De correctionele rechtbank van Brussel heeft Robert Spatz (71), de geestelijk leider van de boeddhistische gemeenschap Ogyen Kunzang Chöling (OKC), veroordeeld tot vier jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Dat betekent dat de tenuitvoerlegging gekoppeld is aan bepaalde voorwaarden.

De boeddhist werd onder meer schuldig bevonden aan seksueel misbruik, het in gijzeling nemen van kinderen en het witwassen van geld. Spatz was niet aanwezig op zijn proces. De straf is lager dan het openbaar ministerie tegen de sekteleider had gevorderd: een gevangenisstraf van negen tot dertien jaar. De organisatie OKC werd eveneens schuldig bevonden aan een reeks tenlasteleggingen. De rechtbank nam in totaal 4,5 miljoen euro in beslag van de OKC en Robert Spatz. En kende schadeloosstellingen toe aan meer dan dertig personen die zich benadeeld voelden door de boeddhist en zijn organisatie.

De zaak waar het om draait betreft in hoofdzaak die van kinderen van volgelingen die vanaf de jaren tachtig tot in 2000 gescheiden van hun ouders werden opgevoed en onder slechte hygiënische omstandigheden in kloosters van OKC in Frankrijk en Portugal waren ondergebracht. De rechtbank kende aan deze betrokkenen een schadeloosstelling toe van 2.500 euro per jaar dat ze in de kloosters doorbrachten.

Slachtoffers van seksueel misbruik door Robert Spatz kregen 12.000 euro schadeloosstelling toegekend. De rechtbank veroordeelde echtgenote Olga D.S. en de zoon van Spatz wegens het hebben van belangrijke functies binnen OKC wegens betrokkenheid bij enkele tenlasteleggingen. Omdat de uitspraak van de rechtbank zo lang op zich heeft laten wachten is de tenuitvoerlegging van hun straf opgeschort.

Spatz verplichtte volgens de openbare aanklager sekteleden om hun kinderen af te staan waarna ze zouden zijn gegijzeld op het domein van OKC in het Franse Château-de-Soleils. Ze zouden daar misbruikt zijn als slaven en tewerk zijn gesteld in magazijnen en restaurants die de organisatie financieren.  Het zou gaan om honderden kinderen van OKC-leden, die, afgezonderd van hun ouders, jarenlang op het domein verbleven. Volgens een van de verdachten was er geen sprake van gijzeling en konden de kinderen elk moment het terrein verlaten, bijvoorbeeld om te gaan studeren.  Een groot aantal van de slachtoffers- sommigen uit Canada over gekomen, wonen de rechtszaak bij en zullen ook getuigen. De behandeling zaak begon in januari van dit jaar.

Lama Kunzang

Spatz staat bij zijn volgelingen bekend als lama Kunzang. Hij had weinig moeite om mensen- mannen, vrouwen, gezinnen, oude hippies, voor zich te winnen. Kunzang liet hen voor zich werken en stak de opbrengst van hun arbeid in eigen zak, zo was  is de verdenking. Sommige feiten zouden plaatsgevonden hebben in de Waalse gemeente Aiseau-Presles (Belgisch Henegouwen). Een twintigtal jonge meisjes, de meesten minderjarig, werden naar Portugal gestuurd waar de leider hij uit giften een groot domein had gekocht. Ze werden er als seksslavinnen ingezet, zo is de verdenking. Kinderen die in de sekte geboren werden, door hem of door andere sekteleden verwekt, werden automatisch ‘eigendom’ van de sekte.

Thoraya D. belandde met zijn alleenstaande moeder bij Ogyen Kunzang Chöling en werd door Spatz naar een van zijn domeinen in Frankrijk gestuurd om daar een opleiding te krijgen tot boeddhistische monnik, zo getuigde hij na de arrestatie van de Brusselse lama. Maar in feite werd hij misbruikt als slaaf. Hij werkte gedwongen te werken op de akkers waar Spatz zijn groenten kweekte voor zijn biologische winkel en vegetarische restaurants, zo vertelt hij in de Belgische krant De Morgen.

In 1996 begon het Brusselse parket een onderzoek: de ‘Operatie Soleil’.  Spatz zelf was eigenaar van het eerste biologische winkeltje in Elsene en verschillende vegetarische restaurants in Brussel. In 1997 werd de man  opgepakt. Onderzoeksrechter Jean-Claude Leys beschuldigde hem van verkrachting van minderjarigen, sociale fraude, het gebruik van valse namen, valsheid in geschrifte, gijzelneming, witwassen van kapitaal, afpersing, misbruik van vertrouwen, bendevorming en oplichterij.

Bron OM Brussel, de krant De Morgen.

 

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Misbruik, Boeddhisme
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Boeddhistische sekteleider veroordeeld wegens seksueel misbruik

  1. Sjoerd schreef:

    Weer zo’n oplichter!