roepen van ganzen…
Poëzie
Gedachten over een haiku 37 – dansu
De vogelverschrikker neemt zijn hoed niet af als de koning voorbij komt. Dat kan hij natuurlijk ook niet, maar er spreekt wel een gevoel uit deze woorden. Een gevoel van eigenwaarde, van trots misschien. Deze figuur is gekleed in lompen en heeft een oude, versleten hoed op zijn hoofd. Hij staat onderaan in de hiërarchie. Maar hij heeft een functie: hij beschermt het gewas tegen de vraatzucht van vogels.
Beeldgedicht – openen
…
Renske – haiku 11 – strandwandeling
Tijdens mijn wandeling langs de zee zwom er opeens een zeehondje mee, op een paar meter afstand.
Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
Chiyo-ni schreef traditionele haiku’s, met mooie observaties. Ze heeft veel meegemaakt: na het overlijden van haar man en zoontje is ze non geworden. Mogelijk heeft ze zo’n ontwikkeling doorgemaakt dat deze doorwerkt in haar mooie, positieve haiku’s.
Beeldgedicht – kuit
…
Renske – haiku – Keltische tuin
…
Gedachten over een haiku, nr. 35 Chiyo-ni, Issa, Orwell
Maar ook al ver daarvoor werd onderscheid gemaakt tussen mensen. Er zijn altijd slaven geweest. Er was onderdrukking van mensen uit andere culturen of met een andere godsdienst. Ik noem geen voorbeelden, iedereen kan dit voor zichzelf wel invullen.
Beeldgedicht – Verscheurde Aarde
Uitgezogen gas
Renske – haiku 9 – het werk is gedaan
Leeg zijn de heuvels.
De houthakkersbijl zwijgt.
Het jaar 2025 – dag 106 – niemanders
Stem geven aan de nobodies…
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Peter – Mogelijkheid
Ik zing een nieuw Paaslied
Al mag ik die haas niet
Jules – Mijn gedichten zijn geen gedichten
Als je begrijpt dat mijn gedichten in werkelijkheid geen gedichten zijn, dan kunnen we samen praten over poëzie, schrijft zendichter Ryokan Taigu.
Gedachten over een haiku 34 – Bushi
Dit is meer een senryu dan een haiku. Want waar de haiku zich veelal richt op de natuur, houdt de senryu zich bezig met de menselijke aard en haar zwakheden. Ik vind deze haiku zelfs gruwelijk, juist vanwege het woord ‘gezellig’ in de tweede regel.
Het jaar 2025 – dag 97 – laten en doen
laten we een wandeling maken in het park…
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Renske – haiku – wiegje
…
Beeldgedicht – snijplank
…
Gedachten over een haiku 33-Hototogisu.
De eerste haiku is geschreven door een anonieme, ter dood veroordeelde gevangene. Uit deze haiku spreekt berusting in zijn lot. Hem wacht de overgang naar de wereld van de overledenen. Hij weet zich hierbij begeleid door het lied van de bergkoekoek.
Beeldgedicht – Lentehaiku
…
Renske – haiku 7 – noordzee
…
Vrijdag Zindag – Dichterlijke vrijheid
Levensbeschouwingen, of ze nu religieus zijn of juist helemaal niet, onderscheiden zich doordat ze spelen met de mogelijkheid van een alternatieve werkelijkheid. Die laat zich denken, wensen, verbeelden. Alles wat ons overstijgt en beperkt, kan omgedacht worden tot iets dat zinvol is. Poëzie – meerstemmig, uitdagend onduidelijk, en voorlopig – is voor levensbeschouwelijke taal de uitgelezen werkvorm. Zo kun je mysteries, visioenen en dromen verkennen. De drieslag levert een divers veld op met visies op een andere werkelijkheid, of die nu als heilig wordt gezien of volstrekt seculier.
Gedachten over een haiku 32 – Bonchō
Deze haiku fascineert me vanwege de tegenstrijdigheid die ik erin zie. Het is een lente-haiku, er wordt gesproken over knoppen. Maar ook over “langgekapte twijgen”. De twijgen zijn dus al lang geleden gekapt of gesnoeid. Misschien in het vorige najaar.
Renske – haiku – strand
…
Gedachten over een haiku 31 – Kōji
Over de dichter Kōji heb ik geen informatie kunnen vinden. Toch wil ik mijn gedachten over deze haiku laten gaan. Er valt wel wat over te zeggen.