Een Nederlandse rechtbank moet oordelen of de Amsterdamse kunstverzamelaar en architect Oscar van Overeem de rechtmatige eigenaar is van een duizend jaar oud boeddhabeeld. Het beeld bevat de overblijfselen van een gemummificeerde monnik. Het zou in 1995 zijn gestolen in een Chinees dorp in de provincie Fujian.

Afbeelding Drents Museum, Assen.

Afbeelding Drents Museum, Assen.

De Chinese advocaat Liu Yang zegt klaar te zijn met het primaire onderzoek en het verzamelen van bewijsmateriaal in Yangchun, ter voorbereiding van een zaak bij een rechtbank in Nederland. Er zijn in totaal zeven Nederlandse en Chinese advocaten bij deze zaak betrokken.

Houding veranderd.

Van Overeem zei in een telefonisch interview met de staatskrant China Daily in mei dat hij het artefact naar China terug zou sturen. Hij zou het beeld in 1996 voor 40.000 Nederlandse gulden hebben gekocht van een verzamelaar in Amsterdam die het had verworven in Hong Kong.  Van Overeem zou van houding zijn  veranderd in de afgelopen zes maanden, hij wil nu twintig miljoen dollar voor het beeld ontvangen alvorens het terug te geven om de kosten van onderzoek en bewaren van het beeld de afgelopen twintig jaar te compenseren.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Chinees boeddhisme, Rechtspraak
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Juridisch getouwtrek om boeddhabeeld

 1. zeshin schreef:

  Boeddha ruilde van kleren met een bedelaar
  Zijn nalatenschap als handelswaar
  is die 20 miljoen misschien bruikbaar
  in Dharamsala, voor een Tibetaanse leraar
  Eh,… misschien een tempel hier of daar?
  of aan de BUN ook een mooi gebaar
  Ik heb geen bezwaar.
  De prijs van een dooie monnik is onschatbaar
  Je mag hem hebben China echt waar