Vorige week zaterdag zijn tientallen boeddhistische monniken in Mandalay, Birma de straat op gegaan om te protesteren tegen de militaire junta die het land als sinds februari in een ijzeren greep houdt. De monniken eisen een terugkeer naar de democratie en voelen zich zelfs in hun eigen kloosters in het land niet veilig. In hun feloranje en karmozijnrode gewaden en gewapend met vlaggen en spandoeken liepen ze door de straten van de stad.
De monniken scandeerden leuzen voor de vrijlating van politieke gevangenen, onder wie leden van Aung San Suu Kyi’s politieke partij, die een verpletterende verkiezingsoverwinning behaalde in november vorig jaar. Sommige monniken droegen omgekeerde aalmoesschalen als symbool van protest om het junta-regime af te wijzen.
Birma is in beroering en de economie is verlamd nadat het leger de burgerregering van staatsraad Aung San Suu Kyi afzette. In het hele land is verzet tegen de junta, wat het leger ertoe heeft aangezet een meedogenloos optreden tegen andersdenkenden te ontketenen. Meer dan 1100 burgers zijn gedood en 8.400 gearresteerd, volgens een plaatselijke waarnemingsgroep.
In het overwegend boeddhistische Birma worden monniken van oudsher beschouwd als de hoogste morele autoriteit, die gemeenschappen organiseert en soms de oppositie tegen de militaire regimes mobiliseert. Maar de staatsgreep heeft een schisma in het monnikendom blootgelegd, waarbij sommige prominente geestelijken de generaals hun zegen hebben gegeven en anderen de demonstranten hebben gesteund. In 2007 leidden boeddhistische monniken in het hele land grote demonstraties tegen het vorige militaire junta-regime.
De ‘saffraanrevolutie’ veroorzaakte een ernstige crisis voor de toen heersende militaire dictatuur, die reageerde met gewelddadig optreden, waarbij ten minste 31 mensen omkwamen en honderden monniken uit hun ambt werden gezet en gearresteerd.