In het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is een Chinese mummie van bijna duizend jaar met een CT-scan onderzocht. Het gaat om het gemummificeerde lichaam van de boeddhistische meester Liuquan, die tot de Chinese Meditatieschool behoorde. De ontdekking van de mummie is van grote cultuurhistorische betekenis, want ze is niet alleen enig in haar soort, maar tot nu toe ook de enige Chinees-boeddhistische mummie die in het Westen beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek.

Afbeelding Drents Museum, Assen.

Afbeelding Drents Museum, Assen.

Het inwendig  onderzoek vond al in september van dit jaar plaats, maar werd deze week pas door het centrum naar buiten gebracht. Het werd gedaan door  maag-darm-leverarts Reinoud Vermeijden en radioloog Ben Heggelman. De mummie, eerder dit jaar te zien in de tentoonstelling ‘Mummies. Overleven na de dood’ van het Drents Museum, zit verborgen in een kostbaar reliekbeeld en dateert uit de 11de of 12de eeuw. Met een endoscoop werden monsters genomen. Dit leidde tot een unieke ontdekking: op de plaats waar ooit organen hadden gezeten, vond Vermeijden tussen allerlei vergaan materiaal, papierresten die bedrukt waren met oude Chinese schrifttekens.

Leider van dit onderzoek is de Amersfoorter Erik Bruijn, deskundige op het gebied van boeddhistische kunst en cultuur en gastconservator aan het Wereldmuseum in Rotterdam, die bij de ontvangst van het reliekbeeld zorg droeg voor de uitvoering van een korte plechtigheid.

De onderzoeksresultaten zullen gepubliceerd worden in de monografie die over Meester Liuquan zal verschijnen. Het reliekbeeld met de mummie is inmiddels naar Hongarije gebracht. Daar zal het tot mei 2015 worden tentoongesteld in het National Museum of Natural History in Budapest.

Bron Meander Medisch Centrum.

 

 

Categorieën: Nieuws, Chinees boeddhisme, Opmerkelijk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk