• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter: Nogmaals (bruine) bonenburgers

B’eter: Nogmaals (bruine) bonenburgers

2 september 2023 door Jana Verboom

Onlangs meldde de NOS dat de verkoop van vleesvervangers wereldwijd afneemt, ook in Nederland (https://nos.nl/artikel/2486350-vleesvervangers-zijn-minder-in-trek-hoe-komt-dat). Wat zou er aan de hand zijn? Hebben consumenten eindelijk door dat ze vlees niet hoeven weg te laten of te vervangen, maar dat er heerlijke gerechten bestaan zónder vlees of -vervangers? Of zijn consumenten zelf massaal vleesvervangers gaan maken? Vleesvervangers zelf maken is namelijk gezonder, goedkoper, beter voor het milieu en tamelijk simpel.

Ik schreef al eerder over Joke’s bruinebonenburgerrecept uit de jaren ’50, met ui en peterselie (zie https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/200247-jana-boomspek-en-jokes-bruinebonenburgers/) en de bruinebonenburgers van Yvette van Boven, (eigenlijk zwartebonenburgers) met onder meer chipotle en vegan feta (https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/203994-beter-eiwitten-en-yvettes-bruinebonenburgers/). Vandaag een bruinebonenburgerrecept uit Elseviers Nieuwe Pocketkookboek uit 1977, waar ik al eerder over schreef (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhisme/203060-beter-vegetarisch-in-het-agv-tijdperk/). Wat is het toch heerlijk als zo iets ouds ‘nieuw’ heet en ook nog spreekt over ‘moderne recepten’.

Hoe dan ook, achterin het boek staat een hoofdstukje over vegetarisme en daarin staan diverse recepten voor vleesvervangers. Ik citeer er hier twee en geef aan een ervan een eigen draai.

Origineel:

Algemene opmerking: Kook de bonen 12 uur van tevoren gaar. Giet ze kokend heet op een vergiet en laat ze uitlekken en uitdampen. Alleen droge bonen zijn geschikt voor bonengehakt.

Witte-bonengehaktballen

150 g gare, witte bonen (75 g ongekookt), 1 kleingesneden ui, 60 g boter, 75 g geraspte kaas, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 1 ei, peper, zout, sojasaus, paneermeel.

Druk de bonen met een vork fijn of maal ze in de vleesmolen. Fruit het uitje in 20 g boter lichtbruin. Meng de bonen met de ui, de kaas, peterselie en het ei tot een stevige massa is ontstaan. Voeg zo nodig paneermeel toe. Maak het gehakt op smaak af met zout, peper en sojasaus.

Vorm er 2 balletjes van en bak ze in 40 g boter bruin en gaar (15 minuten). Neem ze uit de pan en maak de jus af.

Bruine-bonenkoekjes

150 g gare, bruine bonen (75 g ongekookt), 1 kleingesneden ui, theelepel kerriepoeder, 60 g boter, 1 dun sneetje ontkorst brood, 2 theelepels tomatenpuree, 1 ei, zout, peper, ketjap, paneermeel.

Druk de bonen met een vork fijn of maal ze in de vleesmolen. Fruit de ui met de kerrie goudbruin in 20 g boter. Snijd het brood in zeer kleine stukjes. Meng de bonen met de ui, het brood, de tomatenpuree en het ei tot een egale massa. Maak het gehakt op smaak af met zout, peper en ketjap. Vorm van het gehakt platte koekjes. Wentel ze door paneermeel en bak ze in 40 g boter in een koekenpan bruin en gaar. Neem ze uit de pan en maak de jus af met een extra klontje boter, sojasaus en water.

En hier is mijn variant (dit was genoeg voor 12 burgers, voor 6 personen):

150 g peulvruchten, in mijn geval zwartoogboontjes (die waren over datum en moesten dus op), 3 kleingesneden uitjes, enkele theelepels kerriepoeder, scheut olijfolie, ongeveer een eetlepel tomatenpuree, halve eetlepel gebroken lijnzaad, zout, peper, scheutje ketjap, paneermeel, nog een scheut olijfolie.

De zwartoogboontjes heb ik een nacht geweekt en daarna in schoon water ca. 45 minuten gekookt. Ik heb ze niet uit laten lekken want kookvocht van peulvruchten is juist een goede vervanger voor ei. Voor de zekerheid heb ik er voor wat extra binding nog wat gebroken lijnzaad bij gedaan. Brood heb ik vervangen door wat extra paneermeel. Fruit de ui met de kerrie goudbruin in olijfolie. Schep de bonen uit het kookvocht, doe de bonen met aanhangend vocht met de andere ingrediënten t/m de ketjap in een keukenmachine en maal tot puree. Voeg net genoeg paneermeel toe tot het geheel kneedbaar is. Ik was de truc van Yvette met de ijsbolletjeslepel vergeten (zie https://www.avrotros.nl/streken-van-van-boven/recepten/detail/recept-voor-zwarte-bonenburgers/), en maakte 12 burgers met mijn handen, door telkens een flinke eetlepel puree tot burger te kneden. Met een ijsbolletjeslepel gaat dat vast veel makkelijker. Wentel ze door paneermeel. Ik heb de burgers niet in de koekenpan gedaan maar in de oven gebakken, op een bakplaat die was ingevet met olijfolie. Besmeer ook de bovenkant met olijfolie. Bak ca. 20 minuten op 200 graden, keer halverwege en besmeer eventueel nog met wat olijfolie. En klaar is de zelfgemaakte vleesvervanger! Lekker met een frisse salade. Wij vonden het lekker, dit recept is, ondanks de wat vreemde combi van kerrie, tomatenpuree en ketjap voor herhaling vatbaar.

Categorie: B'eter, Columns, Geluk, Gezondheid, Natuur, Voedsel

Lees ook:

  1. Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw
  2. B’eter – Klimaatinstorting en raapsteeltjes
  3. B’eter – Vegetarisch in het AGV tijdperk
  4. B’eter – eiwitten en Yvette’s bruinebonenburgers

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
    • Ardan – Een boot die waarschijnlijk nooit komt…
    • Het verschil tussen apofatisch spreken en katafatisch spreken
    • Sodis – de virtuele denkster 527
    • Officiële lancering van het herintroductieproject van de Gele Komkommer

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.