In verschillende gebieden in Tibet tarten Tibetaanse monniken en leken het verbod van de Chinese autoriteiten om de tachtigste verjaardag –op zes juli- van de  Dalai Lama te vieren. In  Qinghai en Sichuan vonden afgelopen weekeinde al festiviteiten plaats, zo meldt Radio Free Asia. China heeft de Tibetanen die het verbod overtreden gewaarschuwd dat ze daar voor gestraft zullen worden.

Openbare manifestaties zijn verboden. De Chinese autoriteiten beschouwen de viering als een  politiek gevoelige gebeurtenis. Op 21 juni verzamelden Tibetaanse monniken en dorpelingen zich in  Churathang, op een open vlakte in Kardze, waar ze een altaar met een grote foto van de Dalai Lama oprichtten. Op een groot spandoek werd met een tekst de Dalai Lama gefeliciteerd met zijn verjaardag. De Tibetaanse kalender wijkt af van onze Gregoriaanse, daardoor is de viering van de verjaardag in Tibet eerder dan bij ons.

In Kardze zijn zondag ook monniken en leken bij elkaar gekomen. Maar details zijn niet beschikbaar als gevolg van een Chinese onderdrukking op Internet in het gebied, zei een bron. In Draser, in  Qinghai, ontdoken Tibetanen het verbod door het organiseren van evenementen in hun eigen huizen. In Gepasumdo [Tongde] werd het feest wel in alle openbaarheid gevierd, met het branden van wierook en het afsteken van vuurwerk.

Ook in plaatselijke kloosters werd de verjaardag van de Dalai Lama gevierd. De politie wist een aantal te verhinderen, zoals een vasten retraite. Daarop gingen Tibetanen naar een vismarkt en kochten honderden levende vissen op die later werden vrijgelaten. De verdiensten die deze daad opleverden werden aan een lang leven van de Dalai Lama opgedragen.

Bron RFA.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk