Meditatieleraar Gerjan Schoemaker heeft zijn leraar Dingeman Boot voor een tweede keer geïnterviewd. Vorige week hebben we al gepubliceerd over het eerste interview waarbij Dingeman Boot vertelt over zijn onlangs verschenen boek ‘Komen tot vrede. Komen tot zijn.’
Dit keer gaan zij langs de verschillende leermeesters van wie Dingeman Boot zelf onderricht heeft gehad. En dat zijn niet de minste leraren, onder wie Wolter Keers, Jean Klein, Shri Nisargadatta Maharaj, Mettavihari, U Pandita, Joseph Goldstein en Tsoknyi Rinpoche.
Het is zo niet alleen een reis langs verschillende leraren, maar tevens een reis langs verschillende tradities als het christendom, advaita, theravada- en dzogchen boeddhisme.
Dingeman begint eerst te vertellen over leraren waar iedereen mee te maken heeft, namelijk de mensen die we tegenkomen. “Daar kun je veel van leren. Dikwijls het meest van mensen die onhebbelijk zijn, mensen die niet zo prettig in de omgang zijn. Dat kunnen soms hele belangrijke leermeesters zijn. Behalve dat, ook de omstandigheden waar je in het dagelijks leven mee te maken hebt…”.
Vervolgens gaan Gerjan en Dingeman in op de leermeesters die hij heeft ontmoet, te beginnen met de vraag van Gerjan of Dingeman in het christendom ook een ‘leermeester’ heeft gehad. Het christendom was voor Dingeman het begin van zijn pad en hij vertelt hoe hij vanuit daar in aanraking kwam met yoga, wat weer het begin was van een nieuw pad dat van onder meer advaita naar theravada boeddhisme en dzogchen boeddhisme heeft geleid.
Gerjan sluit het interview af met de vraag of Dingeman ook altijd nog in retraite gaat waarop Dingeman een kort en verhelderend antwoord geeft.
Dingeman Boot heeft na een opleiding tot yogaleraar enige jaren gewerkt als yogaleraar, waarbij hij zich ook verdiepte in de Vedanta-filosofie. Vanaf 1980 is hij zich steeds meer gaan toeleggen op de beoefening van meditatie. Eerst zenmeditatie en vanaf 1983, toen hij in contact kwam met z’n eerste leraar Mettavihari, vipassanameditatie. Hij heeft langere tijd gemediteerd o.l.v. oosterse (o.a. in Birma en Thailand) en westerse leraren (o.a. in de Verenigde Staten). In Birma was hij gedurende veertien maanden boeddhistisch monnik.
Eind 2011 droeg Dingeman Boot het voorzitterschap van de Stichting Inzichts Meditatie (SIM) over. In 1998 richtte hij samen met Coby van Herk, Sietske Boersma, Akasa van der Meij en Peter van Leeuwen de organisatie op. De SIM komt voort uit de Stichting Jonge Boeddhisten, die als belangrijkste taak had het organiseren van vipassana retraites onder leiding van de eerwaarde en nu omstreden en inmiddels overleden Mettavihari. De stichting heeft een bredere taakopvatting geformuleerd, met als doelstelling het bevorderen van de beoefening van vipassana meditatie. Dingeman heeft zich daar de afgelopen dertien jaar zeer actief en met veel energie voor ingezet.
Meer interviews die Gerjan Schoemaker met Dingeman Boot en ook andere inspirerende leraren gaat houden worden gepubliceerd op: https://meditatieinstituut.nl/interviews/