• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – plofkipvrije tajine

Refreshing Earth of the Heart – plofkipvrije tajine

4 augustus 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Er is al jaren aandacht voor de plofkip, en terecht, want het is een schande dat supermarkten stunten met een product dat met zoveel dierenleed gepaard gaat. Plofkip is spotgoedkoop, en ik beken, ook ik heb het wel eens gekocht, vóórdat ik me bewust was van de misstanden in de plofkippenindustrie. Ik had het natuurlijk moeten weten: vlees dat zó goedkoop is, dat kan nooit zuivere koffie zijn. Biologische kip is een alternatief, maar peperduur. Het beste is natuurlijk om helemaal geen kip te eten, maar ja, binnen mijn gezin is er niet altijd begrip voor mijn kookkunsten als vleesverlater. Ik daagde mezelf uit om te experimenteren met quorn, dat eruitziet als kipfilet en ook eenzelfde bite heeft. Ik heb in een kiprecept de kipfilet gewoon vervangen door quorn.

Het hoofdbestanddeel van quorn is een schimmel-eiwit, en quorn eindigde ooit in de vleeswijzer van Milieudefensie en Varkens in nood bovenaan als meest dier- en milieuvriendelijk alternatief, met rapportcijfers 10 voor zowel dierenwelzijn als milieu. Kip had samen met kalkoen en konijn het laagste rapportcijfer voor dierenwelzijn, rundvlees voor milieu.

Mijn eerste poging leidde tot gemopper aan tafel, maar toen ik de hoeveelheid kruiden en specerijen opvoerde, vond zelfs mijn uiterst kritische vlees-minnende proefpanel, mijn gezin, het lekker. Missie geslaagd!

Over twee weken aandacht voor de peulenparade van Urgenda, die loopt van 2 september t/m 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid. Je kunt alvast kijken voor tips, recepten, en activiteitenagenda op http://www.urgenda.nl/projecten/duurzaam-voedsel/Peulenparade.php.

Jana Verboom plofkipvrije tajineGebruik voor onderstaande recepten een tajine, een Noord-Afrikaanse stoofschaal. De mijne is gemaakt van keramiek. Heb je geen tajine, of maar ééntje zoals ik, gebruik dan een gewone braadpan. De recepten zijn voor 4 personen.

Quorntajine met abrikozen

250 gram gedroogde abrikozen
Scheutje olijfolie, klontjes boter of (plantaardige) margarine
2 bakjes quorn stukjes (350 gram)
Grote ui, geraspt
Gemberwortel, geraspt, ca. 1 eetlepel (en/of gemberpoeder)
1-2 tl kaneel
Snufje nootmuskaat
Bosje verse koriander, gehakt
Bosje peterselie, gehakt
Zout en peper naar smaak

Quorn met abrikozen.
Quorn met abrikozen.

Was en wel de gedroogde abrikozen in een kom water. Doe in de tajine of braadpan een scheutje olijfolie en doe daarop de quorn, uien en specerijen, plus boter of margarine in kleine stukjes. Zet de tajine op laag vuur en schep even door tot de boter is gesmolten, de specerijen gaan geuren en alle quorn ermee is bedekt. Voeg dan alle overige ingrediënten toe, de abrikozen kunnen met weekvocht en al erbij. Voeg eventueel nog wat water toe tot de rand van de tajine. Breng langzaam aan de kook, doe de deksel op de tajine of pan, zet het vuur laag, en laat alles in ca. 30 minuten gaar sudderen. Serveren met couscous en eventueel een Marokkaans gekruide groentetajine, zie onder.

Groentetajine

Scheutje olijfolie
Scheutje water
1 tl gemalen komijn
1 tl paprikapoeder
1 tl gemalen koriander
Royale hoeveelheid ui, in halve ringen
Groenten van het seizoen naar keuze, ca. 150 gram per persoon, gewassen en gesneden
Zout en peper

Zet de tajine of braadpan op het vuur (kleinste pit) met een scheut olijfolie. Leg er de ui in, en stapel daar bovenop de groenten. Bestrooi alles met de specerijen en een snufje zout, voeg eventueel nog een scheutje water toe (als je groenten met veel vocht gebruikt zoals courgette en tomaat dan is dat niet echt nodig). Doe de deksel op de tajine of pan en stoof alles op laag vuur in een kwartiertje gaar. Controleer af en toe of er water moet worden toegevoegd.

 

 

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: plofkipvrij, recept, Refreshing Earth of the Heart, stoofschaal, tajine

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken
  2. Refreshing Earth of the Heart – bessen
  3. Refreshing Eart of the Heart – twee heiligen en pompoenchocoladetaart
  4. Refreshing Earth of the Heart – Panzanella, Toscaanse broodsalade

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Guy – dhammazaadjes – Onwetendheid
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
    • Ardan – Een boot die waarschijnlijk nooit komt…
    • Het verschil tussen apofatisch spreken en katafatisch spreken

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.