Pema Samdup (26), een Tibetaanse man die sinds maart door de Chinese politie wordt vastgehouden omdat hij foto’s op sociale media had gedeeld in de aanloop de 60ste verjaardag van een mislukte Tibetaanse opstand tegen het Chinese bewind, is sindsdien in een isoleercel opgesloten en zijn familieleden vrezen dat hij in gevangenschap gemarteld is, aldus het in India gevestigde Tibetaans Centrum voor Mensenrechten en Democratie (TCHRD) .

Pema Samdup werd op 9 maart door de politie in de regionale hoofdstad van Tibet, Lhasa, gearresteerd. Volgens het TCHRD wordt Samdup vastgehouden om ‘politieke redenen’ en voor ‘het delen van foto’s op zijn WeChat-account. Zijn familieleden zijn formeel nooit op de hoogte gesteld van zijn arrestatie.

Nieuws over aanhoudingen van Tibetanen of protesten van Tibetanen tegen het Chinese bewind bereiken vaak laat de buitenwereld als gevolg van strikte communicatiebeperkingen die door de Chinese autoriteiten in Tibetaanse gebieden worden opgelegd. Chinese autoriteiten blokkeren onder meer het delen onder Tibetanen van foto’s van de verbannen spirituele leider de Dalai Lama of van Tibetaanse protesten.

Familieleden maken zich nu zorgen dat Samdup, een afgestudeerde student en voormalig inwoner van de Chamdo prefectuur Tengchen, mogelijk misbruikt of gemarteld is in de gevangenis, aldus TCHRD. “De gevangenisfunctionarissen in Chamdo zijn berucht voor het gebruik van brute martelmethoden tegen politieke gevangenen”, vertelde een van de bronnen, een naaste verwant die in ballingschap leeft, aan de rechtengroep. “Ik vrees nu voor zijn leven”, zei Samdup’s familielid.

De opsluiting en vermoede marteling van Pema Samdup zijn “flagrante schendingen van zijn mensenrechten en fundamentele vrijheden”, zegt TCHRD, en roept China op om Samdup “onmiddellijk en ongehinderd” toegang te verlenen tot zijn familieleden, samen met alle medische behandeling die hij nodig heeft.

Sonam Palden

Ondertussen is de verblijfplaats van de Tibetaanse monnik Sonam Palden (22), die in september in Chinese gevangenschap verdween nadat hij kritiek had geuit op China’s beperkingen op het gebruik van de Tibetaanse taal in Sichuan’s Ngaba, bekend, zegt TCHRD in een verklaring. Sonam Palden een monnik in het Kirti-klooster van Ngaba, “wordt momenteel vastgehouden in het detentiecentrum van de Ngaba County Public Security Bureau. Zijn familieleden hebben hem niet kunnen contacteren,” zegt TCHRD.

“TCHRD vreest dat de langdurige incommunicado detentie van Sonam Palden zijn leven ernstig in gevaar zal brengen, gezien het feit dat de ergste marteling plaatsvindt tijdens de voorlopige hechtenis en in het geheim van de Chinese detentiefaciliteiten”, aldus de rechtengroep. TCHRD roept de Chinese autoriteiten op om hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en hem ook onmiddellijk de juiste medische behandeling te geven.

Tibetanen zeggen dat de Chinese autoriteiten regelmatig hun politieke activiteiten en vreedzame uitdrukking van hun etnische en religieuze identiteit in de Tibetaanse regio beperken en hen onderwerpen aan vervolging, marteling, gevangenneming en buitengerechtelijke executies. Taalrechten zijn de laatste jaren een bijzonder aandachtspunt geworden voor de Tibetaanse inspanningen om de nationale identiteit te bevestigen, met informeel georganiseerde taalcursussen die doorgaans door China als “illegale verenigingen” worden beschouwd waarvan leraren worden vastgehouden en gearresteerd, aldus bronnen.

Bron TCHRD

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Gezondheid
Tags: , , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk