooster ze ca. 35 minuten tot ze gaar zijn en de bovenkant begint te kleuren. Zet eventueel halverwege de temperatuur wat lager (200) als het te hard gaat.

Doe voor de kruidensaus de koriander en/of peterselie, knoflook in stukken, 4 eetlepels olie en een royale snuf zout in de blender of mengkom, pureer alles tot een pasta met blender, staafmixer of keukenmachine (voeg eventueel nog wat olie toe) en zet opzij.

Maak de pittige saus door sesampasta los te roeren met wat zout, citroensap, zoveel water als nodig is voor een gladde saus, en naar smaak tabasco, harissa of een andere pittige saus. Maak de saus zo heet (pittig) als de eters nog lekker vinden.

Besprenkel de geroosterde groenten met de beide sauzen en zet de sauzen en in een kommetje bij zodat iedereen naar smaak kan bijscheppen en de geroosterde groenten op zijn of haar bord in de sauzen kan dippen.

(Bron: Plenty more, Yotam Ottolenghi, het oorspronkelijke recept bevat yoghurt)

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Nieuws Tags: avocado, Jana Verboom, mais, soep

Lees ook:

  1. Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes
  2. Vietnamese soep met citroengras en shiitake
  3. B’eter – Groenten roosteren in de oven
  4. Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

20 mrt
Open Les Kum Nye Yoga en meditatie | Live op ma t/m wo
20 mrt 23
21 mrt
Meditatiecursus in de Dhammakaya traditie
21 mrt 23
21 mrt
Vipassana meditatie Rotterdam
21 mrt 23
Rotterdam
22 mrt
Online Lezingenserie 'Universele symbolen: de taal van de ziel' (4)
22 mrt 23
22 mrt
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
22 mrt 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Wanneer iedereen liegt, weet niemand nog wie er liegt

    Kees Moerbeek - 19 maart 2023

    Een staatsgreep, of het manipuleren van het politieke systeem zijn voorbeelden van andere manieren om aan de macht te grijpen dan verkiezingen. Onverbloemde macht is echter beperkt houdbaar en macht verkregen met geweld vraagt meer geweld om het in stand te houden.

    Geschiedkundige Romila Thapar – de stem van afwijkende meningen

    Kees Moerbeek - 12 maart 2023

    Romila Thapar is een van India’s meest vooraanstaande geschiedkundigen. In haar boek Voices of Dissent (2020) beschrijft ze de rol van het ‘meningsverschil’ in de verschillende periodes van de Indiase geschiedenis. De Boeddha was een van degenen die vraagtekens zette en met een alternatief kwam. Dit artikel gaat met grote stappen door haar boek.

    Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw

    Joop Ha Hoek - 7 maart 2023

    KNMI regen en natte sneeuw. Somewhere over the rainbow, skies are blue. Take care out-there.

    Spelen met oneindigheid, verrassende figuren en patronen

    Erik Hoogcarspel - 6 maart 2023

    Hoe zit het nu met het oneindige? Om te beginnen merkt Zantema op dat er verschillende soorten oneindigheid bestaan. Als voorbeeld noemt hij het zogenaamde Hilbert-hotel, vernoemd naar de wiskundige David Hilbert. Dit is een denkbeeldig hotel met oneindig veel kamers. Als deze allemaal bezet zijn en er meldt zich een nieuwe gast, dan zou hij of zij op het eerste gezicht geen kamer kunnen krijgen. Dit lukt echter wel met een bepaald trucje: laat iedere gast verhuizen naar de kamer ernaast. Deze is er altijd, anders zouden er niet oneindig veel kamers zijn. De eerste kamer komt dan vrij.

    Hoe zen is Zuid? De weg van de vier geloften met een bus vol ikken.

    Erik Hoogcarspel - 2 maart 2023

    De schrijfster, Hanneke Dijkman, is lerares zenmeditatie en woont in Rotterdam Zuid, in de wijk Vreewijk. Als Rotterdammer vraag je je dan af zen in Zuid ‘ken dit wel?’ Zuid is namelijk het jongste en armste deel van de stad, de plaats waar in het begin van de vorige eeuw arme landarbeiders uit Zeeland en Friesland kwamen wonen om in de haven te werken. De Rotterdammers aan de linker Maasoever hadden het toen over de ‘boeren’, die een geit op zolder hadden en in klederdracht liepen. Dit is natuurlijk nogal overdreven, maar Zuid heeft de reputatie van een verzameling probleemwijken nooit helemaal van zich af kunnen schudden.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2023 – dag 80 – deboodschap
    • Hartlicht
    • Boeddhistisch vormingsonderwijs bestaat vijf jaar
    • Leven in Thailand – stroomrantsoen
    • Van nul tot stil in acht tellen

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens