• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Ardan – linzenruiten

Ardan – linzenruiten

27 juli 2019 door Ardan

Maaltijden bereiden in een zenkeuken. Is dat anders dan in een gewone keuken? Die vraag werd mij gesteld toen ik geïnterviewd werd door het inmiddels ter ziele gegane BoeddhaMagazine omdat ik kok ben en in het zenboeddhistisch centrum de Noorder Poort in Drenthe kook. Meestal voor groepen tussen de 20 en 35 mensen. Dus de maaltijden die ik bereid zijn ‘groepsmaaltijden’. Rijst of granen met een saus van kikkererwten, groente en een salade bijvoorbeeld.

Tekst Ardan Timmer.

Of dat specifiek “zen” koken is? Nee, dat denk ik niet. Misschien wel  de manier waarop ik aan het werk ben in de keuken. Maar om dat hier uit te leggen voert te ver.

Koken op een plek waar retraites worden gehouden is dankbaar werk. Mensen proeven veel meer dan thuis. En eten veel bewuster. Mede daardoor zijn ze altijd erg enthousiast over de maaltijden. Deze linzenruiten bijvoorbeeld, is een gerecht dat ik regelmatig maak als ik voor een groep kook. En altijd komen mensen navragen wat het recept ervoor is. Dus bij deze:

Ingrediënten (voor ca. 4 personen)

  • 150 gram rode linzen
  • kruiden bouillon
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eieren
  • 1 tl majoraan
  • 1 tl thijm
  • zout en peper
  • geraspte kaas

Snijd de uien fijn. Pers de knoflook uit. Fruit de uien en de knoflook in een hoge pan, in wat olie. Doe de linzen er bij als de ui glazig is. Laat even meebakken en voeg er dan anderhalf zoveel water aan toe. Laat dit mengsel pruttelen tot de linzen gaar zijn.

Vet ondertussen een lage ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 graden. Maak het linzenmengsel op smaak met kruidenbouillon, eventueel wat zout, peper en kruiden.

Linzenruiten uit de oven.
Linzenruiten uit de oven.

Haal de pan van het vuur en voeg er de (losgeklopte) eieren aan toe. Giet dit mengsel in de ovenschaal. Doe er wat geraspte kaas overheen en zet het gerecht een half uur ( of tot het een stevige koek geworden is) in de oven. Snijd het in vierkante stukken of ruiten.  Serveer de linzenruiten  bijvoorbeeld met rijst, een groene groente en salade.

Je kunt op dit recept eindeloos variëren. Andere kruiden gebruiken (rozemarijn, oregano, peterselie) . Of je kunt er noten aan toevoegen of champignons. Ook voeg ik er wel eens wat oud verkruimeld brood aan toe. Dan wordt de linzenkoek wat steviger.

 

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Zen Tags: ardan, B'eter, kikkererwten, koken, linzen, Noorder Poort, zomer

Lees ook:

  1. Ardan – Ik heb gewoon gelijk…
  2. Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.
  3. Het is zomerweer, tijd voor lichtere kookstijlen.
  4. Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. G.J. Smeets zegt

    27 juli 2019 om 12:49

    Ja, een dankbare variëer-basis. Bij koude dagen doe ik een handje licht geroosterde cocossnippers bij de rode linzen. Bij warme dagen een flinke hand fijngehakte muntblaadjes bij de geklopte eieren en dan dien ik de koekjes (ijs)koud op. Koken is jazz en jazz is zen ?

  2. zeshin zegt

    27 juli 2019 om 14:03

    Maaltijden bereiden in een zenkeuken. Is dat anders dan in een gewone keuken?
    Ja dat is wezenlijk anders. Vanaf Boddhidharma is er een boeddhistische keuken ontwikkeld die binnen zen Shojin Ryori heet. Deze keuken heeft een cuisine ontwikkeld die helderheid van geest bevorderd. Alles wat je tot je neemt beïnvloed je geest. Van koffie, chocola, suiker, enz word je hyper en van alcohol, amandelen, bananen, enz raak je beneveld, en zo zijn er veel producten die ‘als het kan’ vermeden worden. Zo zijn er ook in de zen keuken essentiële producten zoals takuan en Umeboshi. Umeboshi zorgt voor afbraak van melkzuur wat zich tijdens meditatie in je benen ophoopt. ( maar stop umeboshi niet zo maar in je mond, weet hoe je het moet nuttigen)
    De zenkeuken gaat niet over het leed in de wereld verzachten, maar inzicht, ‘Helderheid van geest’ in wat leed is en hoe het ontstaat. Shojin Ryori is samen met Oryoki-stijl eten een van de onderdelen van het totaal pakket van de zenbeoefening. Tijdens de novice training van 1000 dagen krijg je een halfjaar onderricht van de Tenzo in de zen cuisine waarbij ‘Fancy cooking’uit de boze is.
    De zenkeuken is wezenlijk anders dan welke keuken ook. Het dichtst bij komt de macrobiotiek die op Shojin Ryori is gebaseerd maar waarbij aan het geestelijk aspect geen aandacht word geschonken en alleen op gezondheid en genezing is gericht.

    PS
    Alle uiachtige zijn taboe in de zenkeuken.

    • G.J. Smeets zegt

      27 juli 2019 om 16:14

      Zeshin,
      Dat alles wat je tot je neemt je geest beïnvloedt is een open deur.
      ”Umeboshi zorgt voor afbraak van melkzuur” zeg je. Dat is nog maar de vraag want de biochemische factoren zijn complex: genetische pre-dispositie, conditie en samenstelling van de darmflora, kwaliteit van het speeksel in de etende mond, samenstelling van de vele lucht die door het kauwen in de doorgeslikte voedselbrei zit, etc. etc. Lees je effe in in de biochemie van de humane voedselopname en je snapt dat de ene mens de andere niet is. Kortom, als er al ‘zen’ in de keuken rondwaart dan in de kok, niet in de ingrediënten. Duidelijk zo?

Primaire Sidebar

Door:

Ardan

Ardan Tozan Timmer (1966 - 2024) was beeldend kunstenaar, zenbeoefenaar en kok. In juni 2016 is hij door zenmeester Jiun Hogen roshi in het International Zen Center Noorder Poort in Wapserveen geordineerd tot zenleraar met de naam Tozan. ardantimmer.nl. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het verschil tussen apofatisch spreken en katafatisch spreken
    • Sodis – de virtuele denkster 527
    • Officiële lancering van het herintroductieproject van de Gele Komkommer
    • ‘Politiek signaal’ Veldkamp helpt Palestijnen in Gaza niet
    • B’eter Groene goddelijke salade

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.