• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter: Recept Vijgenbrood

B’eter: Recept Vijgenbrood

26 juli 2013 door Refreshing Earth of the Heart

Om aandacht te vragen voor de wereldwijde voedselverspilling is in Amsterdam onlangs voor ruim 5000 mensen gekookt met weggegooid voedsel (zie damnfoodwaste.com). Ook het Voedingscentrum en Milieucentraal staan op tegen voedselverspilling en hebben veel informatie en recepten verzameld onder de noemer ‘eten is om op te eten’.

In Nederland alleen al verspillen we ongeveer één derde van ons voedsel. Consumenten nemen daarvan het grootste deel voor hun rekening, we gooien volgens recente gegevens per jaar 53 kilo voedsel per persoon weg. Veel van dat voedsel is nog gewoon eetbaar. Het gaat om restjes en producten die over datum zijn. Verreweg de meeste voedingsmiddelen die over de t.h.t. datum zijn (tenminste houdbaar tot) zijn nog prima eetbaar, en met restjes kun je de meest heerlijke gerechten bereiden, als je ze al niet gewoon bewaart en opeet. Vaak zijn gerechten de volgende dag nóg lekkerder. Voedsel weggooien is dus een keuze. Laten wij daar niet aan meedoen!

In de top drie van weggegooid voedsel staan rijst, pasta en brood. Volgens het Voedingscentrum gooien we gemiddeld 40% van onze rijst, 25% van onze pasta, en 20% van ons brood weg. Oorspronkelijk wilde ik hier iets schrijven over koken met deze restjes, maar omdat het Internet vol staat met de meest fantastische recepten (google maar eens op ‘leftover rice recipes’) volsta ik met een paar tips.

  • Van restjes brood maken wij wentelteefjes of een broodschotel. Stokbrood kun je vermalen tot paneermeel.
  • Van restjes rijst kun je pap koken, of er nasi of een andere gebakken rijstschotel van maken. Elk Aziatisch en Latijns-Amerikaans land heeft zijn eigen recepten, vaak ontstaan om restjes te verwerken. Je kunt er paprika’s mee vullen, maaltijdsalades van maken, maaltijdsoep, of vegaburgers.
  • Restjes pasta kun je over het algemeen net zo gebruiken als restjes rijst. Snel en simpel is opgebakken macaroni met tomaat en ei is als lunchgerecht.

Recept voor vijgenbroodOp zoek in mijn keukenkastje kwam ik een pak vijgen tegen, ten minste houdbaar tot april 2013. Ik heb ze aandachtig bekeken, besnuffeld en geproefd en geconcludeerd dat ze nog prima te verwerken zijn in een gerecht. Kijk, ruik en proef altijd aandachtig om te bepalen of een product bedorven is. Bij twijfel weggooien! Ik heb er vijgenbrood van gebakken en dat meegenomen naar een feest met een buffet van meegenomen gerechten (in Amerika noemen ze dat een potluck dinner, ik geloof niet dat er een goed Nederlands woord voor bestaat). Het smaakte goed en ging tot de laatste kruimel op.

Recept vijgenbrood

  • 400 gram vijgen, of andere gedroogde vruchten, al dan niet over datum
  • 250 ml thee naar keuze, koud restje uit de theepot of verse, bijv. earl grey.
  • 1 ei
  • 50-75 gram bruine suiker
  • 250-300 gram zelfrijzend bakmeel, of andere meel en een theelepel bakpoeder

Snijd de harde stukjes van de vijgen en week ze in de thee. Bij voorkeur een nacht (koude thee), bij verse thee kan het korter. Ik heb dit keer maar 2,5 uur geweekt en het resultaat was prima, al moest ik wat meer meel toevoegen dan normaal. Voeg de overige ingrediënten toe en roer met een lepel. Voeg zoveel meel toe tot het een glad deeg wordt dat niet meer vloeibaar is, er moet een brood van geboetseerd worden. Stort op een bakplaat en metsel er met een siliconen spatel of natte lepel een ronde of ovale broodvorm van. Het ziet er wellicht niet uit, maar doordat het deeg gaat rijzen, krijgt het tijdens het bakken toch een afgeronde vorm. Bak 45-60 minuten, afhankelijk van de dikte, bij 175 graden gaar. Laat afkoelen, snij in plakken, en smeer er eventueel wat boter op. Het kan ook bij een kaasplankje.

B'eter vijgenbroodMet dit recept kun je volop variëren, door te experimenteren met verschillende soorten vruchten, thee, en meel. Een extra luxe brood krijg je door noten toe te voegen, bijvoorbeeld walnoten. Varianten zijn bijvoorbeeld walnoten-vijgenbrood en hazelnoten-abrikozenbrood. Voeg eventueel ook een kopje muesli toe, en een extra ei. Lekker, ook zonder boter, tijdens een lange wandeling of bij een picknick.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Jaa Verboom, verspilling, vijgenbrood, voedsel, weggegooid voedsel

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – recept vijgenbrood
  2. Refreshing Earth of the Heart -vijgenbrood
  3. B’eter: Recept Vijgenbrood
  4. Festival Mundial wil voedselverspilling tegengaan

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Jules Prast zegt

    26 juli 2013 om 10:47

    Dank voor dit mooie verslag.
    Een goede herinnering dat duurzaamheid bij jezelf begint.
    Van wat wordt weggegooid zouden ook heel wat bedelnappen kunnen worden gevuld…

  2. Tom zegt

    27 juli 2013 om 21:50

    Wat zeker ook helpt tegen verspilling is geen dingen kopen die je ver na hun “THT-datum” nog in je keukenkastje vindt.
    Verspilling moet je bij de bron bestrijden, dus denk wat vaker bij het boodschappen doen tweeledig. Wat heb ik, en wat heb ik echt nodig? Dat scheelt je in je huishoudportemonnee en voorkomt verspilling. Dan neemt het noodzakelijk kwaad van een potluck diner ook af. En als je deze manier van denken in de volledige breedte van je leven toepast leef je weliswaar een soberder bestaan, maar heb je tegelijkertijd een veel rijker leven…..

  3. M-J. zegt

    29 juli 2013 om 06:12

    Helemaal eens met de reactie van Tom!

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Je kunt niet gezond zijn op een zieke planeet
    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.