Tibetanen zeggen dat China hen van hun land probeert te beroven onder het mom van klimaatmigratie, waardoor de fundamentele rechten en bestaansmiddelen van Tibetanen in gevaar worden gebracht. Tibet Press citeert lokale bewoners en meldt dat zij gedwongen zijn hun land op te geven en geen gebruik meer mogen maken van weidegronden.
Peking is begonnen met het intrekken van landvergunningen en het confisqueren van landbouw- en weidegronden in het kader van het beleid voor het behoud van grasland. Watervoorraden uit Tibet voorzien in China’s waterbehoefte, waardoor Peking graslanden tot nationale parken heeft verklaard. Dit alles heeft het leven en de bestaansmiddelen van de Tibetaanse bevolking verstoord, aldus de media.
Tibet is een deel van de Derde Pool – ’s werelds grootste voorraad gletsjers, ijs en permafrost. Verstedelijking en verstoring van de traditionele waarschijnlijkheden in Tibet zullen dus enorme negatieve COP26-top in Glasgow hebben. Volgens het Tibetaans Centrum voor Mensenrechten en Democratie (TCHRD) straft China de Tibetanen in naam van de klimaatmaatregelen en de vermindering van de koolstofuitstoot. China verplaatst nomadische veehouders van de hooglanden naar stedelijke gebieden, wat kan leiden tot verlies van landeigendom, voedselzekerheid en een groot aantal andere collectieve rechten, aldus Tibet Press.
China’s programma om de klimaatverandering aan te pakken houdt in dat de Tibetaanse levenswijze werd geherstructureerd, terwijl in andere delen van het land een intensieve, industriële, op de markt gebaseerde economie werd toegestaan, zegt TCHRD.