De Chinese en Nepalese regering hebben in het geheim een uitleveringsverdrag ondertekend waardoor het met name voor Tibetanen moeilijker wordt in India asiel aan te vragen. De overeenkomst verplicht zowel China als Nepal tot uitlevering van onderdanen die in het geheim elkaars land proberen binnen te komen en daardoor ‘de veiligheid aan de grens zouden schenden’, meldt Tibet Watch.
De overeenkomst was naar verluidt het eerste onderwerp van een twintig punten tellende overeenkomst die tijdens het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Nepal in oktober vorig jaar werd ondertekend, maar de uitleveringsovereenkomst werd voor het publiek geheim gehouden.
De Nepalese minister van Buitenlandse Zaken, Pradeep Gyawali, heeft nu een schriftelijke verklaring aan parlementsleden verstrekt, waarin wordt bevestigd dat China en Nepal de overeenkomst in oktober hebben ondertekend. Rond die bijeenkomst was er in Nepal bezorgdheid ontstaan over het feit dat er een uitleveringsverdrag zou worden ondertekend door de twee naties, maar toen werd gemeld dat het uitleveringsverdrag niet doorging.
Tibet Watch heeft zijn bezorgdheid geuit over de gevolgen van de overeenkomst voor de Tibetanen, die jarenlang een veilige doorgang naar India hebben gekregen dankzij een overeenkomst tussen Nepal en de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR). Als onderdeel van de overeenkomst zou de UNHCR de behoeften van de Tibetaanse asielzoekers beoordelen en vervolgens de verdere reis vergemakkelijken.
Het recht van mensen om asiel aan te vragen om te ontsnappen aan vervolging in een ander land is vastgelegd in het internationaal recht. De situatie is voor de Tibetanen gecompliceerd door de inspanningen van de Chinese veiligheidstroepen om te voorkomen dat ze de grens oversteken, waardoor ze moeten proberen de grens in het geheim over te steken.
De afgelopen twee decennia heeft de regering van Nepal echter Tibetanen die asiel aanvragen gedwongen teruggestuurd. Diplomatieke berichten uit 2009 en 2010 en later gepubliceerd door Wikileaks tonen aan dat Peking financiële stimulansen bood voor de overdracht van Tibetaanse asielzoekers in Nepal en ook druk uitoefende op de regering van Nepal om haar grenspatrouilles te verhogen. “Deze uitleveringsovereenkomst tussen Nepal en China zal Tibetanen in een nog kwetsbaardere situatie brengen omdat de Nepalese grens de meest populaire route is voor Tibetanen die asiel zoeken,” zegt Tibet Watch. “Deze Tibetanen [die Tibet verlaten voor Nepal] zijn nu onderhevig aan intense angst voor deportatie en bedreiging voor hun leven.”
Variya zegt
De jacht op Tibetanen en de Tibetaanse cultuur houdt maar niet op. Mijn hart huilt.
Ruud van Bokhoven zegt
Heeft Nepal zitten slapen, zijn ze er zelf beter van geworden of bang voor het grote en mensontwaardige China, bang dat ook zij met een Tibetaanse onderdrukking te maken krijgen en hun Nepal net als Tibet een concentratieland zal worden waar hen alles afgenomen wordt tot en met hun indentiteit.
Ik kan het niet lang genoeg zeggen en hopen dat het er eens van zal komen. “FREE TIBET”.
Tashi Deleg?