China’s meedogenloze winning van lithium in Tibet brengt enorme risico’s met zich mee voor de gezondheid van gewassen, vee en mensen. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Free Tibet, die satellietbeelden gebruikt om wat zij noemt de leugens van China bloot te leggen en de waarheid over Tibet te onthullen.

In het afgelopen jaar heeft Free Tibet (satelliet)beelden verkregen van de sloop van de boeddhistische academie van Larung Gar, die de schokkende omvang van de verwoesting die daar plaatsvindt, aan het licht bracht. Nadat het verkrijgen van deze beelden publiceerden Free Tibet en haar onderzoekspartner Tibet Watch een vernietigend rapport, dat voor het eerst de volledige omvang van de sloop in kaart bracht en op grote schaal werd verspreid. De sloop van Larung Gar is sindsdien stopgezet. Ook heeft Free Tibet satellietbeelden van de verwoesting van de Jokhang Tempel gebruikt om de exacte locatie en de omvang van de brand aan te geven en zo de details te bevestigen die China had geprobeerd te censureren en te onderdrukken.

De organisatie heeft ook satellietbeelden in bezit van wat zij noemt China’s meedogenloze grondstofwinning in Tibet. Nu de wereldwijde vraag naar lithium batterijen voor smartphones en laptops blijft groeien, heeft China grote plannen om zijn lithium-extractie in Tibet uit te breiden, met weinig aandacht voor de gezondheid van gewassen, vee en mensen.

Volgens Free Tibet zijn deze satellietbeelden misschien wel de meest effectieve manier om te laten zien wat de Chinese regering niet wil dat de wereld ziet.

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Economie, Politiek, Gezondheid, Milieu, Geluk
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk