• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter Peulenparade – Ethiopische recepten met linzen en bonen

B’eter Peulenparade – Ethiopische recepten met linzen en bonen

20 september 2013 door Refreshing Earth of the Heart

Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners maar ook lupinen en soja zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk. Toch eten we er maar een schamele negen ons per persoon per jaar van. Alle reden voor actie-organisatie Urgenda om van 2 september t/m 10 oktober veertig dagen lang de schijnwerpers op peulvruchten te zetten en met de Peulenparade zoveel mogelijk mensen te inspireren ‘aan de boon’ te gaan.

‘Willen we de groeiende wereldbevolking kunnen blijven voeden’, zegt campagneleider Sandra van Kampen, ‘dan zullen we veel meer plantaardige en veel minder dierlijke eiwitten moeten consumeren. In deze transitie is een belangrijke rol voor peulvruchten weggelegd. Het is een van de beste leveranciers van plantaardige eiwitten en de basis van veel vleesvervangers. Het grote voordeel van peulvruchten is ook dat ze deels in Nederland geteeld worden en we ze vrijwel onbewerkt vers, uit pot, blik of gedroogd kunnen nuttigen. Daarnaast zijn peulvruchten stikstofbinders en verbeteren ze de bodemvruchtbaarheid. Maar we eten ze hopelijk vooral omdat ze lekker zijn!’

Alle activiteiten tijdens de Peulenparade zijn te volgen via facebook.com/Peulenparade Twitter #Peulenparade en peulenparade.nl . De Peulenparade eindigt met leuke acties op 10-10, de Dag van de Duurzaamheid. 

Vandaag twee Ethiopische recepten. Bij Ethiopië is lekker eten meestal niet het eerste waar we aan denken, maar het land kent een rijke culinaire traditie met veel vegetarische en veganistische recepten vanwege de uitgebreide vastentradities binnen de Ethiopisch-orthodoxe kerk. In Ethiopië eten ze met de hand, ze zetten daar grote schalen op tafel en scheppen het eten op een plat stuk zuurdesembrood, injera; dat is eenvoudig te maken. Je zou ook kant en klare wraps, roti, of shoarmabroodjes kunnen gebruiken.

Droge snijbonen.
Droge snijbonen.

Van een vriendin kreeg ik snijbonen waarvan de zaden al vrijwel rijp waren, dat wil zeggen niet meer te gebruiken als groente, maar gedroogd als peulvruchten. Ze zijn prachtig van kleur, en ik heb ze gebruikt voor onderstaand recept. Het oorspronkelijke recept is voor gedroogde tuinbonen. Beide peulvruchten worden in Nederland weinig gegeten, en ze kunnen in het recept vervangen worden door een ander soort peulvrucht, zoals kikkererwten.

Recept 1: Elibet, Ethiopische humus

Ingrediënten:

3 kopjes gedroogde tuinbonen, snijbonen, of kikkererwten, al dan niet ingeweekt
1 kopje zonnebloempitten
4 eetlepels citroensap
4 teentjes knoflook
1 theelepel zout
2 eetlepels olijfolie
5 kopjes water

Bereiding:

Ethiopische hummus.
Ethiopische hummus.

Was de zonnebloempitten, bedek ze met water en kook ze in ongeveer 15 minuten zacht. Pureer de pitten met in totaal ca. 5 kopjes water. Kook de bonen of erwten heel zachtjes gaar in de zonnebloempittenpuree. Af en toe roeren. Verse tuin- of snijbonen zijn in ca. 30 minuten gaar, oudere bonen of kikkererwten zullen ietsje meer tijd nodig hebben, afhankelijk van het wel of niet inweken. Giet gedeeltelijk af maar bewaar het vocht. Laat ietsje afkoelen. Pureer alle ingrediënten en voeg zoveel kookvocht toe dat een gladde massa ontstaat. Heb je kookvocht over, gebruik dan de volgende keer minder water. Proef. Voeg eventueel nog wat zout en/of citroensap toe, of als je van pittig houdt een beetje cayennepeper. Dek af en zet tot gebruik in de koelkast. Je kunt de humus warm of koud serveren, persoonlijk vind ik ‘m koud lekkerder. Ook lekker als broodbeleg, met plakjes komkommer. De humus blijft afgedekt in de koelkast lang goed.

Recept 2 – Mesirm: rode linzen soep

maaltijdsoep voor 4 personen of voorgerecht voor 8 personen.

Ingrediënten:

Scheutje zonnebloemolie
1 grote ui of 2 kleinere, gehakt
½ kilo aardappelen, in stukjes
1 ¼ kopje rode linzen, gewassen
1 liter water
2 teentjes knoflook, gehakt
2-3 eetlepels berberé kruidenmix, of losse kruiden (zie onder)
1 blikje gepelde tomaten
½ kilo sperziebonen, schoongemaakt en doormidden gebroken
zout naar smaak of 2 bouillonlokjes
300 gram verse spinazie, in grote stukken gesneden.

In plaats van Berberé kruidenmix (bij ons in het dorp niet te koop) heb ik gebruikt:

½ theelepel gemalen kardamom
½ theelepel gemalen koriander
½ theelepel fenugreek
½ theelepel gemalen nootmuskaat
¼ theelepel gemalen kruidnagel
½ theelepel gemalen kaneel
½ theelepel gemalen paprika
½ theelepel gemalen kurkuma
1 mespuntje cayennepeper

½ theelepel gemalen peper
1 theelepel zout

Rode linzen
Rode linzen
Beter rode linzen soep
Rode linzen soep

Fruit in een braadpan de ui in de olie op laag vuur, voeg dan knoflook en kruiden toe en bak nog even door. Voeg aardappelen, linzen, zout of bouillonblokjes en water toe en kook alles in 20 minuten op zacht vuur met deksel op de pan, af en toe roeren. Voeg dan de tomaten en de boontjes toe, en eventueel nog extra water, het moet een dikke soep worden. Proef of de soep zout en pittig genoeg is, en voeg eventueel nog wat zout en/of kruiden toe (maar pas op met kruidnagel, die overheerst nogal gauw). Kook alles nog 15 minuten. Voeg vlak voor het opdienen de spinazie toe en dien op zodra de spinazie wat geslonken is. In Ethiopië eet men dit gerecht niet als soep maar als curry, dat kan door minder water toe te voegen.

Categorie: B'eter Tags: Jana Verboom, peulenparade, peulvruchten

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – marsepein van walnoten
  2. B’eter – Ethiopische recepten met linzen en bonen
  3. Jana- bonbons uit het bos
  4. B’eter van Jana -Salade in een weckpot

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • De via negativa voor nitwits
    • Het jaar 2025 – dag 129 – vrede en alle goeds
    • De dood van de paus
    • Seks: Joodse posities in Joods Museum Amsterdam
    • Paus Leo XIV – ‘help ook elkaar om bruggen te bouwen – met dialoog, met ontmoeting’

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.