• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Maatschappij » Gezondheid » B’eter – Italiaans eenvoudig

B’eter – Italiaans eenvoudig

29 juli 2023 door gastauteur

Precies een jaar geleden verhuisde ik met mijn vriendin terug vanuit Noord-Italië, waar we een jaar hadden doorgebracht. Nu, opnieuw in de zomerpauze, rond de overgang van juli op augustus, ontstond er ineens ruimte in mijn hoofd om op deze tijd te reflecteren, waarbij twee vragen steeds opnieuw in mij opkwamen. Wat was in de keuken (1) de grootste ontdekking die ik daar heb opgedaan en (2) het product waar ik mij het meest heb beziggehouden? Vandaag realiseerde ik mij toch dat op allebei deze vragen hetzelfde antwoord gegeven kan worden: focaccia.

Het was uit noodzaak dat ik hier destijds mee begon. De vijf bakkers in de hoofdstraat van het stadje, die gemiddeld nog geen 100 meter van elkaar af zaten, leken een ruim aanbod aan brood te hebben. Na bijna alle soorten wel te hebben geprobeerd, was de conclusie dat de verschillen vooral in de vorm en maat zaten. Alle broden waren gebakken uit fijn wit tarwebloem (‘typo 0’) waar vrijwel alle vezels uit zijn gezeefd. De combinatie van veel water en gist ten opzichte van het witte meel zorgt ervoor dat het brood na het opensnijden al na een paar uur volledig is uitgedroogd. Alleen bij de focaccia accepteerde ik dit. Deze was in alle bakkertjes zo zacht en doordrenkt van olijfolie en met grove korrels zout erop, dat de papieren zak bij het einde van het ontbijt altijd al leeg was.

Ik besloot zelf te bakken, maar omdat zuurdesembrood – ik had er al ervaring mee – behoorlijk arbeids- en energie-intensief is, verloor ik de moed om dit elke dag te doen. Voor het lekkerste brood moeten gluten namelijk geleidelijk aan ontwikkeld moeten worden en voor een mooie korst moet het brood ook nog eens gebakken worden in een gietijzeren pan, die eerst vrij lang op hoge temperatuur moet opwarmen. Ik dacht terug aan die fluweelzachte focaccia  en besloot dit zelf te proberen, maar dan vanuit mijn bestaande bakkersgewoontes: kleine oven, zuurdesemgist, minder olijfolie, lang rijzen en smaakvoller bloem.

Het resultaat was spettacolare. Alles was ik lastig vond aan broodbakken was in deze focaccia-methode verdwenen. Ik kon ’s avonds na het eten een deegje starten, ’s nachts ging het de koelkast in en de volgende ochtend was er versgebakken focaccia, dat makkelijk 24 uur lekker bleef. Zelfs met de meest vezelrijke oergranen erdoor werd het resultaat nog luchtig en bubbelig. Focaccia is alles tussen brood en pizza: alle soorten restjes kunnen erop als topping. In de zomer tomaatjes, in de winter ui, in de lente groene asperges en in de herfst olijfjes. Als het baksel bedoeld was voor de aperitivo, dan schonk ik ruim olijfolie nadat het uit de oven kwam. Als ontbijtbrood sloeg ik dit over. Bij de lunch kon het met humus, bij het avondeten naast de soep. Ik bakte het bijna elke dag, en ja, soms werd het lekkerder dan anders, maar vervelen deed het nooit.

Recept:

– 500 g. meel, het beste is een mix van eiwitrijk meel voor de stevigheid en volkoren meel voor goede smaak en hoge voedingswaarde

– 420 g. lauwwarm water
– 10-12 g. zout
– 50 g. zuurdesemstarter of een half zakje droge gist (3.5 g.)
– Scheut olijfolie

Over dit laatste ingrediënt wil ik nog iets uitleggen. Ik vermoed dat de meeste lezers zuurdesem niet zomaar in de koelkast hebben staan, daarom heb ik ook de optie gist toegevoegd, al wordt het hiermee in mijn ervaring wel net iets minder smaakvol. Om de diepere smaken en een langere houdbaarheid te krijgen, is het wel belangrijk dat het rijzen niet te snel gaat: gebruik daarom niet te veel gist, maximaal een half zakje. In de winter, als de kamertemperatuur echt laag is, kan je wel ongeveer 1,5x de hoeveelheid gist of zuurdesem toevoegen die hier staat aangegeven. Je kan zuurdesem overigens redelijk eenvoudig zelf maken, hiervoor zijn genoeg methodes op het web te vinden. Een andere tip zou zijn om een beetje te lenen bij de bakker in de buurt, zeker als je je in de stad bevindt. Vaak hebben ze dit wel. Het werkt ook prima met zuurdesem dat al een week niet is ververst.

Instructies:

Meng alles bij elkaar in een pan of bak, maar kneed het niet teveel door. Dek af en wacht een half uurtje, het liefst in een omgeving van 25-28º C, maar koeler kan ook. Vouw nu de rand van het deeg voorzichtig 10 cm omhoog en dan naar het midden toe. Draai het deeg een kwartslag en herhaal dit drie keer. Doe dit 30 minuten later nog eens. Wacht nu tot het deeg 1,5 keer in volume is toegenomen. Dit duurt zo’n 2-3 uur, of iets langer bij een lagere temperatuur. Pak het deeg eruit als één geheel en leg het in een niet al te grote ovenschaal met een bakpapiertje of een laagje olijfolie eronder. Laat het nu nog eens afgedekt 4 uur staan, of een nachtje in de koelkast. Druk het vervolgens met olijfolie aan de handen plaatselijk in, zodat de luchtbellen omhoogkomen. Besprenkel met zout (bijvoorbeeld fleur de sel) en optioneel met toppings en kruiden (rozemarijn, tijm of oregano). Bak op 240º C totdat de bovenkant goudbruin is. Het lekkerste is om er nu nog wat grof-gemalen peper en olijfolie overheen te strooien.

Tekst en beeld Simon Verboom.

 

Categorie: B'eter, Gezondheid, Natuur, Voedsel Tags: focaccia, Italië, kleine oven, lang rijzen en smaakvoller bloem, minder olijfolie, Simon Verboom, zuurdesemgist

Lees ook:

  1. B’eter – Meer dan alleen een ‘groenige’ smaak
  2. De enorme hitte en het boeddhisme
  3. Druivenoogst – dharma en dana zonder woorden
  4. Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

gastauteur

diverse schrijvers 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het wezen van het christendom
    • Guy – dhammazaadjes – Onwetendheid
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
    • Ardan – Een boot die waarschijnlijk nooit komt…

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.