• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Jana- Lezerspost en Gea’s champignonragout

Jana- Lezerspost en Gea’s champignonragout

15 april 2023 door Jana Verboom

Naar aanleiding van mijn vraag “…’chili sin carne’ met paprika, veel ui, knoflook, chilipoeder, en wonderlijk genoeg werd daar dan voor het opdienen ananas uit blik en banaan in plakjes doorheen gemengd. Maakt iemand dit nog?” Kreeg ik als reactie van G.J.:

“Ja, ik maak het (on)regelmatig. Terwijl de bruine bonen een nacht weken ligt ook een blok fijngeprakte (niet met de staafmixer!) tofu te marineren in een mengsel van azijn, bakolie, knof, zout, en een smaakpoeder naar believen (curcuma of garam massala of etc.) Het gemarineerde prutje stooft/pruttelt mee met de rest van de ingrediënten. In plaats van ananas en banaan kun je vòòr het opdienen ook boomspek erbij mengen. Koken is Jazz. :-)”

Ook bij ons thuis staat chili sin carne nog (on)regelmatig op het menu, maar de laatste decennia maak ik het meestal met kidneybonen en zeker niet met ananas uit blik of plakjes banaan. Ik voeg kleingesneden of gehakte groente toe als vulling. Mijn chili sin carne kruidenmix (waar ik 10 jaar geleden ook al over schreef: https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/19642-beter-koken-in-de-wildernis/):

– 1 theelepel milde paprikapoeder
–  1 theelepel komijnpoeder (djinten)
– 1 theelepel oregano (gedroogd)
– 1 theelepel cayennepeper of chilipeper.

De chili sin carne dien ik voor de afwisseling op met taco’s, wraps, of tortillachips in plaats van rijst,. Daarbij eten we reepjes sla, blokjes tomaat en komkommer, avocado, soms vega crème fraîche.

Terug naar een lezersmail. Gea mailde:

“mijn moeder maakte vroeger (jaren ’50) wel andijviestamppot zonder vlees: de aardappels werden gestampt (met melk denk ik, maar dat zou ook met margarine kunnen); de andijvie werd apart gekookt en daarna meegestampt. Bij gebrek aan jus (want geen vlees) maakte ze ‘lawaai-jus’, een bruine saus op basis van margarine en bloem, met een maggiblokje en peper. Hetzelfde recept kan ook met boerenkool.

Bloemkool met kaassaus was ook populair, gebakken aardappels erbij.
En rijst met champignonragout.
Zuurkoolstamppot met paprikasaus

Erwtensoep zonder vlees en flensjes toe, vanwege de complementaire eiwitten … Flensjestaart met appelmoes en/of jam.”

Gea heeft nog een oud schriftje met knipsels bewaard en ze heeft er enkele opgestuurd. Ook refereerde ze naar het kookboek Eenvoudige Recepten van Martine Wittop Koning uit 1948, helaas niet meer in haar bezit. Heeft iemand dat in de kast staan, en zou hij of zij daar enkele beproefde recepten uit kunnen delen?

Ik heb Gea’s recept voor ‘paddenstoelenragoût’ uitgeschreven:

“500 gr. paddenstoelen, 50 gr. boter, 40 gr. bloem, peper en zout, 1 fijngehakt uitje, enige lepels melk, 1 ei, wat citroensap of 1 lepel room.

Snijd de schoongemaakte vruchten in kleine stukjes, zet ze op met een scheutje water, zout en peper en laat ze in 15 à 20 min. zachtjes gaar worden. Breng ze dan over op een vergiet en vang het kooknat op. Verwarm de boter met de bloem en het uitje tot een gelijk papje, voeg daarbij roerende het kooknat, laat het mengsel tot een dik sausje koken en voeg er daarna zoveel melk bij als nodig is om de juiste ragoûtdikte te krijgen. Schud er de stukjes paddenstoelen door, laat alles tezamen goed warm worden en maak het gerecht af met enige druppels citroensap of een lepel room en met het goed geklopte ei.

Men kan variatie aanbrengen door toevoeging van een theelepeltje kerrie of van een eetlepel tomatenpuree aan het papje van boter en bloem. Wenscht men de ragoût zuurder, dan doet men er wat meer citroensap in. Ook kan men het uitje vervangen door fijn- gehakte peterselie, selderij of kervel.”

