Conservenproducenten en supermarkten hebben vandaag bekend gemaakt te stoppen met het toevoegen van suiker aan zomergroenteconserven. Ook zal een zoutreductie plaats vinden. Aan 56% van de producten in de supermarkt is suiker toegevoegd.
foodwatch juicht de stap toe: ‘Suiker toevoegen aan het gezondste onderdeel van de maaltijd – de groenten – is een absurditeit die gelukkig stopt. Hopelijk is deze stap van de conservenfabrikanten het vliegwiel dat nodig is om ook de andere sectoren eindelijk in beweging te krijgen met serieuze suikerreductie.’ Uit onderzoek van foodwatch afgelopen december bleek dat aan bijna de helft (46%) van de groenteconserven suiker wordt toegevoegd. Daarnaast bleek vorige maand uit onderzoek van foodwatch dat de afgesproken zoutreductie in groenteconserven door een aanzienlijk deel van de fabrikanten niet werd gehaald.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zag zich genoodzaakt tot rectificatie van dit eerder geclaimde succes. In december erkende minister Schippers al dat de voedingsindustrie nog teveel suiker, vet en zout toevoegt aan haar producten. De door de voedingsindustrie genomen reductiestappen ten aanzien van het suiker-, vet- en zoutgehalte zijn ‘matig ambitieus’, stelde de minister in een brief aan de Tweede Kamer.
De afspraken van de groenteconservensector maken onderdeel uit van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling waarin de voedingsindustrie heeft beloofd het gehalte aan suiker, (verzadigd) vet en zout in voedingsproducten te reduceren. De resultaten van deze zelfregulering zijn tot dusverre erg teleurstellend. Zo constateerde het RIVM in april dat er enige zoutreductie is behaald, vetgehalten amper zijn gedaald en suikergehalten gelijk zijn gebleven. Ook minister Schippers, die het akkoord sloot en jarenlang positief bleef over de afspraken, uitte afgelopen december aan de Tweede Kamer haar teleurstelling en eiste ‘stevige vervolgstappen’ van de voedingsindustrie.
foodwatch is kritisch over de zelfregulering: “De voedingsindustrie waakt niet over de volksgezondheid. Dat hoort de overheid te doen. Er is urgent een actief voedselbeleid nodig. Wekelijks krijgen 1.200 mensen in Nederland de diagnose suikerziekte (diabetes type 2), meer dan 4 miljoen mensen slikken bloeddrukverlagers, en een miljoen mensen cholesterolverlagers.” Wereldwijd sterven er meer mensen door slechte voeding dan door drugs, tabak, alcohol, en onveilige seks tezamen.
Directeur-generaal Margaret Chan van de Wereldgezondheidsorganisatie zei hierover: Het is geen enkel land gelukt om de obesitasepidemie in alle leeftijdsgroepen tot stilstand te brengen. Dit ligt niet aan een gebrek aan individuele wilskracht. Dit ligt aan een gebrek aan politieke wil, om het gevecht met de voedselindustrie aan te gaan.’
Reductie suiker en zout in groenteconserven
Uit onderzoek van foodwatch afgelopen december bleek dat aan bijna de helft van de groenteconserven suiker wordt toegevoegd. In een enkel geval bevatte een dagelijkse portie groente (250 gram) zelfs twaalf suikerklontjes. Aan de betreffende rodekool met appel was meer suiker toegevoegd dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als maximum voor de gehele dag aanbeveelt. De conservensector belooft nu vanaf uiterlijk volgende zomer aan de zomergroenten geen suiker meer toe te voegen. De sector spreekt over een vermindering in suikerconsumptie van 438.000 kilo suiker (onder 7-69 jarigen). Ook voor de wintergroenten wordt een suikerreductie beloofd. De exacte plannen hiervoor zullen in het najaar bekend worden gemaakt.
Afgelopen maand rectificeerde het ministerie van VWS op de website van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling nog het succes rond de eerdere afspraken rondom zoutreductie in groenteconserven. De rectificatie volgde op de constatering van foodwatch dat een aanzienlijk deel van de conserven meer zout bevatte dan jaren gelden al afgesproken was. In de huidige nieuwe afspraken wordt een aanvullende zoutreductie beloofd van 15% tot 25%.