• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – Gazpacho

B’eter – Gazpacho

30 juli 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Leegte. Er is al veel over gezegd en geschreven. Zoals met veel onderwerpen is er een interessante les te vinden in de keuken: letterlijke leegte. Wat voor gevoelens roept een lege keukenkast, een lege koelkast, een lege maag op? In haar boek Mindful eten (met een voorwoord van Jon Kabat-Zin) wijdt Jan Chozen Bays, arts en zenleraar, een interessant hoofdstuk aan leegte. Ze beschrijft hoe de moderne mens niet meer lijkt te kunnen zonder snacks en waterflesjes binnen handbereik, zodat opkomende honger en dorst altijd en overal direct bestreden kunnen worden. Zijn we gevangenen van de wens van de mond en de maag om vol te zijn, bang voor een gevoel van leegte? Ze stelt ons de vraag: “Ben je ertoe bereid leeg te zijn?”

Om deze vraag te onderzoeken, en tegelijkertijd een grote inwendige voorjaarsschoonmaak te houden, heb ik een detox-weekje ingelast, met een zelf verzonnen variant op een sapvastkuur. Voornamelijk smoothies van vers fruit en rauwe groente, aangevuld met een beetje zaden, noten, peulvruchten, quinoa of tofu. Als ontbijt neem ik een groene smoothie, zie voor een voorbeeldrecept: ‘Beter groene smoothies en gevulde vijgen’ .  Overigens eet ik mijn smoothies op kamertemperatuur en met een lepeltje, dat is gezonder. Toen ik me na vier dagen wat slapjes begon te voelen, pureerde ik een paar keer een stuk tofu (ca. 100 gram) mee in de groene smoothie. Tofu is rauw goed te eten, want het is gemaakt van gekookte sojabonen, dus niet écht rauw. Het resultaat was verrassend lekker! Als lunch neem ik nog zo’n smoothie of een salade met veel rauwkost. Als avondeten een variatie op gazpacho, eigenlijk gewoon een hartige smoothie, en soms nog wat rauwkost.

Net als met gewone smoothies kun je met gazpacho naar hartenlust variëren; ik kan elke dag een andere gazpacho maken en het gaat nog niet vervelen. Ik heb ook geprobeerd tofu toe te voegen, maar dat wil ik niet aanraden. Het maakt de smaak wat vlak, minder fris. Het mee pureren van een schep gekookte quinoa gaf wel een bevredigend resultaat: de gazpacho had nog een interessante bite.

Ben ik ertoe bereid om leeg te zijn? Het antwoord niet eenduidig. Zo’n sapvastkuur doet iets eigenaardigs met je (ik hoor dat ook van anderen): het is goed vol te houden en er is geen knagend hongergevoel. Ook al ontvang en lees ik dagelijks allerlei heerlijke recepten in mijn mailbox. Jan Chozen Bays legt trouwens in haar boek uit dat honger cultureel bepaald is. Bij een Spanjaard gaat de maag op een ander moment knorren dan bij een Nederlander. Hongergevoel zit voor een groot deel tussen de oren. Zo’n sapvastkuur schept een interessante gelegenheid om met een zekere afstand te kijken naar je gewoonte-energieën.

Hieronder het recept voor een klassieke gazpacho, een koude Spaanse groentesoep. Experimenteer gerust met de verhoudingen tussen de ingrediënten en probeer eens wat andere ingrediënten toe te voegen.

Basisingrediënten (4-6 personen):

  • Ca. 500 g rijpe tomaten, in stukken (ontvellen hoeft niet maar verwijder wel de harde stukjes)
  • ½ grote of 1 kleine komkommer, grofgesneden (schillen hoeft niet, verwijder eventuele lelijke stukjes)
  • 1-2 rode paprika’s, zonder zaden en grofgesneden (gele of groen mag ook, of een combinatie)
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 1 kleine ui, in vieren gesneden, enkele sjalotjes, of enkele lente-uien, in ringen
  • Naar smaak rode-wijnazijn (ca. 3 eetlepels) of sap van 1 citroen
  • Naar smaak goede olijfolie (extra vergine, ca. 5 eetlepels)
  • Naar smaak zout, (ca. ½ tl)
  • 500 ml tomatensap of 1 klein blikje tomatenpuree (kun je bij goede smaakvolle tomaten ook weglaten)

Eventueel ook toevoegen (maar niet alles tegelijk):

  • Een stengel bleekselderij
  • Scheutje worcestersaus of ketjap (pas op, worcestersaus is niet altijd vegetarisch)
  • Scheutje hete pepersaus (zoals tabasco)
  • 1-2 sneetjes oud brood geweekt in 3-4 eetlepels rode wijn
  • Halve rode peper, zonder zaadjes, of een flinke mespunt cayennepeper
  • Enkele takjes munt, alleen de blaadjes en eventuele zachte stengels gebruiken
  • Versgemalen peper
  • Croutons (zelf gemaakt van oud brood, knoflook, olijfolie) om bij de gazpacho te serveren
  • IJsklontjes
Gazpacho. Foto's Jana Verboom.
Gazpacho.

Doe alle ingrediënten behalve de croutons in een blender, of gebruik een kom en een staafmixer. Hak alles zo fijn als je zelf lekker vindt. Omdat we de tomaten niet ontveld hebben en de komkommers niet geschild, adviseer ik om de gazpacho niet te grof te maken. Laat voor het serveren goed koud worden in de koelkast, de smaken trekken dan goed in. Serveer eventueel op een warme dag als voorgerecht met zelfgemaakte croutons of ijsklontjes. Voor de detox-variant: voeg weinig of geen olijfolie toe en eet de gazpacho op kamertemperatuur als hoofdmaaltijd.

Het boek van Jan Chozen Bays kan ik van harte aanraden, ik adviseer om de oorspronkelijke uitgave in het Engels aan te schaffen. Daar zit namelijk ook een CD bij met oefeningen.

Beter smoothiesxyz 30 mei 2014Fotobijschrift: met de klok mee vanaf linksboven: (a) smoothie met banaan, sinaasappel, spinazie en tofu, (b) gazpacho met een beetje quinoa, (c) smoothie met banaan, sinaasappel, spinazie en munt, (d) gazpacho met bleekselderij en lente-uitjes.

 

 

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: Gazpacho, Jan Chozen Bays, leegte, Refreshing Earth of the Heart, smoothies

Lees ook:

  1. B’eter – Gazpacho
  2. Refreshing Earth of the Heart – Panzanella, Toscaanse broodsalade
  3. Refreshing Earth of the Heart – Panzanella, Toscaanse broodsalade
  4. YOLO? Mindful eten, moestuintjes, kliekjes en buffalo bloemkoolwings

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het wezen van het christendom
    • Guy – dhammazaadjes – Onwetendheid
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
    • Ardan – Een boot die waarschijnlijk nooit komt…

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.