Ook na middennacht is de boeddhistische radio met het programma Hemelsbreed de moeite van het beluisteren waard. Een half uur inspiratie en een beetje meditatie voor het slapen gaan. De items in deze vroege nacht zijn Boeddha als mummie | Mediteren op de werkvloer | Boeddha in de Linie. Voor dit boeddhistisch experiment is het de eerste uitzending die de boeddhistische radio er aan wijdt. Er volgen er nog drie. Op 14 september zendt de boeddhistische tv een documentaire van een uur uit waarin de belevenissen van de vier kunstenaars centraal staan.

Boeddha als mummie

Bos mummieHet Drents Museum in Assen heeft tot eind augustus een mummie-tentoonstelling onder de titel Overleven na de dood. Het is een grote overzichtstentoonstelling met mummies uit allerlei landen en van allerlei soorten, met de bekende Egyptische mummies maar ook cryptemummies en dierenmummies, een Indiaan-mummie, de mummies van een moeder met kind, Drentse veenlijken – het meisje van Yde en het paar van Weerdinge. Blikvanger is een boeddhamummie, in feite van buiten een boeddhabeeld met van binnen de mummie van een monnik uit de elfde eeuw.

Mediteren op de werkvloer

Lukas Vermeulen is al acht jaar werkzaam als brandweerman. Vooral na een ingrijpend voorval is hij een paar dagen bezig om te verwerken wat er is gebeurd en hoe hij alles heeft aangepakt. Om hier beter mee om te gaan is Lukas gaan mediteren. Een bijdrage in samenwerking met de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg van Connor Clerx, Ramona Molhoop en Maarten van den Hoven.

Boeddha in de Linie

Ontwerp Fred van der Zee.

Ontwerp Fred van der Zee.

Leen Kaldenberg in atelierFort Werk aan ‘t Spoel in Culemborg is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een eeuwenoud verdedigingswerk in het rivierengebied van de Lek. In de maanden maart en april zijn vier kunstenaars er om beurten aan het werk, in een atelier of bomvrije bunker in het gebied. Het project heet Boeddha in de Linie en Leen Kaldenberg is de eerste kunstenaar die de afzondering heeft aangedurfd. Afgelopen zondag vertrok hij. In de loop van woensdag publiceert het Boeddhistisch Dagblad een kort artikel over het verblijf van de Groningse kunstenaar Leen Kaldenberg en wordt een video op het net gezet waarin te horen en te zien is wat er allemaal in de omgeving van de vier kunstenaars gebeurt. Deze video sluit aan bij de documentaire die Agnes Sommer voor de boeddhistische radio maakte en komende nacht wordt uitgezonden.

Bezoek ook de Facebookpagina voor actuele informatie

Uitzenddatum: Woensdag 19-3-2014 00:00 – 00:30 Radio 5

Het decor waarin het project Boeddha in de Linie plaatsvindt is grillig, nat en koud. In de soms woest wilde dan weer lieflijke uiterwaarden van de rivier de Lek, tussen Culemborg en Everdingen, ligt Werk aan het Spoel. Een zogenoemd kunstfort dat onderdeel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met veel bunkers, die onvergankelijk lijken. Het project symboliseert de natuurlijke zoektocht; van het smeltwater van de Alpen dat door de uiterwaarden de weg naar zee vindt; van de ganzen, scholeksters en lepelaars uit Afrika naar hun broedplaats.

De kunstenaars zijn niet van de buitenwereld afgesloten. Overdag zoeken wandelaars de ruige omgeving op. De nachten zijn donker en stil. Het is geen plek voor bangerikken. De kunstenaars werken in een atelier en slapen in een bomvrije bunker, met net dat beetje comfort dat ze heel erg naar hun eigen bed doet verlangen. Maar waar ze eventueel met mooi weer ook in kunnen werken.

 

 

 

 

 

Categorieën: Nieuws, BOS-tv en radio, Boeddha in de Linie, Media
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk