Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Wereldwijd wordt op die dag de moord op 6 miljoen Joden herdacht. 102.000 van hen kwamen uit Nederland. Evenals de uit Nederland weggevoerde Sinti en Roma kwamen ze naamloos om in Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en al die andere verschrikkelijke oorden. 102.000 maal de moord op een uniek mens, met een naam en een gezicht.
Om al deze slachtoffers te herdenken, organiseert Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe deze dagen voor de vierde keer De 102.000 Namen Lezen. Het noemen van hun namen laat zien dat 102.000 geen getal is, maar dat het om 102.000 keer een vader, een moeder, een oma, een broer, een nicht, een vriend gaat. Ze kwamen uit Zutphen, Winschoten, Amsterdam, Leeuwarden, Middelburg, Eijsden, Rhenen, Almelo, Sappemeer en uit vele, vele andere steden, dorpen en gehuchten.
Het lezen van de namen klinkt gedurende zes dagen en vijf nachten, 118 uren achtereen op de plek waar de treinen naar de vernietigingskampen vertrokken. De namen worden in alfabetische volgorde genoemd, van hen die in Nederland werden geboren, maar ook van de Joodse vluchtelingen uit met name Duitsland. Gelezen wordt steeds de voornaam, de familienaam en de leeftijd van ieder slachtoffer. Dit op basis van gegevens van de database Een Naam en Een Gezicht.
De geschiedenis van Kamp Westerbork is onlosmakelijk verbonden met het lot dat de Joodse gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog trof. De Jodenvervolging die zich tussen 1940 en 1945 afspeelde, zorgde ervoor dat een gemeenschap die zich sinds honderden jaren in Nederland bevond, grotendeels werd uitgeroeid.
Het was een moord op ongekende schaal die in de herinnering niet verjaart. Een moeder, een zoon, een oma, een oom, een nicht, een vriend – 102.000 keer een uniek mens. Die grootvader, die dochter, die vader, dat kind, het vriendje: allemaal hadden ze een naam.
Onafgebroken, dag en nacht, worden vanaf woensdagmiddag 22 januari 17.00 uur tot maandagmiddag 27 januari 2020 15.30 uur op het voormalige kampterrein publiekelijk de voornaam, familienaam en leeftijd voorgelezen van alle vermoorde Joden, Sinti en Roma die geen eigen graf hebben.
Aan het noemen van de 102.000 namen wordt door meer dan achthonderd lezers deelgenomen.
Het lezen van de namen kan worden bijgewoond op het terrein van kamp Westerbork, maar is ook thuis volgen via de livestream op www.102000namenlezen.nl