IJs. Met deze hitte zocht ik inspiratie voor een lekkere vegan variant op roomijs. Vriendlief is namelijk ontzettend fan van Italiaans roomijs. Maar aangezien hij, en ik met hem, probeert minder suiker te eten, wilde ik hem verrassen met een gezondere (en vegan!) versie van zijn favoriete toetje.
Op een ochtend had hij pannenkoeken voor mij gebakken bij het ontbijt (mijn leven is zo zwaar…) en er waren nog een paar over. Ik had ’s middags bovendien een aantal bananen die bijna overrijp waren maar die ik toch niet allemaal in een keer op wilde eten, in de vriezer gestopt. Zo gingen de radartjes in mijn hoofd aan het werk, en in combinatie met een aantal recepten die ik las via Google, vormde zich een aanlokkelijk idee voor banaan-amandel ijs: een soort nutella-roomijs. Aangezien ik sinds een paar maanden in appartement woon met een prachtige grote voorraadkast, had ik ook nog eens alle ingrediënten in huis, zodat vriendlief en ik op de zondagavond op mijn balkon in het laatste zonlicht zomaar van dit overheerlijke toetje konden genieten!
Extra speciaal ingrediënt vormde de amandelpasta, die ik van een goede vriendin had gekregen, handgemaakt, barstensvol liefde =)
De kans om hier ook van te genieten, ontneem ik jullie natuurlijk niet!
Vegan ‘nutella’ roomijs
– 3 bevroren bananen (ik raad heel erg aan om ze te pellen voordat je ze invriest!)
– 2 eetlepels kokos cream (niet kokosmelk, dat is te dun; kokos cream kun je krijgen in bijna alle toko’s, ik heb altijd een paar pakjes in huis voor mijn favoriete vegan recepten)
– 1 eetlepel ahornsiroop
– 1 eetlepel amandelpasta – ½ theelepel natuurlijk vanille extract (verkrijgbaar bij bijna alle natuurvoedingswinkels) – een snufje zout
Het bereiden in super simpel: alles in een bak doen en de staafmixer er door halen, tot het mengsel vrij glad is (ongeveer 30 seconden), of mix het in de keukenmachine natuurlijk. Deze hoeveelheid is genoeg voor 2 grote porties of 4 kleine. Je kunt het direct in dessertbakjes doen en gedurende 1-1,5 bevriezen voordat je het serveert. Of bevries het in een grotere bak bevriezen serveer het als vulling in een opgerolde pannenkoek, met wat extra ahornsiroop eroverheen geschonken. Verrukkelijk!
Vegan pannenkoekjes
De pannenkoeken die vriendlief had gebakken waren niet vegan, maar ik heb in het verleden al meerdere keren lekkere veganistische pannenkoeken gebakken met sojamelk en chiazaad. Onderstaand recept is speciaal voor me omdat ik het kreeg van een vrouw uit een retraitecentrum in Nieuw-Zeeland, waar ik een tijd vrijwilliger was. Een bijzondere tijd met bijzondere mensen. Haar handgeschreven en versierde recept in mijn persoonlijke receptenboekje brengt altijd weer mooie herinneringen naar boven.
Ingrediënten:
- 1 cup boekweitmeel en 1 cup speltmeel (je kan ook 2 cups boekweitmeel nemen als je glutenvrije pannenkoeken wilt maken)
- 1,5-2 cups rijstmelk en 1,5-2 cups sojamelk
- 2 eetlepels olijfolie
- 8 eetlepels chiazaadjes
- flinke snuf kaneel, kardamom en nootmuskaat
- flinke snuf zout
- kokosolie om in te bakken
- een goede (kleine) koekenpan
Verwarm 1 cup plantaardige melk tot net onder het kookpunt. Doe het in een kommetje met de chiazaden en laat ongeveer 1-3 minuten staan, zodat de chiazaden gaan wellen. Meng in een grote beslagkom het meel met de overige plantaardige melk (begin met 1,5 cup van elk) tot het al een aardig beslag vormt en voeg dan de chiazaadjes en de olijfolie toe, en tot slot het zout en de specerijen.Als het beslag te dik is, voeg dan nog wat meer plantaardige melk toe, als het te dun is, dan kun je wat extra meel toevoegen (dit geldt ook tijdens het bakken, als je merkt dat de pannenkoeken te dik blijven kun je wat extra melk toevoegen). Ook kan het beslag tijdens het bakken nog dikker worden in de kom, omdat de chiazaadjes vocht blijven opnemen. Voeg dan ook nog wat extra plantaardige melk toe aan het beslag.Bak pannenkoekjes van ongeveer 2-3 eetlepels beslag per keer. Als je ziet dat de bovenkant van de pannenkoek droog geworden is, draai ze dan om om de andere kant ook nog even te bakken. Gebruik voldoende olie, en voeg bij elke nieuwe pannenkoek wat nieuwe olie toe, anders bakt het gemakkelijk aan. Smakelijk!
Zelfgemaakte amandelpasta.
De aangegeven tijden kunnen per keukenmachine verschillen, maar wees geduldig en voeg geen olie toe. Het resultaat is het waard!
Doe de noten dan in de keukenmachine en hak ze op de hoogste snelheid in 1-2 minuten tot een poeder. Schraap het poeder los van de wand van de kom. Laat de machine nog 1-2 minuten draaien tot de oliën uit de noten vrijkomen en het poeder verandert in een romige pasta.
Verwarm de oven voor op 150 graden. Verdeel de noten in één laag over een bakplaat en rooster ze 20-30 minuten in de oven tot ze lekker ruiken en iets zijn verkleurd (ultieme test: bijt er één doormidden en als de witte binnenkant mooi goudgeel is geworden, kun je de noten uit de oven halen). Laat ze volledig afkoelen.
- Ingrediënten: 280 gram gedopte rauwe noten (ongezouten en niet gebrand).
Dit recept voor amandelpasta komt uit het fantastische kookboek van Sarah Britton: ‘My New Roots’. Sarah is een echte heldin als het aankomt op volwaardige plantaardige voeding. Je hebt voor dit recept wel echt een keukenmachine nodig. Heb je die niet? Niet getreurd! Veel natuurvoedingswinkels verkopen ook heerlijke amandelpasta’s in allerlei varianten.