Minstens een dozijn kloosters in het Indiase Ladakh zijn overgenomen door (al of niet vermeende) monniken die over gulle geldgevers lijken te beschikken. Het gaat om kloostergebouwen, allemaal meer dan 800 jaar oud, die behoren tot de Drugpa-orde. De mysterieuze overnames hebben tot gevolg dat a-politieke monniken de kloosters verlaten en elders hun heil zoeken. De identiteit van de monniken, die de kloosters binnen komen onder het mom de gebouwen te willen repareren en renoveren, is nog onbekend.
In Ladakh vonden in september schermutselingen in het grensgebied plaats tussen Indiase en Chinese troepen. China claimt het gebied. In die tijd vonden ook de overnames plaats van de kloosters in het gebied rond Chumar en Demchok, op het moment dat de Chinese president Xi Jinping een bezoek bracht aan India. Het geestelijk hoofd van de Gelugpa’s, Jigme Pema Wangchen, de twaalfde Gyalwang Drugpa, zegt dat het erg moeilijk is om de identiteit van de ‘gulle’ monniken vast te stellen. ‘We proberen na te gaan of er meer kloosters in deze gebieden zijn overgenomen, maar de communicatie met Tibet is slecht. Het kostte de monniken, die de kloosters verlaten hebben, vier dagen om het incident te kunnen rapporteren. Deze monniken zijn apolitiek, ze houden zich bezig met geestelijk werk en het gebeurde brengt ze in de war.’
Gelet op de geschiedenis van de regio, de bezetting van Tibet in 1951, de vlucht van de Dalai Lama, en een oorlog tussen de twee landen in 1962, zegt China-deskundige professor Srikanth Kondapalli, dat er een Chinese geldstroom naar de Tibetaanse kloosters op gang is gekomen omdat de Chinese partijleiding de invloed op de kloosters wil vergroten.
De Drugpa-orde heeft ongeveer 300 kloosters in dat gebied en is aanwezig in de hele Himalaya. Alleen in Ladakh zijn al 267 kloosters van die orde.
Ladakh is een gebied en regio in het noorden van Jammu en Kasjmir, India. Ladakh wordt begrensd door de Zanskar Range en de westelijke Himalaya in het zuiden en het Tibetaans Plateau in het oosten en noorden. Het gebied heeft sterke fysische en culturele overeenkomsten met Tibet en wordt in cultureel en etnisch opzicht vaak tot Tibet gerekend. Ladakh is door en voor westerse bezoekers omschreven als The Moonland, Little Tibet en zelfs The last Shangri-la.
De streek Ladakh bestaat uit de bovenloop van het dal van de Indus en de verder naar het noorden gelegen Nubravallei. De Indiase regio Ladakh omvat ook het gebied rond de plaats Kargil, dat in cultureel opzicht tot Baltistan behoort. Het Indiase gezag wordt echter betwist. Pakistan maakt aanspraak op heel Baltistan, en de Volksrepubliek China claimt zelfs het hele gebied.
De regio Ladakh bestaat uit de districten Leh en Kargil. Leh, de hoofdstad van Ladakh, telt zo’n 15.000 inwoners. Kargil is met 9500 inwoners iets kleiner.
Bron BNN
Dolma zegt
als het maar de boeddhistische leer blijft vertegenwoordigen en als de gebouwen in goede staat blijven verkeren.
Katinka Hesselink zegt
Iets meer duidelijkheid over de bron van dit verhaal zou leuk zijn.
Maar het zou me niet verbazen als het klopt: in het grensgebied met China wil China uiteraard haar invloed vergroten. Ik ben bang dat de volgende stap is dat die kloosters nauwelijks nog als kloosters functioneren en dat dus de Boeddhistische leer niet meer vertegenwoordigd wordt. Het is niet voor niets dat monniken weg trekken. Ik hoop dat dit stimuleert dat kloosters hun administratie zodanig moderniseren dat dit elders moeilijker kan gebeuren. Ook hoop ik dat wat er aan waardevolle geschriften was, goed verstopt of al naar universiteiten verplaatst is.
Lars zegt
Jigme Pema Wangchen, de twaalfde Gyalwang Drugpa is niet het hoofd van de Gelugpa’s zoals wordt beweerd in dit artikel. Zoals de naam al zegt is hij hoofd van de Drugpa’s. Ook gaat de citaat niet over de situatie in Ladakh maar over de situatie rond berg Kailash in Tibet.
Daarnaast ligt Ladakh in India. Wat heeft communicatie met Tibet er dan mee te maken. Dit artikel zit vol fouten. Boeddhisch Dagblad,check eerst de bronnen en informatie voordat er knip en plak werk plaats vind.
Peter Terpstra zegt
Dit geeft meer duidelijkheid.
http://youtu.be/w2pZ0xkOq6w