‘Nooit meer Auschwitz’

Op 27 januari 1945 bevrijden de Russen het concentratiekamp Auschwitz. De naam Auschwitz wordt het symbool van de rassenwaan van de nazi’s.

Het concentratiekamp Auschwitz is eigenlijk een verzameling van (sub)kampen en fabrieken waar de nazi’s op een onvoorstelbare industriële schaal mensen exploiteerden en vermoordden. Van de ongeveer 1,3 miljoen mensen die naar Auschwitz werden gedeporteerd, zijn er zo’n 1,1 miljoen vermoord.

De datum van de bevrijding van Auschwitz geldt sinds 2005 als dag waarop wereldwijd de Holocaust wordt herdacht. De dag is een initiatief van Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Op deze Holocaust Memorial Day worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers.

Joop Hoek: ‘Mijn moeder vertelde mij regelmatig hoe zij op een dag in de vroege jaren veertig van de vorige eeuw in de straat waar haar ouders woonden liep. Een Joods buurmeisje van haar ouders, een kind van een jaar of vier, kwam op mijn moeder af en zei blij: ‘We gaan op vakantie’. De nazi’s waren toen al bezig om Joden op te pakken en ze in vernietigingskampen te vermoorden. Mijn moeder was altijd heel verdrietig als ze over dat kleine meisje vertelde. En voelde zich achteraf ook schuldig omdat ze niets had gedaan om het kind te redden.  Op het moment van de ontmoeting met het kindje was ze niet op de hoogte van de plannen van de nazi’s om de Joden in Europa te vernietigen. De gruwelijkheden kwamen pas later aan het licht. Toen ze door die straat liep was ze zelf moeder van drie kleine kinderen.

De moeder van mijn vriendin, de kleindochter van zeevisser Thijmen, verbleef tijdens de eerste oorlogsjaren om gezondheidsredenen in Hilversum. Ze was kindermeisje van een jongetje bij een Joods gezin. Op een dag was het huis verlaten, ouders en kindje gevlucht en ondergedoken om uit handen te blijven van de nazi’s. Ze verbleven op verschillende adressen. De ouders zijn door de nazi’s opgepakt en via Westerbork naar Sobibor afgevoerd waar ze zijn vermoord. Hun zoon overleefde de oorlog.

Na het overlijden van mijn schoonmoeder vond ik in een doos foto’s van het gezin, vader en moeder met hun kind. Ze zijn afgestaan aan het Digitaal monument Joodse gemeenschap in Nederland zodat ook hun gezicht herinnerd kan worden.

Over de hele wereld is er sprake van oplaaiend antisemitisme. Het gif kent vele bronnen en gezichten, onder meer de dood van Jezus, welstand, de positie van Israël. Ook in Nederland voelen Joden zich meer en meer onveiliger. Populistische politieke partijen hebben vrij spel in het isoleren van andersdenkenden en het creëren van wij en zij. Net als Hitler en zijn trawanten deden.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of te twijfelen aan het nu.

Categorieën: Joop Hoek, Geluk, Columns
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

5 reacties op Het jaar 2020 – dag 27 – systematische haat

 1. bolletje schreef:

  Over de hele wereld is er sprake van oplaaiend antisemitisme.
  Dat is waar. Uit de PVV en FVD hoek, hoor je vaak over ene Soros. Dat zou een rijke Jood zijn, die de wereldpolitiek in handen zou hebben. En alles wat er mis gaat, komt op een of andere manier wel door hem. Niet alle FVD stemmers zullen openlijk antisemiet zijn. Maar er zit een harde kern in die partij, die direct de politieke lijn van het Derde Rijk overneemt.
  Ook heeft de ‘altright’ beweging het vaak over ‘joods marxistische’ complotten. De altright is een enorm grote beweging. Zo was de ‘unite the right’ rally in Amerika, een ‘anti joodse’ manifestatie. ‘Want we hebben allemaal veel last van ‘de joden’ en natuurlijk ‘de marxisten’.
  Op een of andere manier is het weer gewoon normaal allemaal.Hoe heeft het zover kunnen komen…De absurditeit is niet te evenaren.

