Kunchok Jinpa (51), een Tibetaanse toeristengids, is na te zijn gemarteld in een Chinese gevangenis waar hij een straf uitzat van 21 jaar, bezweken aan de verwondingen die hij in de gevangenis opliep. Het Tibetaans Centrum voor Mensenrechten en Democratie (TCHRD) uit zijn bezorgdheid over het toenemend aantal sterfgevallen in gevangenissen in China.
Er was geen nieuws over Jinpa’s verblijfplaats sinds zijn detentie in 2013. Uit nieuwe informatie bleek dat de Chinese autoriteiten Kunchok Jinpa sinds 8 november 2013 hebben vastgehouden, zonder zijn familie te informeren over zijn verblijfplaats, en hem later hebben veroordeeld wegens het lekken van staatsgeheimen omdat hij informatie over lokale milieu- en andere protesten in zijn regio aan buitenlandse media had doorgegeven. Zijn veroordeling tot 21 jaar is ongeëvenaard voor een dergelijk vergrijp, en tot nu toe was er buiten China geen informatie over zijn proces of veroordeling openbaar, aldus TCHRD.
Jinpa stierf op 6 februari in een ziekenhuis in Lhasa in de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) minder dan drie maanden nadat hij zonder medeweten van zijn familie vanuit de gevangenis daarheen was overgebracht. Plaatselijke bronnen zeiden dat hij een hersenbloeding had gehad en verlamd was.
“Een zeer gewaardeerde Tibetaan die bekend staat om zijn grote moed en overtuiging bij het uitoefenen van de mensenrechten in Tibet, is door de Chinese autoriteiten in Tibet doodgeslagen. Hij werd veroordeeld tot 21 jaar gevangenisstraf omdat hij informatie over vreedzame protesten die plaatsvonden in Dhiru in Tibet deelde met de buitenwereld, d.w.z. de internationale media,” zei Tenzin Dawa, een onderzoeker bij TCHRD.
TCHRD vindt dat er onmiddellijk een onpartijdig en onafhankelijk onderzoek moet komen naar de sterfgevallen in gevangenissen in China en al deze onderzoeken moeten worden uitgevoerd volgens de normen van de Verenigde Naties. De organisatie doet ook een beroep op de Chinese autoriteiten om hun beleid van willekeurige detenties en opsluitingen te herroepen. Tibet is sinds maart 1959 door China bezet. Sinds 2009 hebben meer dan 155 Tibetanen zichzelf in Tibet in brand gestoken uit protest tegen de onderdrukking en bezetting door China.
Joost zegt
Dit is weer om te huilen van van woede en verdriet, ik kan niet anders. Wat kunnen we doen? Huilen maar weer.
Ruud van Bokhoven zegt
Hoe is het mogelijk dat de Chinese autoriteiten zich als beesten kunnen gedragen, een beest dood voor eigenbehoud, China gebruikt zinloos geweld om hun zin door te drukken en de mens te kwellen die niet mee willen leven in hun onderdrukkende dictatoriale leven.
Joost zegt
Ja Ruud ,en dan vind ik de reactie s op dit forum maar heel summier. Ik weet ga er van uit dat het BD ook wel onder de Chinese loep ligt , maar het zal mij in ieder geval niet tegenhouden om mij uit te spreken. Het is afschuwlijk wat de Chinese machthebbers de minderheden in en buiten hun land aan doen.