• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Jana- bonbons uit het bos

24 oktober 2015 door Refreshing Earth of the Heart

Bonbons uit het bos – drie ingrediënten kastanjebonbons

Ingrediënten:

  • Tamme kastanjes
  • Poedersuiker
  • Pure chocolade

Eigenlijk zou dit stukje gaan over pompoenpitten. Maar gistermiddag tijdens een boswandeling stuitte ik op prachtige tamme kastanjes en ik besefte dat dit (eind oktober) dé tijd is om in bos of park kastanjes te verzamelen. De pompoenpitten kunnen best een paar weekjes wachten. Het beste kun je de kastanjes meteen gebruiken, dan zijn ze het lekkerst. Bewaar ze eventueel een paar dagen in de groentela van de koelkast.

Beter kastanjes schets Jana
Kastanjes, schets Jana.

Kastanjes hebben onder hun harde, bruine schil nog een zacht schilletje dat erg bitter smaakt. Je kunt in het bos proberen dit laagje er met je nagels of een zakmesje af te peuteren en de kastanjes rauw proeven, maar lekkerder is het om ze te poffen (in de koekenpan of in de oven: ca. 25 minuten op 200 graden) of te koken. Dan is het bittere schilletje er gemakkelijk af te trekken (koken), of het laat vanzelf los (poffen). Snijd met een scherp mes een kruis in de bolle kant van de kastanje, en doe dit diep genoeg om beide schilletjes door te snijden.

In dit recept maak je eerst kastanjepuree en gebruik je het daarna als een soort marsepein. Je overgiet de ingesneden kastanjes met kokend water en kookt ze afhankelijk van de grootte ca. 15 (kleintjes) – 25 (grote) minuten op zacht vuur. Je giet ze af, spoelt even met koud water, en schilt de kastanjes zo heet mogelijk, dan gaat het het makkelijkst. Als ze zijn afgekoeld kun je er eventueel nog een beetje heet water overheen gieten om het pellen te vergemakkelijken. Voor puree hoeven ze niet heel te blijven, dat scheelt. Wil je mooie hele kastanjes voor bij de spruitjes, kook ze dan kort (5 minuten), schil ze, en kook ze daarna verder.

Controleer de gepelde kastanjes (en stukjes) op achtergebleven stukjes schil. Je kunt ze het beste door een zeef drukken, dan weet je zeker dat er geen schilletjes in de puree zitten. Je kunt er vervolgens met de hand suiker doorheen kneden tot een soepel deeg ontstaat waar je goed mee kunt werken. Deze stap kun je eventueel overslaan.

Beter kastanjebonbonsNeem op 150 gram gepelde kastanjes maximaal 50 gram poedersuiker, liever iets minder. Gebruik je te veel suiker, dan wordt het deeg plakkerig en is nauwelijks uit te rollen. Pureer (als je ze niet gezeefd hebt) kastanjes en suiker en rol het deeg op een met poedersuiker bestoven aanrecht uit tot een worst. Verdeel de worst in stukjes ter grootte van een kastanje en rol er balletjes van. Is het deeg erg plakkerig, maak je handen dan een beetje nat. Meer poedersuiker maakt het gek genoeg alleen maar erger. Je kunt er zelfs kastanjes van boetseren door een kant af te platten en er een puntje aan te maken. Smelt pure chocolade au bain-marie. Pak een satéstokje of tapasprikker en doop de kastanjeballetjes in de chocolade. Gebruik eventueel een lepel of spatel om ze te bedekken, maar laat een klein stukje rond de prikker onbedekt. Haal de bonbon voorzichtig uit de chocolade en laat afkoelen op bakpapier. Druk daarna met je vinger het gaatje van de prikker dicht.

Nog gemakkelijker is het om kastanjetruffels te maken: rol daarvoor balletjes kastanjepuree door wat cacaopoeder.

NB ik heb dit keer te veel suiker toegevoegd, de puree was niet stevig genoeg om er mooie kastanjes van te boetseren (zie foto). De smaak was uitstekend.

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: BOS, chocola, Jana Verboom, kastanjes

Lees ook:

  1. Schnitzels uit het bos en soep uit de tuin
  2. Kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep
  3. Geluk, vreugde, overbodige apparaten, en brownies in een handomdraai
  4. Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 25 april 2021
    Open les Kum Nye Tibetaanse Yoga | Online
  • 25 april 2021
    Boeddhisme in een notendop
  • 25 april 2021
    Leren mediteren
  • 26 april 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 27 april 2021
    Volle Maan Chant
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Van de bergen naar de stad

Kees Moerbeek - 18 april 2021

De leiders van het Nieuwe Boeddhisme (shin bukkyō) beweerden dat het Japanse boeddhisme evolutionair de meest geavanceerde vorm was van Boeddha’s leer. Anderen gingen zelfs zover om te beweren dat het zuivere boeddhisme alleen in Japan bewaard is gebleven.

Het zelfgekozen levenseinde

Erik Hoogcarspel - 15 april 2021

Je hoort steeds meer tegenwoordig dat een leven “voltooid” kan zijn, alsof het leven een klus is die je moet klaren. Ik begrijp het gevoel, maar uit de bijna-doodervaringen blijkt dat mensen die op het randje zijn geweest opeens andere opvattingen hebben gekregen.

De brug tussen China en Japan

Kees Moerbeek - 4 april 2021

Toen het koninkrijk Silla zich in het jaar 57 losmaakte van China, ontstonden de Drie Koninkrijken van Korea. Dit waren: het koninkrijk Goguryeo, het koninkrijk Baekje en het koninkrijk Silla. Dit artikel gaat met grote stappen door de geschiedenis van Korea. Eeuwenlang was het land de brug die China met Japan verbond en ook de brug waarover de Boeddha naar Japan reisde.

Ardan

Ardan - 4 april 2021

...

Over het lijden van boeddhisten in Bangladesh

Kees Moerbeek - 28 maart 2021

Bangladesh werd in 1971 na een wrede onafhankelijkheidsoorlog onafhankelijk van Pakistan. Dit ‘land van de Bengalen’, de letterlijke betekenis van ‘Bangladesh’, is de delta van de rivieren de Ganges en de Brahmaputra en grenst zowel aan India als aan Myanmar. Zo’n 0,6% van de ruim 162 miljoen Bengalen is Theravada boeddhist en 95% is moslim. In 1988 werd de islam er staatsgodsdienst. Dit artikel gaat over de grote lijnen van de positie van de boeddhisten.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Niet-weten als passe-partout: eenvoud
  • Het jaar 2021 – dag 112 – overcome corona
  • Dag van de Aarde – Dalai Lama: Geen oplossing tenzij we samenwerken
  • Boeddhistische doeners en denkers – de serie (46)
  • De Bijbel – Wat je kunt doen tegen pandemiemoeheid

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens