Deze week werd bekend dat de Boeddhistische Unie België (BUB) op 30 januari een buitengewone algemene ledenvergadering heeft uitgeschreven, waarin wordt voorgesteld om de boeddhistische vereniging Ehipassiko in Antwerpen het lidmaatschap te ontnemen wegens ‘het gebrek aan transparantie’ over het volgens klagers grensoverschrijdend gedrag van de inmiddels oud-voorzitter en leraar Paul Van Hooydonck. Vier ex-leden van het centrum beklaagden zich begin dit jaar daarover bij de BUB.
Ehipassiko heeft inmiddels het lidmaatschap van de BUB opgezegd vanwege de ‘vooringenomenheid van het bestuur van de BUB’ over de eventuele schuldvraag van het boeddhistisch centrum. Het vonnis is al geveld, zegt het bestuur.
Lijden
In mei 2016 maakte een vrouw melding bij de BUB van haar lijden als gevolg van een intieme relatie die zij als studente was aangegaan met Paul Van hooydonck, die toen spiritueel begeleider was bij de boeddhistische gemeenschap Ehipassiko, een lid van de BUB. Bijna gelijktijdig kwamen van binnen en buiten die gemeenschap volgens de BUB nog verschillende meldingen van gelijkaardig gedrag.
Meteen is de Ethische en Deontologische Commissie van de BUB een proces opgestart met Paul Van hooydonck en met de Raad van Bestuur van Ehipassiko, die zich toen alle drie ertoe verbonden hierover samen te werken. Uit de eerste gesprekken bleek dat Van hooydonck en de Raad van Bestuur van Ehipassiko, zich niet bewust waren van het feit dat een beoefenaarster, die intiem benaderd wordt door een leraar, zich op dat ogenblik in een afhankelijke en een niet-gelijkwaardige positie bevindt.
Na onderzoek, consultatie en evaluatie door de Ethische en Deontologische Commissie van de BUB werden de verschillende intieme relaties van Paul en zijn gedrag binnen de sangha bestempeld als grensoverschrijdend gedrag dat binnen een spirituele context beschouwd kan worden als misbruik, en dit onafgezien of zijn intenties al dan niet oprecht waren. Aanvankelijk heeft Paul Van hooydonck zich zowel mondeling als schriftelijk akkoord verklaard dit gedrag te stoppen, stelt de BUB deze week in een verklaring aan het BD.
De Boeddhistische Unie van België heeft een lid van de Ethische en Deontologische Commissie van de BUB afgevaardigd om contact te onderhouden met de vrouw die de eerste melding heeft gedaan van het grensoverschrijdend gedrag. Het was de intentie van de BUB om haar op deze manier op de hoogte te houden over onze opvolging van deze zaak, en om haar de nodige morele steun te bieden. De unie heeft de vrouw aangeraden om in therapie te gaan bij een psycholoog.
Grensoverschrijdend gedrag en misbruik wijzen volgens de BUB meestal op een structureel probleem binnen de gemeenschap (onwetendheid, ontkenning, onduidelijke interne communicatie, geruchten, relativeren van de feiten, geheimhouding, enz.). Het bleek dat deze elementen ook binnen raad van bestuur van Ehipassiko werkpunten waren, stelt de unie. Van hooydonck volgens de BUB aan dat hij dan inzag dat in een intieme relatie tussen een leraar/begeleider en een sanghalid, de niet-gelijkwaardigheid een kritisch punt is.
De BUB in haar verklaring deze week aan het BD: ‘Paul heeft een persoonlijk traject gevolgd om beter inzicht te krijgen in deze problematiek bij de gespecialiseerde cel van de dadersproblematiek bij VAGGA, zoals voorgesteld door de BUB.’
Wie en wat is VAGGA?
De VAGGA (Vereniging Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg Antwerpen) is een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) dat erkend en gesubsidieerd wordt door de Vlaamse overheid.
VAGGA biedt gespecialiseerde, ambulante behandeling aan kinderen, volwassenen en ouderen met ernstige psychische problemen of stoornissen en aan hun omgeving. ‘Ambulant’ betekent dat men enkel, na afspraak, op consultatie kan komen, maar niet bij het centrum kan verblijven. VAGGA heeft ook een gespecialiseerde werking voor verslavingszorg en verslavingspreventie, en voor personen die door justitie verwezen werden voor behandeling (forensische zorg).
VAGGA is een tweedelijnsvoorziening, wat betekent dat mensen én hun omgeving behandeld worden en wanneer hulp uit de omgeving en eerstelijnszorg (huisarts, diensten maatschappelijk werk,…) onvoldoende blijkt. Het centrum werkt bij voorkeur op verwijzing, wat betekent dat mensen op aanraden van een andere hulpverlener (zoals de huisarts, CAW medewerker,…) contact met VAGGA opnemen.
Forensisch team
De forensische teams binnen VAGGA richten zich tot jongeren en volwassenen met psychische problemen of stoornissen én een probleem met (interpersoonlijk) grensoverschrijdend gedrag. Dat kan gebeuren na het opleggen van een gerechtelijke maatregel. Maar gezien de expertise over de ruime problematiek betreffende (interpersoonlijk) grensoverschrijdend gedrag (o.a. (partner)geweld, agressie, seksueel grensoverschrijdend gedrag), kunnen personen ook vrijwillig bij het centrum terecht. Zoals jongeren en volwassenen met een vrijwillige hulpvraag over porno – of agressiebeheersing, partnergeweld, intra familiaal geweld, seksueel grensoverschrijdend gedrag/probleem,…
VAGGA heeft voor alle doelgroepen een multidisciplinair team dat bestaat uit psychiaters, psychologen, maatschappelijk werkers en andere disciplines. De meeste van de hulpverleners hebben een bijkomende psychotherapeutische opleiding gevolgd.