Erica Terpstra, programmamaker, boeddhist en voormalig politica, zet zich al jaren in voor het lot van de door China onderdrukte Tibetanen. In een bericht van International Campaign for Tibet (ICT) schrijft ze: ‘Het is een grote eer om mij te mogen inzetten voor de Tibetanen. Ik vind het een prachtig volk met een even zo prachtige spirituele leider. Mijn respect voor het Tibetaans boeddhisme kent geen grenzen en ik leer nog iedere dag van de edelmoedige wijsheden van de Dalai Lama. Ik vind het dan ook hartverwarmend dat er afgelopen zaterdag op zijn 84e verjaardag zoveel mensen naar de Dam zijn gekomen om zijn verjaardag te vieren.

Het gaat mij aan het hart hoe de Dalai Lama iedere dag zijn volk moet zien lijden onder de Chinese bezetting. Het is voor mij daarom ook onbestaanbaar dat in de onlangs door het kabinet gepresenteerde ‘China-strategie’ met geen woord gerept wordt over de al 70 jaar durende onderdrukking van het Tibetaanse volk, laat staan dat er maatregelen worden voorgesteld om daar verandering in te brengen. Het tonen van compassie, mededogen met het Tibetaanse volk, is niet zwak, maar juist een teken van kracht.

Het is mijn stellige overtuiging dat we samen het kabinet moeten en kunnen overtuigen om als Nederland een hoofdrol te spelen in het tot stand komen van een dialoog tussen China en de Dalai Lama. Daarom stuurde ik samen met 31 andere mensen die zich bekommeren om het lot van Tibet een open brief aan De Volkskrant. Deze brief werd afgelopen zaterdag gepubliceerd.

Dit najaar start ICT een campagne die er toe moet leiden dat Nederland een actievere rol gaat spelen in de totstandkoming van een dialoog tussen China en de Dalai Lama.’

Opiniestuk Volkskrant, gepubliceerd 6 juli 2019.

Stop met zwijgen over Chinese repressie van Tibetanen in Tibet

“A more compassionate mind and more concern for others’ well-being is the source of all happiness”

(Dalai Lama)

Vandaag wordt de Dalai Lama 84. Al 60 jaar leeft hij als vluchteling in India. Al 60 jaar zet hij zich in voor een vreedzame oplossing voor Tibet. In 1989 ontving hij hiervoor de Nobel Vredesprijs.

In Nederland is Tibet van de politieke agenda gevallen. De recente China notitie van de Nederlandse regering rept met geen woord over Tibet. Daarom hebben wij besloten het zwijgen te doorbreken.

Volgens China is Tibet altijd deel van China geweest. Die claim is recentelijk door meer dan 70 vooraanstaande wetenschappers ontkracht. De Dalai Lama heeft een compromis voorstel gedaan voor verregaande autonomie. Toch weigert China met vertegenwoordigers van de Dalai Lama te praten.

Inmiddels zijn er miljoenen Chinezen verhuisd naar Tibet, aangemoedigd door China. Tibet is ‘omvolkt’. Tibetanen vormen een minderheid in hun eigen land, worden gediscrimineerd en staan sociaal-economisch op grote achterstand bij de Han-Chinezen.

China voert een beleid gericht op assimilatie en totale controle over het sociale, religieuze en politieke leven van Tibetanen. De Tibetaanse cultuur en religie staan onder verregaand toezicht. Het Chinees is ingesteld als de officiële voertaal, het Tibetaans wordt niet meer onderwezen. Tibetanen, zoals Tashi Wangchuk, die de moed hebben te eisen hun eigen taal te mogen spreken worden opgepakt en verdwijnen zonder eerlijk proces achter tralies.

Het Chinese beleid in Tibet is ook zeer bedreigend voor landen als India, Myanmar en Vietnam. 75% van Azië is voor water afhankelijk van rivieren die ontspringen in Tibet. In deze rivieren vinden Chinese lozingen plaats en worden mega dammen gebouwd, met grote risico’s voor het kwetsbare ecosysteem, de biodiversiteit en klimaatverandering in Tibet en stroomafwaarts Azië. Tibetaanse nomaden worden van hun land verjaagd.

De repressie in Tibet is mogelijk omdat er wordt gezwegen. Wij, ondergetekenden, willen de stilte doorbreken.

Wij roepen de Nederlandse regering op bij China aan te dringen op hervatting van de dialoog met de Dalai Lama en respect voor de fundamentele rechten van Tibetanen.

Ondertekend door:

Kader Abdolah (schrijver)
Yoeri Albrecht (directeur De Balie in Amsterdam)
Karin Bloemen (cabaratiere, zangeres)
Harry van Bommel (oud politicus)
Marlies Bosch (oprichtster Dutch Foundation Ladakhi Nuns)
Harm Ede Botje (journalist)
Theo van Boven (emeritus hoogleraar internationaal recht)
Pierre Courbois (componist, jazzdrummer)
Adriaan van Dis (schrijver)
Astrid Engels (beeldend kunstenaar)
Cees Flinterman (emeritus hoogleraar rechten van de mens)
Maarten van Heems (partner, BKB)
Tsering Jampa (directeur International Campaign for Tibet)
Christina Jansen (oud-diplomate, sinoloog)
John Jansen van Galen (journalist VPRO, het Parool, NOS)
Ellen Jens (tv-regisseuse en producer)
Dennis de Jong (politicus)
Alex Klusman (partner, BKB)
Gerard de Korte (bisschop den Bosch)
Babeth van Loo (regisseur, directeur BFFE@EYE filmfestival))
Eric van Muiswinkel (acteur, zanger)
Eduard Nazarski (directeur Amnesty International)
Joos Ockels (oprichtster, Happy Energy Foundation)
Willem Offenberg (journalist)
Prem Radhakishun televisiemaker
Myra de Rooy (schrijfster)
Feije Riemersma (regisseur)
Bahram Sadeghi (journalist, presentator)
Awraham Soetendorp, (rabbijn)
Marietje Schaake (politica)
Erica Terpstra (oud-politica)
Liesbeth Zegveld (advocaat en hoogleraar mensenrechten)

Omslagfoto: Erica-Terpstra-met-Dalai-Lama-foto-Feije-Riemersma-Toulouse-januari-2014

Categorieën: Dalai Lama, Boeddhisme
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Erica Terpstra – ‘het gaat mij aan het hart hoe de Dalai Lama iedere dag zijn volk moet zien lijden’

  1. Piet Nusteleijn schreef:

    Onder de naam van Liesbeth Zegveld (advocaat en hoogleraar mensenrechten) zet ik mijn naam en verleng daarmee de lijst met namen: Piet Nusteleijn (oud-drugshulpverlener)

  2. Ruud van Bokhoven schreef:

    Ook met mijn naam wil hierop aansluiten als boeddhistisch levend en voorvechter voor de mensenrechten, als vrijwilliger werkzaam voor de arme en eenzame mens.