Het boeddhisme is niet helemaal onbekend voor Jasmijn de Geus. Ze denkt bij Boeddha aan een dik, kaal mannetje die een goede levenswijze overbrengt. Ze weet dat hij geen God is en het boeddhisme geen geloof. “Een geloof wordt vaak opgelegd in een cultuur. Dat is jammer.”
De Geus is niet praktiserend katholiek. “Ik ben gedoopt en heb het vormsel gehad. Deed je dat niet, dan werd je als anders gezien. En hoorde je er niet bij.” Haar schoonouders waren protestants en katholiek. “En dit mocht niet.” Iets dat De Geus lastig vindt te begrijpen. “Dan denk ik: “Waarom niet, als je je ware liefde vindt. Dat is toch het mooiste wat er is?”
Liefde
Ze begrijpt niet dat een geloof tussen zoals als liefde komt, en bepaalt wat wel en niet mag. Dat katholieken met katholieken moeten trouwen. “Wanneer je je liefde van je leven vindt, geldt toch alleen de liefde voor elkaar?”
Het boeddhisme vindt ze daarin anders, in positieve zin. Het beeld dat ze daar bij heeft, zijn verbonden met woorden als vredelievendheid, bloemen, plezier en vreugde. “In het boeddhisme laten mensen elkaar in haar beleving in hun waarde. Zijn ze er voor elkaar. Wanneer iedereen met een ander rekening houdt, zou de wereld er alleen maar beter door worden. Dan zou er niet veel ruzie, afgunst of oorlog zijn. Is er geen vijandigheid en is iedereen gelijkwaardig. Wanneer niemand iets op een ander aan te merken heeft, zou de wereld mooier zijn.” Een complimentje op zijn tijd lijkt haar ook niet verkeerd. “En minder zeuren is ook welkom.”
Geen machtsposities
Voor De Geus is de boodschap van het boeddhisme helder. “Het is een kwestie van in vrede met elkaar omgaan, ook al vind je elkaar niet zo aardig. Je kunt dan nog normaal doen.”
Karma en reïncarnatie spelen een grote rol in het boeddhisme, weet ze. “Wanneer je iemand iets aandoet, zal dat een keer bij je terug komen. Kortom: wie goed doet, goed ontmoet.”
De Geus denkt dat het boeddhisme een grote, positieve rol kan spelen rol in de politiek en bij kwesties als het klimaat en de wereldvrede. Zij denkt dat er dan geen oorlog zou zijn , omdat er geen machtsposities zijn. “Dat zie je bij bij veel geloven wel. Mensen worden er vaak onderdanig gemaakt.” Zij meent dat de burger er altijd het slachtoffer van is, “Je moet niet altijd meer en beter willen, en een ander leed aandoen. Wees blij met wat je hebt.
Boeddhisme heeft een zekere aantrekkingskracht op De Geus. “Als ik ergens voor zou kiezen, dan zou dat het boeddhisme zijn. Het spreekt me wel aan: Elke keer opnieuw geboren worden en je leven weer een stukje beter maken dan je vorige leven.”
(naschrift)
Jasmijn werkt in een horecazaak vlakbij, waar ze een alle heerlijkste spiced chai serveren. Bij haar had ik al eerder het idee haar voor deze serie te interviewen, omdat ze heel open en vriendelijk overkomt. En ze stemde toe, ondanks haar drukke agenda. Dat vriendelijke zie ik wel als een boeddhistisch trekje…
Ik ben trouwens een beetje verslaafd aan de spiced chai, een warme Indiase melkdrank met kruiden en een vleugje thee. Terwijl verslaving (hoe klein ook) geen boeddhistische eigenschap is. Ik weet dat ik nog veel kan leren…
“Jasmijn de Geus is niet haar echte naam. Die is bij de redactie bekend.
—