Hierbij een Maleisisch recept. Maleisiërs eten wel vijf of meer keer per dag, en overal op straat kun je allerlei curry’s aanwijzen of opscheppen. De ingrediënten variëren, soms zit er doerian in (een sterk stinkende vrucht die sommige mensen walgelijk vinden en andere heerlijk – sommige bussen en hotels zijn uitgerust met een “no durian” bord), soms is het heel bitter door de toevoeging van sopropo. Maar vaak zitten er ook bekende groenten in als kool en wortel.
Ingrediënten ananas lemak.
Voor de currysaus:
3-4 teentjes knoflook, gepeld
2 sjalotjes, lente-uitjes of 1 gewone ui, in stukken
1 stuk gember van ca. 3 cm, geschild
1 flinke theelepel kurkuma (of een stuk verse)
1-4 rode pepers, vers of gedroogd, met of zonder zaden, afhankelijk van hoe heet je het hebben wil
1-2 theelepels zout
2-4 dl water of bouillon
Voor de vulling:
3 dl kokosroom (geen kokosmelk) uit blik of gemaakt van santen
Broccoli of bloemkool in roosjes
1 rode of gele paprika in stukjes
½ spitskool of andere kool, gesneden
½ ananas, schoongemaakt en in blokjes van 2-3 cm
½ – 1 blok tofu, in stukjes
Verse koriander naar smaak (enkele takjes of een hele bos), fijngehakt
Doe alle ingrediënten uit het eerste blokje in een blender of keukenmachine en pureer tot een gladde saus. Breng de saus in een pan aan de kook met de kokosroom. Voeg de groenten en overige ingrediënten toe in de juiste volgorde zodat alles tegelijkertijd gaar is: bij voorbeeld eerst de kool (als je wortel gebruikt dan is dit het moment om die erbij te doen). Na 2 minuten koken de tofu en de broccoli of bloemkool en de paprika. Na 2 minuten koken de ananas en de koriander. Korianderhaters kunnen peterselie gebruiken in plaats van koriander. Roer alles goed door, voeg eventueel nog een scheutje water of bouillon toe om een saus van de juiste dikte te krijgen, en laat nog zo’n 5-10 minuten pruttelen met een deksel op de pan. Serveer met rijst of noedels, en eventueel nog wat gebrande pinda’s of seroendeng.
Ik heb het ook een keer gemaakt beginnend met een uitje fruiten in wat olie. Verder volgde ik het recept. Was ook lekker.