De International Campaign for Tibet (ICT) vraagt morgen- zaterdag 6 juli, met een bijeenkomst in Amsterdam aandacht voor de zorgwekkende mensenrechtensituatie in Tibet. ICT roept iedereen op de Dalai Lama te steunen om zijn meest innige wens in vervulling te laten gaan, namelijk samen met zijn landgenoten in vrijheid terug te keren naar Tibet.
Tsering Jampa, Directeur van de International Campaign for Tibet: ‘De Dalai Lama zet zich zijn leven lang onvermoeibaar in voor menselijke waardigheid en religieuze harmonie. Het is essentieel dat wij de Dalai Lama steunen als symbool voor de geweldloze aspiraties voor vrijheid van het Tibetaanse volk. Hiermee geven we een duidelijk signaal af dat Tibet een belangrijk deel uitmaakt van de Nederland-China betrekkingen. Daarom roep ik iedereen op aanstaande zaterdag naar de Dam te komen.’
In de onlangs verschenen China strategie van het kabinet wordt Tibet niet genoemd. Tibet werd in 1949 door China bezet. De situatie wordt gekenmerkt door een strategie gericht op assimilatie, surveillance en totale controle over het sociale, religieuze en politieke leven van Tibetanen. De Dalai Lama roept China op tot een dialoog en heeft een compromis voorstel gedaan voor betekenisvolle autonomie. Hij zet zich in voor een vreedzame oplossing voor Tibet. In 1989 ontving hij hiervoor de Nobel Vredesprijs. Al meer dan 60 jaar leeft de Dalai Lama samen met honderdduizenden Tibetanen als vluchteling in India.
Bert Aarts zegt
Wie zich even verdiept in Tibet en hoe daar met het boeddhisme is omgegaan in de vorige eeuw tot nu toe kan niet anders concluderen dat de bevolking er behoorlijk onder heeft geleden. Ik steun daarom SaveTibet.