• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken / recepten uit Libanon II

Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken / recepten uit Libanon II

26 januari 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Eten klaarmaken, ik doe het met mijn volle aandacht, want anders leidt dat tot lelijke snijwonden en mislukte gerechten. Ik vind het heerlijk om met eenvoudige ingrediënten bijzondere dingen te maken. Maar het fotograferen van de gerechten wordt vaak afgeraffeld, vooral als er gasten zijn, en ook het schrijven van mijn stukjes krijgt soms niet de aandacht die het verdient. Zo ook twee weken geleden, vandaar dat ik nog even een pas op de plaats maak en terugkom op de recepten van vorige keer. Ik gaf toen een zevental recepten uit Libanon die je als je wilt allemaal tegelijkertijd op tafel kunt toveren, met een beetje voorbereiding en planning.

Hier licht ik twee van deze recepten uit, die er op de foto’s wat bekaaid af kwamen, en in de tekst stond ook nog een fout: er ontbrak een ingrediënt dat later wel werd toegevoegd. Mijn excuses!

Vorige week heb ik de tijd genomen om de (vegetarische) “vis” met tomaten-tahinsaus en de courgette met munt over te maken en op de foto te zetten. Ik heb daartoe seitan gemaakt volgens een eerder in deze rubriek gedeeld recept. Twee heerlijke recepten die wat meer aandacht verdienen.

Zelf seitan maken

Beter seitan in de pan 23 1 2015
Seitan in de pan.

Kneed 200 gram glutenpoeder met 300 ml water, ½ theelepel zout en ½ theelepel 5 spice poeder (of andere kruiden naar keuze) met de hand, mixer of keukenmachine in ca. 3 minuten tot een elastisch deeg. Pas op dat je niet te lang kneedt, dan wordt de seitan erg taai, zoals mij eens overkwam! Laat even afgedekt rusten, snij in plakken van ongeveer 1 cm, en gaar in 50-60 minuten in de oven op 160 graden in een ovenschaal gevuld met ½ liter heet water, een kruidenbouillonblokje en een scheut sojasaus. Laat afkoelen en bewaar de seitan eventueel in de vloeistof in de koelkast.

Zie voor details en opties zelf seitan maken.

Libanese “vis” met tomaten-tahinsaus

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 scheutjes olijfolie
  • 1 blik gepelde tomaten (eventueel gepureerd)
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 afgestreken eetlepel gemalen koriander
  • 1 mespunt cayennepeper
  • Sap van ½ citroen
  • 1 volle eetlepel tahin (sesampasta)
  • 400 gram seitan, zie boven
  • handjevol pijnboompitten, geroosterd in een droge koekenpan.
seitan met saus en pijnboompitten met courgette.
seitan met saus en pijnboompitten met courgette.

Bak de ui glazig in een scheutje olijfolie. Doe er dan de knoflook bij, bak nog even mee en voeg gepelde tomaten, citroensap en koriander toe plus cayennepeper naar smaak. Laat afgedekt 10 minuten pruttelen. Voeg er dan de tahin en eventueel wat water bij (spoel het tomatenblik ermee om) zodat er een redelijk dikke saus ontstaat. Breng op smaak met zout.

Verhit nog wat olie in een koekenpan. Haal de seitan uit het vocht en bepoeder eventueel nog met een beetje tarwebloem. Bak de seitan een paar minuten aan beide kanten op zacht vuur. Bedek de seitan met saus. Garneer met geroosterde pijnboompitten.

Gebakken courgettes met munt

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 courgettes, in plakjes
  • 30 gram margarine
  • scheutje olijfolie
  • 1 teen knoflook, gehakt
  •  3 eetlepels verse munt, gehakt
  • scheutje citroensap (½ eetlepel)
Courgette met munt.
Courgette met munt.

Roerbak in de margarine en olijfolie de courgette gaar in een minuut of 10. Voeg dan de knoflook en de munt toe, schep om en draai het vuur uit. De knoflook blijft in het originele recept dus rauw, bak alles nog even door als je dat te heftig vindt (voor je gesprekspartners). Breng op smaak met zout en een scheutje citroensap.

Serveren met rijst of Turks brood, en eventueel andere Libanese recepten zoals humus en taboulé Zie: recepten uit Libanon

Voor meer tips over zelf seitan maken en recepten met seitan (in het Engels): onegreenplanet.org: how to make perfect seitan

 

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: recepten, Refreshing Earth of the Heart, seitan, Thich Nhat Hanh

Lees ook:

  1. Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur
  2. Refreshing Earth of the Heart – appelmeditatie
  3. Refreshing earth of the heart – mindful eten
  4. Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
    • Ardan – Een boot die waarschijnlijk nooit komt…
    • Het verschil tussen apofatisch spreken en katafatisch spreken
    • Sodis – de virtuele denkster 527
    • Officiële lancering van het herintroductieproject van de Gele Komkommer

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.