Als je begrijpt dat mijn gedichten in werkelijkheid geen gedichten zijn, dan kunnen we samen praten over poëzie, schrijft zendichter Ryokan Taigu.
Poëzie
Gedachten over een haiku 34 – Bushi
Dit is meer een senryu dan een haiku. Want waar de haiku zich veelal richt op de natuur, houdt de senryu zich bezig met de menselijke aard en haar zwakheden. Ik vind deze haiku zelfs gruwelijk, juist vanwege het woord ‘gezellig’ in de tweede regel.
Het jaar 2025 – dag 97 – laten en doen
laten we een wandeling maken in het park…
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Renske – haiku – wiegje
…
Beeldgedicht – snijplank
…
Gedachten over een haiku 33-Hototogisu.
De eerste haiku is geschreven door een anonieme, ter dood veroordeelde gevangene. Uit deze haiku spreekt berusting in zijn lot. Hem wacht de overgang naar de wereld van de overledenen. Hij weet zich hierbij begeleid door het lied van de bergkoekoek.
Beeldgedicht – Lentehaiku
…
Renske – haiku 7 – noordzee
…
Vrijdag Zindag – Dichterlijke vrijheid
Levensbeschouwingen, of ze nu religieus zijn of juist helemaal niet, onderscheiden zich doordat ze spelen met de mogelijkheid van een alternatieve werkelijkheid. Die laat zich denken, wensen, verbeelden. Alles wat ons overstijgt en beperkt, kan omgedacht worden tot iets dat zinvol is. Poëzie – meerstemmig, uitdagend onduidelijk, en voorlopig – is voor levensbeschouwelijke taal de uitgelezen werkvorm. Zo kun je mysteries, visioenen en dromen verkennen. De drieslag levert een divers veld op met visies op een andere werkelijkheid, of die nu als heilig wordt gezien of volstrekt seculier.
Gedachten over een haiku 32 – Bonchō
Deze haiku fascineert me vanwege de tegenstrijdigheid die ik erin zie. Het is een lente-haiku, er wordt gesproken over knoppen. Maar ook over “langgekapte twijgen”. De twijgen zijn dus al lang geleden gekapt of gesnoeid. Misschien in het vorige najaar.
Renske – haiku – strand
…
Gedachten over een haiku 31 – Kōji
Over de dichter Kōji heb ik geen informatie kunnen vinden. Toch wil ik mijn gedachten over deze haiku laten gaan. Er valt wel wat over te zeggen.
Renske – haiku – zilverreiger
Er ligt een dik pak sneeuw op de akkers en de weilanden. In de verte staat op wat een slootwal lijkt te zijn, een zilverreiger.
Zachte Krachten (brief 45)
We leven in turbulente en onzekere tijden die velen van ons zorgen geven. Meer dan ooit hebben we zachte krachten van liefde en menselijkheid nodig. Het is belangrijk dat we wat goed en liefdevol in ons is – en dat is veel! – koesteren en dat we het aandurven vanuit dat meest wezenlijke van onszelf te leven.
Beeldgedicht – Oersoep
oma, moeder, vader
Gedachten over een haiku 30 – Kitō
Volgens de Japanse sumo-worstelaar Hakkutokuni, wie kent hem niet, geldt voor sumo-sporters: hoe dikker hoe meer respect. Daarom volgen deze sporters een strikt dieet. Het is dan ook in deze, door Henri Kerlen vertaalde haiku het respect voor de sumo-kampioen waarvoor de groep mensen uiteen gaat. Respect voor wat hij doet voor zijn sport en voor wat hij bereikt heeft.
Loes 3 – Levensbeschouwingen
Ik heb mij in het verleden uitvoerig in het thema religie verdiept en daardoor moet ik er ook niet veel van hebben. Er is namelijk door de eeuwen heen in naam van god(en) zoveel afgemoord, dat ik niets positiefs meer zie aan religie. Buiten dat vind ik het absurd, dat de god van de ene religie de betere god zou zijn dan die van de andere religie.
Ludo – Zinvol
Het leven leven…
Renske haiku – kinderen
…
Loes 2 – Jaargetijden
Ik weet dat de jaargetijden nodig zijn. Ik vind dat ook okay, want anders zou het wel heel saai worden. Ik heb echter zo mijn favoriet en dat is de winter. Een hoop lezers wijzen nu op hun voorhoofd, maar ik heb daar goede redenen voor.
Gedachten over een haiku 29 – Kyoriku
Deze musicus verdient zijn brood met fluitspelen. Hij is misschien in dienst van een shōgun of zelfs van de keizer. Of hij speelt gewoon elke dag op het marktplein. Niet kunnen spelen vanwege een wond op zijn lip, betekent geen brood op de plank.
Renske haiku – sneeuwklokje
moed en lente
Beeldgedicht – dankbaar
…
Gedachten over een haiku 28 – Teishitsu
Ik vind dit een mooie haiku. Heel logisch, natuurkundig gezien. Als de ijslaag op het water smelt en zich opent, wordt hij één met het water. Een observatie, beschreven in een haiku.