De Tibetaanse regering in ballingschap heeft vandaag de hoop uitgesproken op een hervatting van de dialoog tussen de gezanten van de Dalai Lama en de Chinese leiders over de toekomst van Tibet. Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de spiritueel leider bracht de regering een verklaring naar buiten waarin wordt gesteld dat de middenweg aanpak de enige weg is om te komen tot een oplossing van de kwestie Tibet. Die houdt meer autonomie in binnen het Chinese staatsbestel.

Het kabinet, onder leiding van democratisch gekozen politieke leider Lobsang Sangay, zei dat de Tibetanen al lang geleden hun eisen voor de terugkeer van de Dalai Lama naar Lhasa en vrijheid voor alle Tibetanen bekend hebben gemaakt.. Een totaal van 140 Tibetanen heeft zich sinds 2008 in brand gestoken, ter ondersteuning van de eisen.  ‘Door de genade van Zijne Heiligheid en steun en solidariteit van de Tibetanen in en buiten Tibet, is de 14e Kashag (kabinet) grotendeels in staat geweest haar verantwoordelijkheden te nemen’, aldus de verklaring. De Tibetaanse regering in ballingschap vierde de 80ste verjaardag van de Dalai Lama volgens Tibetaanse kalender op 21 juni. Ook in Tibet zelf werd feest gevierd, met gebeden en recitaties.

De regering in ballingschap noemt de Dalai Lama, het wereldwijde gezicht van de Tibetaanse beweging in ballingschap. ‘Hij is het leven en de ziel van het Tibetaanse volk’.  Het vieren van een tachtigste verjaardag wordt volgens de Tibetaanse traditie als iets bijzonders ervaren, als een mijlpaal gezien.  Tenzin Gyatso werd geboren op 6 juli 1935 in Taktser, een gehucht in Noord-Oost-Tibet. Toen hij twee jaar oud was werd deze Dalai Lama als de reïncarnatie van de dertiende Dalai Lama Thubten Gyatso erkend.  In 1989 ontving de Dalai Lama de Nobelprijs voor de vrede als erkenning voor zijn niet-gewelddadige strijd voor Tibet.

De Dalai Lama ontvluchtte Tibet na een mislukte opstand tegen de Chinese overheersing in 1959. India is momenteel de woonplaats van ongeveer 100.000 Tibetanen in ballingschap. De Dalai Lama reist momenteel door de VS.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk