Met een optreden voor het gebouw van Unilever in Rotterdam trapt op donderdagavond 21 maart het Haarlemse house-icoon Gregor Salto de Plastic Monster Rave van Greenpeace Nederland af. Hij wordt die avond door de internationaal bekende dj Lucien Foort opgevolgd. Frontaal voor het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam maken Salto en Foort samen met Greenpeace die avond duidelijk: producenten móeten verantwoordelijkheid nemen voor het plastic monster dat zij hebben gecreëerd.
Gregor Salto, bekend van hits als ‘Can’t Stop Playing’ en samenwerkte met grote namen als Pitbull, Afrojack en Ariana Grande: ‘We moeten de wereld laten zien dat we minder plastic moeten produceren en dat er veel minder plastic verspild moet worden. We kunnen allemaal ons kleine steentje bijdragen. We kunnen laten zien dat het anders kan en anders moet.’
Klokslag 19.00 uur start de Plastic Monster Rave bij het Antwerpse Hoofd, op het oostelijkste puntje van het Noordereiland in Rotterdam. Vanaf het water zal Gregor Salto om 19.30 uur op het Greenpeace-schip ‘De Beluga II’ het publiek richting Unilever blazen. Een tweede schip met daarop een gigantisch monster van wegwerpplastic begeleidt de DJ. De route vervolgt langs de Prins Hendrikkade, slaat linksaf over de Koninginnebrug en gaat verder de Nassaukade op, waar het plastic monster om 20.30 uur bij het hoofdkantoor van Unilever wordt afgeleverd.
Meike Rijksen, campagneleider plastic bij Greenpeace: ‘Na zo’n 239 opruimacties in 42 landen is duidelijk geworden welke levensmiddelenfabrikanten de grootste vervuilers zijn: Unilever, Coca-Cola en Nestlé staan in de top 10. Het is tijd dat deze bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor het plastic monster dat zij hebben gecreëerd. Zij hebben de macht en middelen om het probleem bij de bron aan te pakken, door wegwerpplastic uit te bannen en te investeren in herbruikbare verpakkingen en verpakkingsvrije mogelijkheden. We roepen Unilever en andere bedrijven op om te komen met ambitieuze plannen om het plastic monster te verslaan.’
Na de rave in Rotterdam varen de twee schepen verder dwars door Nederland de Rijn op met een tweede gigantisch monster van plastic aan boord, op weg naar de volgende grote vervuiler. De Rijn is volgens Greenpeace een van de meest door microplastics vervuilde rivieren ter wereld. Uit onderzoek (2015) blijkt dat het oppervlaktewater van de rivier gemiddeld 892.777 microplastic-deeltjes per vierkante kilometer bevat.
Louis zegt
Helemaal mee eens met een bemerking. De producent als vervuiler benoemen is onjuist, hij gooit het niet langs de weg of in zee. Dit ontslaat die producent van geen enkele verantwoordelijkheid hierboven genoemd.
Louis
G.J. Smeets zegt
De boosdoener is de wetgever (kamer en regering) die dit soort praktijken toestaat en subsidieert terwijl de wetgever al decennialang van wanten weet.
Ruud van Bokhoven zegt
Ook daar ben ik het mee eens, de gebruiker is de boosdoener, maar als de producent het niet produceert kan de gebruiker het niet weggooien, want helaas de laatste leert helaas niet.