Champignons koken? Dat had ik nog nooit gedaan. Nou ja, wel in de soep, maar niet voor een saus. Maar goed, voor het echte jaren-50 gevoel heb ik ze inderdaad gekookt in water. Ik heb gesmokkeld door 100 ml sojaroom toe te voegen in plaats van een eventuele eetlepel room. Melk en ei heb ik weggelaten. Dus mijn ingrediënten waren:

500 gr. kastanjechampignons in plakjes, klont. margarine, eetlepel bloem, peper en zout, 1 fijngehakt uitje, scheutje citroensap en 100 ml ongezoete sojaroom, peterselie.

Ik serveerde het met een mengsel van zilvervliesrijst en broccolirijst. Een nieuwerwetse uitvinding, maar oh zo handig als je zoals ik veel groente wil eten en weinig tijd hebt.

Hoe vonden we het? Ik moet eerlijk bekennen dat ik de voorkeur geef aan mijn recept waarin ik de paddenstoelen bak in olijfolie en daar dan vervolgens een hele beker sojaroom doorheen roer. Een eetlepel room voor vier porties, dat is zo’n beetje een theelepel per persoon, vind ik wel wat karig. Ik had al gesmokkeld door 100ml room te nemen ter vervanging van melk, ei en die ene eetlepel room. De gekookte champignons smaakten overigens prima, ze bleven goed stevig.

Het was een interessante ervaring, een jaren-50 recept namaken (met een beetje smokkelen). Gegeten met mededogen voor degenen die in armoede leefden, en voor wie gekookte champignons in een eenvoudig sausje een ware lekkernij waren. En met mededogen voor degenen die nu in armoede leven, in ons land en elders.

Lieve lezer, ik heb nog een paar andere recepten van Gea om te delen, maar dan ben ik door de mij toegestuurde reacties en recepten heen. Vandaar hieronder een herhaalde oproep.

Herhaalde oproep

Weliswaar staan de kranten en tijdschriften tegenwoordig vol met vegan recepten, maar die zitten vaak vol exotische, uitheemse ingrediënten als chiazaad, jackfruit en kokosmelk. Ook is de industrie druk bezig met vegan vervangers voor bekende producten, zoals speckreepjes (met ck), bitterballen en Magnum ijsjes. Allemaal prima ontwikkelingen, maar het roept de vraag op: wat aten de mensen vroeger, toen vlees nog een luxeproduct was dat hooguit op zondag op tafel kwam? In het Midden-Oosten heeft men falafel, hummus, tabouleh, shakshuka, baba ganoush. In India heeft ment dahls en vegetarische curry’s. In Indonesië tempeh, tofu, gado gado. Heerlijke vegetarische en vegan gerechten waar geen vleeseter de neus voor ophaalt. Wat hebben wij in Nederland/Noordwest Europa als vega-klassiekers? Hebben wij die wel?

Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vol lagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg? Denk Tweede Wereldoorlog t/m de jaren ’60 van de vorige eeuw. Wat zijn de familierecepten die toevallig vegetarisch zijn? Graaf in eigen geheugen of interview je ouders of grootouders of anderen die deze tijd bewust hebben meegemaakt – al dan niet als vegetariërs. Of kijk in oude kookboeken. Ik ben met name op zoek naar smakelijke Nederlandse/Vlaamse recepten van voor- en hoofdgerechten (vrijwel) zonder vlees en zuivel. Het mag ook uit de buurlanden zijn (Noordwest Europa). Stuur een reactie naar: janaverboom@gmail.com

Dan beloof ik die recepten te proberen en hier te delen, liefst met een verhaal erbij over de oorsprong. Ondertussen zal ik zelf ook doorgaan met de vraag stellen aan ouderen in mijn eigen netwerk. Opdat we samen een archiefje kunnen maken met duurzame vegaklassiekers van eigen (Europese) bodem. Overigens mag u mij ook andere recepten sturen die u het delen waard vindt. Liefst plantaardig. Ik ben benieuwd!

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Geluk, Gezondheid, Voedsel, Zorg Tags: Gea

Lees ook:

  1. Jana – Lang leve de moestuin, en de paprikasaus van Gea’s moeder
  2. B’eter Eiwitten en tante Mářa’s rodebessentaart
  3. Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel
  4. Anneke – Super romig vegan ijs

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.