• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Mieke- Het zoete leven

Mieke- Het zoete leven

9 oktober 2021 door gastauteur

September is de maand waar veel winterfruit aan het rijpen slaat. Na de pruimen en de bramen zijn appels, mispels en peren aan de beurt.

Vandaag zweren vele diëtisten bij het eten van veel groenten en fruit, vaak ook in de vorm van sappen. Fruit smaakt heerlijk zoet, maar eigenlijk zouden granen een belangrijk deel van onze maaltijd moeten uitmaken. Er is een zeer ruime keuze: of dat nu in de vorm van zuurdesembrood is, of lekkere pasta of boekweit, gerst, rijst of mais, elke streek heeft zo zijn traditioneel graangerecht. Granen die goed gekookt zijn en goed gekauwd smaken zeer zoet en geven trage suikers af die ons geleidelijk energie geven en ons een rustig gemoed bezorgen. Veel en dagelijks fruitsappen drinken zou ik niet aan iedereen aanraden. Sappen zijn echte ‘fun food’. We kunnen er wel af en toe van genieten, maar als basis voor onze gezondheid dienen we evenwichtig en volwaardig voedsel te eten, in dit geval dus de hele vrucht, niet alleen het sap. Sappen hebben geen vezels, wat maakt dat de vruchtensuikers te snel in het bloed opgenomen worden..

De dag beginnen met fruitsap is een moderne gewoonte, wellicht om balans te maken nadat men vaak jarenlang te veel dierlijk voedsel en te veel harde, gebakken meelproducten gegeten heeft. Fruitsap drinken in de ochtend zal je echter enorm loom maken, in plaats van fris. Het is veel beter om de dag te beginnen met iets hartigs, bijvoorbeeld een opwekkende misosoep. De gefermenteerde eiwitten en het zout van de soep geven je darmen een echte opkikker. Voor de meeste mensen lijkt misosoep als start van de dag aanvankelijke een rare gewoonte, maar als je de weldaden ervan ervaart, wil je deze gezonde ontbijtgewoonte niet meer kwijt.

Je gelooft er niks van? Prima zo, en probeer eens uit voordat je een eigen oordeel vormt.
En nu dan enkele lekkere fruitige drankjes.

Fruitsalade.

  • Neem een fles appelsap, voeg zout, vanille, kaneel of kardemom toe samen met een handvol rozijnen
  • Snij verschillende soorten fruit in stukjes en voeg toe
  • Laat een nacht trekken en zet dan koel
  • Heerlijk met eventueel appelcider, jenever of een scheutje sake
  • Vergeet vooral het beetje zout niet, want net dat maakt dit gerecht zoeter!

Snelle smoothie

Neem een restje gekookte havervlokken (van de ochtendpap bv), of 2 lepels restje gekookte rijst .

  • Doe in een hoge beker
  • Voeg het sap en een beetje schil toe van 1 appelsien
  • Voeg ½ geraspte zure appel toe (of een zoete)
  • Voor de zoetebekken: een extra lepeltje rijst of gerstemalt
  • Voeg kruiden naar smaak toe: vanille, kaneel of gembersap
  • 1 kleine lepel witte amandelpasta
  • Beetje zout
  • Even mixen en warm, koel of koud opdienen

 

Mieke Vervecken schrijft in onze voedingsrubriek B’eter over de macrobiotische eet- en levenswijze die gebaseerd is op het begrijpen van onze biologische, sociale en spirituele ontwikkeling. De dieetprincipes vormen een flexibel systeem dat rekening houd met klimaat, cultuur, leeftijd, ouderdom, activiteiten en andere zaken.
Mieke heeft meer dan veertig jaar ervaring in gezond koken. Zij studeerde Germaanse Filologie en Filosofie en gaf daar een tiental jaren les in. Zij studeerde macrobiotisch koken in Londen, Antwerpen en Boston en verfijnde haar kookkunst door studie in Japan en de USA. In 1990 begon zij ‘De Natuurlijke Kookschool’ met als doel evenwichtig en gezond voedsel te leren bereiden.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: granen, Mieke Vervecken, ontbijt, zomerfruit

Lees ook:

  1. Mieke- Het zoete leven
  2. Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’
  3. Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’
  4. Mieke- salade sushi

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. robq zegt

    10 oktober 2021 om 12:29

    Met interesse de link geklikt denkende zo bij het recept voor Miso soep uit te komen. De ontnuchtering is dat je eigenlijk op een reclame site uitkomt die op het eerste gezicht bol staat van clichés. En dus maar snel terug weggeklikt. Lieve mensen, dit kan beter.

Primaire Sidebar

Door:

gastauteur

diverse schrijvers 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Guy – dhammazaadjes – Onwetendheid
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
    • Ardan – Een boot die waarschijnlijk nooit komt…
    • Het verschil tussen apofatisch spreken en katafatisch spreken

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.