De internationale gemeenschap moet de Chinese autoriteiten verantwoordelijk stellen voor de tragische dood van de Chinese mensenrechtenverdediger Cao Shunli (52), die op 14 maart na orgaan falen in een ziekenhuis in Peking overleed. Dat vindt de mensenrechtenorganisatie International Campaign for Tibet.
Cao Shunli werd tijdens haar hechtenis maanden lang medische behandeling geweigerd, aldus haar broer en mede-activisten. “[Het is] zo genadeloos, zo verdrietig”, vertelde Cao’s broer Cao Yunli aan RFA’s Mandarin nieuwsdienst. “Ik heb nog nooit iemand gezien die er zo uitzag, zoals zij nu. Ik ben zelfs bang om naar haar te kijken. Ik zou niet eens een hond zo kunnen behandelen. Ik begrijp niet waarom mensen zo genadeloos zijn. Waarom hebben ze haar niet gewoon doodgeschoten?”
Haar dood vindt net vijf dagen voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties plaats. Tijdens deze sessie staat op grond van het Universal Periodic Review (UPR) mechanisme de beoordeling van het verslag van China’s tweede mensenrechtentoetsing gepland. Ten behoeve van deze zitting had Cao Shunli een rapport over de civiele samenleving ingediend met details over de benarde situatie van mensen die zich in China met een petitie tot de overheid wenden. Cao werd op 14 september 2013 aangehouden, toen ze op het punt stond naar Zwitserland af te reizen om in Genève deel te nemen aan een training over de mensenrechten mechanismen binnen de VN. Zij stierf na onthouding van medische behandeling in de gevangenis.
Tsering Jampa, directeur van de International Campaign for Tibet, stelt: “Cao Shunli was een uiterst moedige vrouw. Haar gruwelijke dood is een levendige en schokkende herinnering hoe ver de leiding in Peking gaat om gematigde en redelijke burgers, die opkomen voor hun rechten het zwijgen op te leggen. Cao Shunli betaalt de ultieme prijs voor haar inspanningen om gewone Chinese burgers een stem te geven. Haar dood mag niet vergeten worden. Wij steunen de inspanningen van de dappere verdedigers van rechtenrechten in China, waaronder haar advocaat, met de oproep voor een onmiddellijk onderzoek naar haar dood. Elke delegatie naar de VN-Mensenrechtenraad moet tijdens het mensenrechten herzieningsproces in Genève deze week de dood van Cao Shunli ter sprake brengen.”
De Hoge Vertegenwoordiger van de EU, Catherine Ashton, zei in een verklaring op 15 maart dat ze “diep bedroefd” was door de dood van Cao Shunli: “De EU wil hulde brengen aan mevrouw Cao Shunli’s betrokkenheid en de standpunt van de EU met betrekking tot volledige deelname van onafhankelijke maatschappelijke organisaties in het Universal Periodic Review proces in herinnering brengen. De EU hernieuwt ook haar oproep aan China om de aankondigingen op het laatste Derde Plenum van het 18de Centraal Comité van de Chinese Communistische Partij ten uitvoer te leggen, evenals de toezeggingen aan de Raad voor de mensenrechten, door allen die gevangen of vastgehouden worden voor de vreedzame uiting van hun standpunten vrij te laten).
Overeenkomstig haar benadering in 2009, heeft China op de herziening van de mensenrechtensituatie van de Verenigde Naties gereageerd door de meeste, specifiek over Tibet gemaakte aanbevelingen door andere lidstaten van de Mensenrechtenraad (UNHRC) te verwerpen.
Chinese activisten hebben een handtekeningenactie gelanceerd waarin ze een onderzoek eisen naar haar dood en haar vervolging veroordelen.
Bron ICT.