Het Rotterdamse Witte de With Center for Contemporary start met het begin van haar nieuwe jaarprogramma met de tentoonstelling Tulkus 1880 to 2018, een collectie portretten van alle Tulkus – erkende incarnaties van invloedrijke spirituele leiders van het Tibetaans boeddhisme – die gemaakt zijn sinds het ontstaan van de fotografie.

Deze waardevolle documenten worden verzameld door beeldend kunstenaar Paola Pivi, totdat zij dit project in 2018 zal beëindigen.

Film

The Reincarnation of Khensur Rinpoche

Als opmaat naar dit bijzondere project organiseert Witte de With een filmvertoning van The Reincarnation of Khensur Rinpoche in het bijzijn van de makers Ritu Sarin en Tenzing Sonam.

Deze documentaire toont niet alleen het mysterie en de ambiguïteit rondom de Tulku-traditie, maar ook de persoonlijke en praktische aspecten die hieraan ten grondslag liggen. Het programma is bedoeld om een eerste inzicht te verschaffen in deze complexe traditie die ter inspiratie dient voor Witte de Withs onderzoek naar beeldvorming, zowel visueel als omschrijvend.

Over The Reincarnation of Khensur Rinpoche

Choenzey is een 47 jaar oude monnik en woont in een Tibetaans vluchtelingenklooster in Zuid-India. Zijn spirituele meester Khensur Rinpoche, een geëerd en vooraanstaand lama, overleed vier jaar geleden. Volgens de Tibetanen zal hij spoedig gereïncarneerd worden. Gezien Choenzy als leerling het dichtst bij hem stond, is het de taak van Choenzey om de reïncarnatie van zijn meester te vinden en voor hem te zorgen.

De film volgt Choenzy’s zoektocht en de uiteindelijke ontdekking van een vier jaar oud jongetje die door de 14e Dalai Lama en het Tibetaanse staatsorakel herkend wordt als de reïncarnatie van Khensur Rinpoche. Zonder enige hang naar sentimentaliteit legt deze film de ontroerende relatie vast die zich ontwikkelt tussen de voormalige leerling en zijn jonge meester.

Filmvertoning van The Reincarnation of Khensur Rinpoche door Ritu Sarin en Tenzing Sonam. 21 November 2012, 19 uur. Witte de Withstraat 50, 3012 BR Rotterdam.

Website

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Rotterdam, Witte de With: portretten ‘Tulkus 1880 to 2018’

  1. Robbie Rosmalen schreef:

    Ook niet te missen is de documentaire: Unmistaken Child, een aangrijpende film over de zoektocht naar de reincarnatie van Geshe Lama Konchog. Prachtige beelden.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Unmistaken_Child

    vriendelijke groeten

    Robbie