• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – Eten als hobbits

B’eter – Eten als hobbits

12 augustus 2023 door gastauteur

Kan je meerdaagse wandeltochten maken met een lichtgewicht uitrusting en toch zelf lekkere maaltijden bereiden? Het was een uitdaging die mij de afgelopen twee weken in Schotland bezighield, toen ik daar met mijn vriendin (zonder auto) rondreisde om wandeltochten te maken en te wildkamperen. Als je in onvoorspelbaar weer lange afstanden aflegt met een rugzak waar je volledige uitrusting in zit, dan krijg je op een gegeven moment, na weer een lange klim, spijt van elke 100 gram die je te veel hebt meegenomen. Men is om deze reden op wandelvakanties al gauw geneigd om dan maar te besparen op de variatie in gerechten. Dit leidt tot beperkte keuze uit (vaak dure) voorgefabriceerde maaltijden, of – voor de echte fanatiekelingen – tot een hoop voorbereidingswerk met de droogoven. En dat terwijl er, naar mijn mening, maar weinig gaat boven een versbereide, warme en originele maaltijd na een lange dag wandelen. Zeker als de tent al staat, het uitzicht fantastisch is en je de enige bent in de wijde omtrek. Ik moet dan denken aan het leven van de hobbits, die ook meerdaagse lichtgewicht wandeltochten maken en toch ’s avonds nog energie en liefde willen stoppen in het avondmaal.

Voor mij moet op zo’n reis een ontbijt vooral vullend zijn, waardoor je tot na het middaguur nog het gevoel hebt dat je verzadigd bent. Havermout heeft deze eigenschap, dat al de avond ervoor in de week kan worden gezet, om energie van de gasbrander te sparen. De variatie zat ‘m in Schotland vooral in de noten, zaden en gedroogd fruit van de lokale supermarkt, aangevuld met wild-geplukte vruchten (frambozen, bramen, bosaardbeien) die in deze tijd van het jaar overal staan. Dit kan gewoon met water, hoewel het dan wel lekker is om in de ochtend nog een grote lepel van iets romigs toe te voegen. Ik koos voor tahin, omdat pindakaas wat sneller verveelde. Middageten dient mijns inziens vooral makkelijk te zijn, het liefst elke dag net anders, en zonder dat de hele tas weer overhoop hoeft. De Schotse versie hiervan was roggebrood, pannenkoekjes van aardappel of hartige ‘oatcakes’, altijd met een spread erop en iets knapperigs fris erbij, bijvoorbeeld humus en komkommer. Het compacte flesje tabasco maakte het helemaal af.

En dan het avondmaal, waarmee je jezelf beloont na een pittige tocht en het vinden van een mooie kampeerplek. Vaste onderdelen in deze maaltijd zijn voor mij pasta (of een andere koolhydraten-bron) en iets vets om een uitje in te fruiten. Een klein flesje of zakje olijfolie is handig, maar de olie die bij de olijfjes of andere blikjes inbegrepen zit werkt net zo goed. Daarbij hoort nog een vitaminebron, zoals paprika of dungesneden wortel, courgette of broccoli en tot slot een lokale smaakmaker die het gerecht uniek maakt. We vonden in de supermarkt een vegan versie van haggis, een waarvan het origineel van Schots schapenvlees gemaakt is. Peper en zout waren altijd aanwezig, net zoals een westers en een oosters kruidenmengsel in oude fotorolletjes, om twee kanten mee op te kunnen gaan. We aten gezamenlijk uit het aluminium pannetje waarin werd gekookt en hadden een kleiner pannetje mee om het ontbijt in te kunnen bereiden, zodat de havermout niet naar ui zou smaken. Want water is soms te kostbaar om te verspillen aan een uitgebreide afwas.

Campingpasta uit één pan met bosui, paprika en vegan worst.

Ingrediënten (voor twee personen)

250 gr. orzo pasta
2 puntpaprika’s
3 bosui-stengels
25% van een tube tomatenpuree
Vegan haggis of een andere vegan worst, of een andere specialiteit, of eventueel paddenstoelen of een blikje zwarte bonen
Peper, zout en een kruidenmengsel naar keuze
Een scheutje olie

Zoek het meest (wind)beschutte plekje, om gas mee te sparen. Snijdt de onderste helft van de bosui klein en meng dit met de vegan worst of een andere lokale smaakmaker met de olie in het pannetje. Zorg in ieder geval dat het gekozen ingrediënt echt smaak heeft, want dit is de ster van je gerecht. Snijdt de paprika’s klein en voeg deze ook toe. Blijf roeren, aluminium bakt snel aan. Voeg een paar minuten later de tomatenpuree toe en indien nodig een scheutje water. Nog iets later kan er meer water bij, waarin ook de pasta wordt gekookt. Ik kies orzo omdat het snel gaar is en daarnaast veel zetmeel bevat. Zetmeel heb je nodig voor een smeuïge en dikkere saus en bevat daarnaast voedingstoffen die je normaalgesproken zou weggieten. Ideaal dus in het kader van alles efficiënt gebruiken. Het risico is dat de orzo gaat aanbakken, blijf daarom elke minuut roeren terwijl de pasta kookt. Als deze bijna gaar is, mag het gas uit en kan je de pasta nog een paar minuten nastomen met een deksel op de pan. Snijdt intussen het groen van de bosui fijn, eventueel samen met een wild-geplukt kruid, als je dit in de buurt vindt. Meng het groen door de smeuïge pasta en geniet van het uitzicht!

Tekst en beeld Simon Verboom.

Categorie: B'eter, Geluk, Gezondheid, Milieu, Natuur, Voedsel Tags: Eten als hobbits, Schotland, Simon Verboom

Lees ook:

  1. B’eter – Meer dan alleen een ‘groenige’ smaak
  2. Ziekte, hoge sterfte en milieuvervuiling: schokkend nieuw onderzoek Schotse zalmkweek
  3. B’eter – Italiaans eenvoudig
  4. Greenpeace verhindert boren naar olie door BP voor de kust van Schotland

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

gastauteur

diverse schrijvers 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
    • Ardan – Een boot die waarschijnlijk nooit komt…
    • Het verschil tussen apofatisch spreken en katafatisch spreken
    • Sodis – de virtuele denkster 527
    • Officiële lancering van het herintroductieproject van de Gele Komkommer

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.