Het Boeddhistisch Dagblad organiseert samen met het magazine voor spirituele ontwikkeling Onkruid (www.onkruid.nl) op zondagavond 21 april  in het Centrum voor Hedendaagse Kunst Witte de With in Rotterdam, te midden van afbeeldingen van meer dan duizend tulku’s, een korte meditatie. Het maakt niet uit wie je bent, wat je doet of waar naartoe je op weg bent. Kom zitten.

Inschrijven kan via Facebook: facebook.com/onkruidmagazine.

Een tulku is binnen het Tibetaans boeddhisme een erkende reïncarnatie van een eerdere boeddhistische meester (een vergevorderde leraar of lama, bijvoorbeeld de Dalai Lama of de Karmapa), welke in staat is invloed uit te oefenen op zijn of haar reïncarnatie en bovendien aan de hand van cryptische aanwijzingen vaak kan onthullen waar zijn of haar volgende geboorte zal plaatsvinden. Tulkus staan binnen het Tibetaans boeddhisme in hoog aanzien omdat zij mondeling de wijsheden van de Boeddha voortzetten, al vele generaties lang. Vaak worden zij rinpoche, ofwel ’dierbare’, genoemd.

De beeltenissen van deze tulku’s zijn door de Italiaanse beeldend kunstenaar Paola Pivi in het project  Tulkus 1880 to 2018 bij elkaar gebracht in één indrukwekkende expositie. Van jong tot oud, alle tulku’s kijken de ruimte in. Wie ze ziet en er even stil blijft staan, voelt de energie stromen. Onkruid en het Boeddhistisch Dagblad organiseren deze meditatie om de kracht van de tulku’s te ervaren.

Emmaho schreef over ons initiatief.

‘Tulku’s staan voor liefde, mededogen en wijsheid. Kwaliteiten die beoefenaars eeuwenlang ontwikkelden en beoefenden en steeds meer verfijnd raakten. En hier, hier  zijn ze verzameld, de tulku’s, met als enige wens iedereen te kunnen helpen en te zorgen dat het lijden verdwijnt. Het is vanuit vertrouwen, ervaren en beproeven, zien en horen, het aanraken, en niet vanuit een blind geloof en wishful thinking, dat jij dat kan voelen. Stel je voor dat je te midden  van al deze tulku’s mag plaatsnemen. Zonder haast, zonder dwang, gewoon in het moment. Je laten onderdompelen in al die wensen om te mogen helpen, en het lijden te doen verdwijnen. Kom zitten in de wijsheid, kennis en liefde, het bad van compassie en leegte.’

Deze bijzondere meditatie is vanwege de kwetsbaarheid en de waarde van de afbeeldingen maar voor maximaal tweehonderd deelnemers toegankelijk. Ben je geïnteresseerd? Schrijf je dan snel in via http://www.onkruid.nl/index.php/winkeltje/meditatie-bij-de-tulkus.

De toegang is overigens voor de deelnemers gratis. Na de meditatie kan er op vrijwillige basis een gift (dana) worden gedaan. Dit is- helemaal in lijn met de Tibetaanse traditie, een vrijwillige donatie voor het project van Paola Pivi, dat doorloopt tot 2018.  De hele collectie komt na die datum ter beschikking van de Tibetaanse gemeenschap.

mediteer-met-tulkus-927pxw-600pxh

Meer informatie over de expositie van Paola Pivi

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst, Fotografie en film
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Mediteer tussen de tulku’s

  1. ria van veen schreef:

    Heel erg mooi allemaal, jammer dat het weer in Rotterdam is voor mij is het moeilijk om er te komen met mijn handicap