 2. Shika schreef:

  Er is veel aandacht voor antisemitisme. Helemaal terecht.
  Maar er is weinig aandacht voor de Palestijnse zaak waarvan hun land wordt afgepakt door Joodse kolonisten en die onderdrukt worden door de Israëlische regering.
  Dat zorgt voor veel frustratie en haat. Israël komt komt ermee weg ondanks diverse resoluties van de Veiligheidsraad. De politiek zwijgt erover en doet niks.

 3. Gerry Verbeek schreef:

  Dank weer voor het stukje Joop. Het is troostend.

  Antisemitisme? Sinds ik op zesjarige leeftijd vernam van de holocaust ben ik bezig met die vraag …
  en met mij vast en zeker velen.
  Hoe is dit (steeds weer) mogelijk?
  Systematische haat. Systeem haat.
  Haat als een extreme vorm van aversie (afwijzing), welke op megalomane schaal telkens weer opvlamt en ontspoort in een wel haast massahypnotische staat van angstpsychose.
  Angst voor die ander. Angst voor het andere.
  Angst voor afgesplitste zijnsdelen diep verborgen in mijzelf, welke het daglicht niet mogen aanschouwen.
  Kortom: zelfhaat.
  Is deze haat op te vatten als systeemfout? If so: is deze dan als zodanig uit het/ mijn/ ons programma te schrijven?
  Kan de mens – kan ik mezelf resetten, deconditioneren en/of her-programmeren?
  Is dat mogelijk?
  Is dat wenselijk?
  Ik meen van wel …
  Ik doel op de-conditionering van de zelfafwijzing – van de zelfhaat.
  De zelfhaat, welke m.i. ten grondslag ligt aan de behoefte van de ene mens om de ander ‘het licht in de ogen niet te gunnen’.
  Wanneer gaan wij – ga ik de imperfecte perfectie van het ZIJN durven volledig omarmen?
  Met andere woorden Zelfcompassie in plaats van steeds weer een scapegoat zoeken voor eigen tekort en ongenoegen met het bestaan.
  …uit onwetendheid.
  ‘Verbeter de wereld, begin bij mezelf’.

 4. Ruud van Bokhoven schreef:

  Helaas is er nu nog steeds niets veranderd, niet alleen ten opzichten van joden maar voor ieder die een andere kleur, religie, levensopvatting en seksuele levensgewoonte op na houden. Men blijft als onwetenden in onze eigen ik-cocon zitten en jagen als het de ander goed uit komt voor een klein voordeel hele gezinnen de dood in door ze te verraden.
  Zo was het en zal helaas nu niet anders zijn, omdat men de ander niet als zijn medemens ziet die op gelijke voet staat met zichzelf.
  Geluk voor een ander is geluk voor jezelf.
  Namasté 🙏

 5. bolletje schreef:

  Shika

  Het is natuurlijk waar dat de Palestijnen uitgebuit worden door de staat Israël ( dus niet door ‘de joden’ )

  Maar ook is het waar dat er nog steeds antisemitisme is. Ook binnen een beweging als de FVD en dat ‘erkenbrand’. Baudet had een warm contact met Constant Kusters van de NVU ( een openlijk neonazistische beweging ). Mensen, doe je research als je me niet gelooft.

  Ik kende een arabier die Israël zo haatte, dat hij zei dat de holocaust wel plaats gevonden heeft, maar dat er iets van duizend doden waren, niet meer. Ik ken hem btw niet meer hoor. De haat naar de staat Israël toe, verzand soms in antisemitisme en/of nazisme. Neonazi’s dragen ook weleens een palestijnensjaal, slechts omdat ze een gemeenschappelijke vijand hebben. Wat natuurlijk niet het geval is, want Palestijnen haten ‘de joden’ niet, maar zij haten slechts het beleid van de staat Israël. Maar zo spelen nazi’s daar dan wel op in. Zo proberen ze het voor hun karretje te spannen.