Een nieuwe generatie kloosterleiders is de wereld van het boeddhisme aan het opschudden. Er waait er een subtiele wind van verandering van het boeddhistisch koninkrijk Bhutan naar Zuid-Korea, die een verandering in culturele normen en gebruiken vertegenwoordigt.
Ugyen Choden, een boeddhistische non uit Bhutan die langzaamaan haar stempel drukt op het mannelijke boeddhistische pad, staat in het middelpunt van deze overgang. Haar reis van Bhutan naar Zuid-Korea, evenals haar ervaringen en doelen in de overwegend mannelijke wereld van het kloosterboeddhisme, leveren een bijzonder verhaal op van vasthoudendheid, volharding en dienstbaarheid.
In juni 2022 werd Ugyen Choden een van de 142 vrouwelijke kloosterlingen die de volledige wijding ontving tijdens een baanbrekende ceremonie in Bhutan, een historische stap in het realiseren van gendergelijkheid binnen de boeddhistische kloosterinstellingen. Deze transformerende gebeurtenis markeerde een poging om de traditioneel door mannen geleide monastieke sangha te herdefiniëren, waarbij de nadruk werd gelegd op de belangrijke rol van vrouwen binnen boeddhistische gemeenschappen. Zij rondde een traditionele master in boeddhistische studies af.
Choden’s ervaring tijdens de studiereis van het International Network of Engaged Buddhists (INEB), georganiseerd door de Jungto Society in Zuid-Korea, heeft haar toewijding om anderen te helpen verder versterkt. In een tijdperk waarin gendergelijkheid en inclusiviteit dringende kwesties zijn, belichaamt Choden’s reis een stap in de richting van een meer rechtvaardige toekomst in boeddhistische kloosterinstellingen, een waar vrouwen schouder aan schouder staan met mannen en diepgaande bijdragen leveren aan de samenleving.
Giel Geldof zegt
Waar mannen en vrouwen schouder aan schouder staan met allen