In de maanden maart en april 2014 verbleven vier boeddhistische kunstenaars op Fort Werk aan het Spoel. Ze werkten in het atelier en sliepen in één van de bomvrije ruimten van het fort. Twee weken lang gingen ze het isolement aan met de natuur, de kunst en de boeddhistische beoefening. Geen vervoer, geen mobiele telefoon, geen wifi… De boeddhistische omroep en het Boeddhistisch Dagblad volgden dit experiment op de voet. Op 14 september 2014 zendt de omroep een documentaire uit over dit unieke project.

Op 10 mei opent de expositie Boeddha in de Linie in Kunstfort Asperen. Vanaf zondag elf mei is de expositie te zien voor het publiek. In woord, beeld en film wordt duidelijk wat het verblijf tussen de bunkers en de rivier met de vier kunstenaars heeft gedaan. Grote thema’s als vergankelijkheid en leegte zijn duidelijk herkenbaar in het werk van Leen Kaldenberg en Raoul Deleo. Het kwaad, de woede en de agressie zijn in dit experiment naar boven gekomen in het werk van Airco Caravan. Op de dag dat Wilders om minder Marokkanen scandeerde liep Airco Caravan gehuld in een felblauwe boerka over de Lekdijk in Culemborg. De vierde kunstenaar, Mark Schalken stortte zich op de bron van het leven. In de installatie met Walnootbomen en Wilgen lijken de walnoten aan een infuus te groeien.

boeddha-in-de-linieMet het boeddhisme, de natuur, de eenzaamheid en het fort als inspiratie hebben alle kunstenaars een denkbeeldig pad bewandeld. Geen van allen konden ze vluchten voor de gevoelens en gewaarwordingen die tijdens hun verblijf uitvergroot werden. Voor de één is de beoefening een steun geweest, voor de ander een onderdeel van het proces. Tijdens de opening op tien mei 2014 geeft de internationaal bekende shakuhachispeler en leraar Kees Kort een concert. Hij bespeelt dan de Japanse bamboefluit. Het werk van Mary Fontaine is ook te zien in Fort Asperen. De negen lotusbloemen gemaakt van eierschalen symboliseren de verbinding tussen boeddhisme en het werk van de boeddhistische kunstenaars.

Het project Boeddha in de Linie is bedacht en uitgevoerd door Elisabeth ter Borg, Agnes Sommer en Joop Ha Hoek.

Expositie Kunstfort Asperen: Boeddha in de Linie Waar: Kunstfort Asperen, Langendijk 60, 4151 BR Acquoi Wanneer: 11 mei 2014 tot en met 1 juni 2014 Openingstijden: woensdag t/m zondag van 11.00 uur tot en met 17.00 uur. Toegang: € 4,- volwassenen, € 2,- kinderen in de leeftijd tussen 6-12 jaar. Op verzoek is een rondleiding mogelijk.

Meer informatie: www.kunstfortasperen.nl of www.facebook.com/boeddhaindelinie Logo boeddha in de linie organisatorenBoeddha in de Linie is als project mogelijk gemaakt door de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS), het Boeddhistisch Dagblad, de provincie Gelderland, Wou Kwadraat en diverse particulieren. De expositie wordt verzorgd door Stichting Kunstfort Asperen.

Bron BOS.

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst, Boeddha in de Linie
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk