De initiatiefnemers van Minute of Silence for the Refugees on the Way to Europe roepen deelnemers op om komende zondag zes september om acht uur ’s avonds een minuut stil te zijn uit solidariteit met vluchtelingen die veiligheid en onderdak zoeken in Europa. Deelname aan een nu al geplande bijeenkomst is mogelijk, zoals op de Dam in Amsterdam, maar in elke plaats, dorp of stad in België en Nederland en andere landen kan zo’n initiatief worden opgezet. De actie is gestart om vluchtelingen te laten weten dat ze welkom zijn in Europa.

Vluchtelingendag dood kind in vergaderzaal aangespoeld op strand

Zondag 6 september om 20.00 uur is Europa 1 minuut stil. Stil om alle doden, die hun vlucht voor vrijheid en veiligheid – in de Middellandse Zee, in de laadruimte van een afgesloten boot, of van een vrachtwagen – met hun leven bekochten. In Amsterdam, waar het Europese initiatief wordt ondersteund, is het om kwart voor acht ’s avonds verzamelen geblazen.

Een van de mensen die naar Amsterdam komen schrijft:

Ik zal stil zijn op de Dam in Amsterdam, voor deze slachtoffers van Fort Europa, dat geen van hun gestopte levens waard is en binnen welke muren ik me een gevangene voel.

Maar ik zal ook samenzijn met anderen, om te tonen dat de poorten open moeten, als de poorten van onze harten, om te tonen dat we allemaal bewoners van de wereld zijn en dat ik een land van exclusie niet als mijn thuisland wil erkennen.

Ik zal daar op de Dam de handen pakken van anderen, die naar hier gevlucht zijn en het goddank gehaald hebben, om hen te tonen dat IK daar blij om ben.

Ik zal op de Dam staan om te tonen dat de tegenwerking van onze regeringen – om de nood te lenigen, om mensen te redden en op te vangen – niet uit mijn naam gebeurt.

En ik nodig je uit om ook te komen, om te laten zien dat het genoeg is geweest, dat we ons beleid, dat klaarligt voor noodscenario’s, van de planken moeten pakken en ten uitvoer moeten leggen.

Vandaag nog. Vluchtelingen zijn welkom in dit land en dat moeten ze snel horen.

Come, people, come.
We know how much you are in need.
The world belongs to all of us
and to nobody.
My country is your country,
my city is your city,
my language is your language,
my safety is your safety,
my freedom is your freedom
and all your tears are mine.

Come people, come.
We are awaiting you.

Meer informatie over deze actie en aanmelden voor deelname

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Zorg
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk