• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Anneke – Super romig vegan ijs

Anneke – Super romig vegan ijs

18 juni 2022 door Anneke Comello

IJs. Met deze hitte zocht ik inspiratie voor een lekkere vegan variant op roomijs. Vriendlief is namelijk ontzettend fan van Italiaans roomijs. Maar aangezien hij, en ik met hem, probeert minder suiker te eten, wilde ik hem verrassen met een gezondere (en vegan!) versie van zijn favoriete toetje.

Op een ochtend had hij pannenkoeken voor mij gebakken bij het ontbijt (mijn leven is zo zwaar…) en er waren nog een paar over. Ik had ’s middags bovendien een aantal bananen die bijna overrijp waren maar die ik toch niet allemaal in een keer op wilde eten, in de vriezer gestopt. Zo gingen de radartjes in mijn hoofd aan het werk, en in combinatie met een aantal recepten die ik las via Google, vormde zich een aanlokkelijk idee voor banaan-amandel ijs: een soort nutella-roomijs. Aangezien ik sinds een paar maanden in appartement woon met een prachtige grote voorraadkast, had ik ook nog eens alle ingrediënten in huis, zodat vriendlief en ik op de zondagavond op mijn balkon in het laatste zonlicht zomaar van dit overheerlijke toetje konden genieten!

Extra speciaal ingrediënt vormde de amandelpasta, die ik van een goede vriendin had gekregen, handgemaakt, barstensvol liefde =)

De kans om hier ook van te genieten, ontneem ik jullie natuurlijk niet!

Vegan ‘nutella’ roomijs

– 3 bevroren bananen (ik raad heel erg aan om ze te pellen voordat je ze invriest!)

– 2 eetlepels kokos cream (niet kokosmelk, dat is te dun; kokos cream kun je krijgen in bijna alle toko’s, ik heb altijd een paar pakjes in huis voor mijn favoriete vegan recepten)

– 1 eetlepel ahornsiroop

– 1 eetlepel amandelpasta – ½ theelepel natuurlijk vanille extract (verkrijgbaar bij bijna alle natuurvoedingswinkels) – een snufje zout

Het bereiden in super simpel: alles in een bak doen en de staafmixer er door halen, tot het mengsel vrij glad is (ongeveer 30 seconden), of mix het in de keukenmachine natuurlijk. Deze hoeveelheid is genoeg voor 2 grote porties of 4 kleine. Je kunt het direct in dessertbakjes doen en gedurende 1-1,5 bevriezen voordat je het serveert. Of bevries het in een grotere bak bevriezen serveer het als vulling in een opgerolde pannenkoek, met wat extra ahornsiroop eroverheen geschonken. Verrukkelijk!

Vegan pannenkoekjes

De pannenkoeken die vriendlief had gebakken waren niet vegan, maar ik heb in het verleden al meerdere keren lekkere veganistische pannenkoeken gebakken met sojamelk en chiazaad. Onderstaand recept is speciaal voor me omdat ik het kreeg van een vrouw uit een retraitecentrum in Nieuw-Zeeland, waar ik een tijd vrijwilliger was. Een bijzondere tijd met bijzondere mensen. Haar handgeschreven en versierde recept in mijn persoonlijke receptenboekje brengt altijd weer mooie herinneringen naar boven.

Ingrediënten:

  • 1 cup boekweitmeel en 1 cup speltmeel (je kan ook 2 cups boekweitmeel nemen als je glutenvrije pannenkoeken wilt maken)
  • 1,5-2 cups rijstmelk en 1,5-2 cups sojamelk
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 eetlepels chiazaadjes
  • flinke snuf kaneel, kardamom en nootmuskaat
  • flinke snuf zout
  • kokosolie om in te bakken
  • een goede (kleine) koekenpan

Verwarm 1 cup plantaardige melk tot net onder het kookpunt. Doe het in een kommetje met de chiazaden en laat ongeveer 1-3 minuten staan, zodat de chiazaden gaan wellen. Meng in een grote beslagkom het meel met de overige plantaardige melk (begin met 1,5 cup van elk) tot het al een aardig beslag vormt en voeg dan de chiazaadjes en de olijfolie toe, en tot slot het zout en de specerijen.Als het beslag te dik is, voeg dan nog wat meer plantaardige melk toe, als het te dun is, dan kun je wat extra meel toevoegen (dit geldt ook tijdens het bakken, als je merkt dat de pannenkoeken te dik blijven kun je wat extra melk toevoegen). Ook kan het beslag tijdens het bakken nog dikker worden in de kom, omdat de chiazaadjes vocht blijven opnemen. Voeg dan ook nog wat extra plantaardige melk toe aan het beslag.Bak pannenkoekjes van ongeveer 2-3 eetlepels beslag per keer. Als je ziet dat de bovenkant van de pannenkoek droog geworden is, draai ze dan om om de andere kant ook nog even te bakken. Gebruik voldoende olie, en voeg bij elke nieuwe pannenkoek wat nieuwe olie toe, anders bakt het gemakkelijk aan. Smakelijk!

Zelfgemaakte amandelpasta.

De aangegeven tijden kunnen per keukenmachine verschillen, maar wees geduldig en voeg geen olie toe. Het resultaat is het waard!

Doe de noten dan in de keukenmachine en hak ze op de hoogste snelheid in 1-2 minuten tot een poeder. Schraap het poeder los van de wand van de kom. Laat de machine nog 1-2 minuten draaien tot de oliën uit de noten vrijkomen en het poeder verandert in een romige pasta.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Verdeel de noten in één laag over een bakplaat en rooster ze 20-30 minuten in de oven tot ze lekker ruiken en iets zijn verkleurd (ultieme test: bijt er één doormidden en als de witte binnenkant mooi goudgeel is geworden, kun je de noten uit de oven halen). Laat ze volledig afkoelen.

  • Ingrediënten: 280 gram gedopte rauwe noten (ongezouten en niet gebrand).

Dit recept voor amandelpasta komt uit het fantastische kookboek van Sarah Britton: ‘My New Roots’. Sarah is een echte heldin als het aankomt op volwaardige plantaardige voeding. Je hebt voor dit recept wel echt een keukenmachine nodig. Heb je die niet? Niet getreurd! Veel natuurvoedingswinkels verkopen ook heerlijke amandelpasta’s in allerlei varianten.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: amandelpasta, ijs, vegan pannenkoekjes, veganisme

Lees ook:

  1. B’eter – Beestloze BBQ Burgers
  2. Wereld Natuur Fonds geeft wereldwijde SOS af voor natuur
  3. Anneke Comello – vegan voorjaarsquiche
  4. B’eter Eiwitten en tante Mářa’s rodebessentaart

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.